Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pastiera Napoletana

Pastiera Napoletana
Pastiera Napoletana
140 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szabad fordításban nápolyi tészta. Dél-Olaszországban elterjedt igazi olasz édesség, vagyis nagyon édes, a citrusféléktől mégis friss és habkönnyű. Főleg húsvétra készítik, és bár leggyakrabban kerek formában sütik, mégis szimplán süteménynek, és nem tortának számít. Íze leginkább a rizskochéra hasonlít, de még annál sokkal könnyedebb.
És mivel olasz és ünnepi, akárcsak a panettone, ez sem egy pillanatok alatt összerakható süti, de ha a hozzávalókat előre elkészítjük, akkor nem kell egész nap a konyhában állnunk, mert a tészta és a töltelék elkészítése kb. 20 percet vesz igénybe.
A receptet ismét az olasz konyhaművészeti kincsesbánya barátnőmtől kaptam, csak sajnos elfelejtette megemlíteni, hogy a búza főzött, és nem nyers állapotában 40 dkg, így annyi főtt búzám lett, hogy a héten kétszer is készült belőle (és még mindig van egy adagnyi, de az másként fog terítékre kerülni, mert 10 nap alatt háromszor azért nem állok neki.) Első alkalommal elfelejtettem fotózni, másodszorra pedig eltűnt a tortaforma a közös konyhából, ezért normál tepsiben sütöttem meg. De hát így is gazdagodtam három tapasztalattal:
1. tepsiben is iszonyúan finom, csak nem lehet olyan szépen szeletelni, mint a kerek formában készültet (ez a mennyiség egy 20x30x5-ös tepsit igényel).
2. A búzát pár nappal korábban is el lehet készíteni, mert nekem egy hétig állt a hűtőmben a főtt búza, és kutya baja sem lett.
3. Először -autentikusság ide vagy-oda- nem szórtam rá porcukrot, mert úgy gondoltam, elég édes anélkül is. Másodszor valószínűleg nem kevertem el eléggé a tojásfehérjét a krémben, mert az kiült a tetejére, és hát...hamarabb megpirult, mint a rácsozat. Mindjárt rájöttem, miért tálalják porcukorral. Szóval a porcukor: nem kötelező, de jobb, ha kéznél van.
 

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A búzát a készítés előtt 24 órára vízbe áztatjuk, úgy, hogy teljesen ellepje.
  2. A készítés napján kivesszük a vízből, kicsavarjuk, és kb. 3,5-5 dl  enyhén cukros tejben, közepes lángon puhára főzzük. (Hogy mennyi idő alatt puhul meg, az a búza minőségétől nagyban függhet. Nekem 1 óra alatt megfőtt. Akkor jó, ha a szemek szétnyílnak, a búza puha, de még nem pépes. Dolgozhatunk előfőzött búzával is, az sokkal hamarabb megvan.). Ha elkészül, leszűrjük, konyharuhába tesszük, és felakasztjuk egy kicsit, hogy lecsöpögjön.
  3. Amíg a búza fő, elkészítjük a tésztát:
  4. A lisztet egy tálba szórjuk, belevagdossuk a vajat, hozzáöntjük a cukrot és a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összekeverjük, nehogy a vaj túlságosan megolvadjon. Ha nem állna össze, egy-két ek tejjel lazíthatjuk.
  5. Alufóliába csomagoljuk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük.
  6. A töltelékhez egy tálba tesszük a ricottát, hozzákeverjük az időközben elkészült főtt búzát, a cukrot, a kandírozott gyümölcsöket és az aromát, belekaparjuk a vanília magját, ráreszeljük a citromhéjat.
  7. A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat azonnal a ricottás krémre tesszük, és az egészet alaposan összedolgozzuk.
  8. A fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatos mozdulatokkal, nehogy nagyon összetörjük, a ricottás-búzás krémhez keverjük.
  9. Kivesszük a tésztát a hűtőből, a 2/3-át levágjuk, és jó vékonyra nyújtjuk.
  10. Egy kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, belisztezzük, és beleigazítjuk a kinyújtott tésztánkat.
  11. Beleöntjük a tölteléket.
  12. A maradék tésztánkat szintén kinyújtjuk, egyenlő széles csíkokra vágjuk, és átlósan berácsozzuk a sütemény tetejét. Alufóliával lefedjük, mert a tölteléknek kell az idő a sülésre, de a teteje könnyen pirul.
  13. Előmelegített sütőben készre sütjük. A sütemény akkor készült el, ha a közepe megszilárdul, és a rácsozat szép világosbarnára sül.
  14. Negyed órát állni hagyjuk, meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 35 349
elküldve: 8
receptkönyvben: 276
elkészítve: 2/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

ricottás-búzás omlós sütemény, olasz húsvéti sütemény

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hedi1
hedi1 Tue, 2019-03-12 12:14

Vajh mi történik, ha árpagyönggyel készül? Költöi kérdés. Ki fogom próbálni, búzám nincs, de nagyon jól hangzik a recept! A képen mintha lapmandulával lenne megszórva
a sütemény. Az viszont nem szerepel sehol.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2019-03-12 13:15

Szia!

Sajnos fogalmam sincs, de a legtöbb bioboltban lehet kapni búzát, ha gondolod..:)
A mandula csak díszítés, egyáltalán nem kötelező!

üdv,

Nóra

hedi1
hedi1 Tue, 2019-03-12 14:15

Köszi, de biztosan passzol hozzá az a kis ropogósság is. Mármint a manduláé.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-03-30 00:13

Csodálatos, köszönöm, hogy az elkészítés menete is megvan lépésről lépésre, el szeretném készíteni, guszta recept és a látvány, mesés!! :D
Mentettem.:)
Éva-A.

szurosp
Mr and Mrs Smith / szurosp Tue, 2010-05-04 22:41

Kedves Dacota! Ez nagyon érdekes, és biztos finom recept! Már mentem is a receptkönyvbe! Mint mondtam már egyszer, nagyon szeretem az ilyen eredeti recepteket, úgyhogy csak szorgalmasan gyűjtsd a különböző nemezetek finomságait, mindannyiunk örömére!:)) A legjobbakat: Mrs Smith

Bia
Bogi :o) / Bia Tue, 2010-05-04 09:46

Kedves Nóra!Még nem is láttam ki a beküldő,rögtön tudtam te vagy.Mindig különleges ételeket,italokat küldesz be.Nagyon ügyes vagy.Ez is egy szenzáció ki fogom próbálni.Köszi.Üdvözlettel:Bogi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-05-04 17:25

Kedves Bogi!
Köszönöm szépen, nagyon aranyos vagy! De hát szerencsém is van, a kb 30 nemzettel lakom egy kollégiumban, mindig van valaki, akitől érdekes recepteket lehet begyűjteni :-)
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

819
finomliszt 30 dkg
vaj 14 dkg
cukor 14 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tönkölybúza 13 dkg
tej 3.5 dl
ricotta 40 dkg
cukor 40 dkg
narancsvirágvíz 2 teáskanál
citromhéj 1 citromból nyert
kandírozott narancshéj 5 dkg
kandírozott citromhéj 5 dkg
vanília 1 db
tojás 6 db