Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Patisszon torta

Patisszon torta
Patisszon torta
70 perc / előkészület: 40 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A családunk több tagjától is folyamatosan kapjuk a cukkinit, tököt, patisszont, sárga és zöld változatokban; rántva/töltve/rakva pedig - éppen ezért - már kezdtük unni. Belehalnék, ha a kamrában mosolygó sárga patisszonok a kukában kellene végezzék, így gondolkozni kezdtem, mit kezdhetnék belőle. A tészta receptje már régóta a család kedvence, csak lilahagymával készül - Nigella Lawson egyik szakácskönyvéből tanultam, és módosítottam kicsit. Gondoltam, miért ne cserélhetném le a hagymát patisszonra - a végeredmény pedig még jobb lett, mint az eredeti.

hozzávalók / 6 adag

Tésztához

Feltéthez

ajánlat

Természetesen cukkinivel is működik, kinek mi terem a kertben / boltban. Szerintem, bármilyen más zöldséggel is ki lehet próbálni, én például gondolkozom egy sárgarépás változaton. Ahhoz kicsit megdinsztelném a srégen felkarikázott répákat, és sóval, fekete borssal valamint rozmaringgal fűszerezném.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A patisszont pucoljuk meg, ujjnyi vékonyan szeleteljük fel, és egy nagy tálban, nem sajnálva tőlük a sót, tegyük félre állni. Kb fél óránk van, addig előkészíthetjük a többi hozzávalót, vagy esetleg lógathatjuk kicsit a lábunkat, főzés címén...
  2. Melegítsük elő a sütőt 200 C-ra.
  3. Amikor már elég levet eresztettek a patisszon szeletek, tegyük őket papírtörlőre. Használjuk több réteget, mert az a cél, hogy minél több nedvességet leitassunk. Míg száradnak, a bacont kockázzuk fel, és száraz serpenyőben pirítsuk meg. A kisült zsírból kanalazzunk egy keveset egy kerek, kapcsos tortaformába (én egy 25 cm átmérőjűt használtam), a bacont tegyük félre.
  4. A patisszon szeleteket rendezzük el a tortaformába aljában. Pöttyögessük-tapicskoljuk rá a krémsajtot, majd szórjuk rá a reszelt füstölt sajtot. Kanalazzuk rá a bacon kockákat.
  5. Egy nagyobb vágódeszkára tegyünk folpack-ot, úgy, hogy a deszka alá be tudjuk tűrni (így nem tud majd mozogni).
  6. Készítsük el a tésztát, kezdjük a száraz hozzávalókkal: tegyük egy tálba a lisztet, a sütőport, a sót és a reszelt sajtot. Jöjjenek a nedves hozzávalók: egy mikrózható edényben langyosítsuk meg a vajat, öntsük hozzá a tejet, tegyük bele a mustárt és a felvert tojást, majd keverjük össze. Egy villával dolgozzunk össze minden alapanyagot. Ne ijedjünk meg, a végeredmény akkor jó, ha nagyon ragad. A masszánkat tegyük az előkészített deszkára, és próbáljuk kb akkora körlappá nyújtani-tapicskolni a kezünkkel, mint a tortaformánk. Ne törekedjünk tökéletességre, ezzel a tésztával nem fog sikerülni (még akkor sem, ha profik vagyunk). A folpack segítségével tegyük át a tésztát a tortaformába, a már benne lévő hozzávalókra, és nyomkodjuk le a szélein. Mehet a sütőbe!
  7. Süssük kb 15 percig, majd vegyük le a hőfokot 180 C-ra. Körülbelül újabb negyed órányi sütés után a tésztánk feljön, és szépen megbarnul. Ha ezt elértük, készen vagyunk, kivehetjük a tortát, már csak 10 percnyi pihentetést kell kibírni, és ehetünk. Ha van otthon barna mártásunk, csorgassunk a tetejére.
  • sütési hőfok: 200°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 8 917
elküldve: 3
receptkönyvben: 39
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

HáziBoszorkány

Mióta szakács: 2014.07.23.
4 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
szezon: nyár
kategória: pite
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel
adag: 6 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöldséges torta, cukkinis sajtos torta, baconös-zöldséges torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

427
finomliszt 250 g
sütőpor 1 teáskanál
1 teáskanál
tej 1 dl
tojás 1 db
vaj 40 g
füstölt sajt 75 g
mustár 1 teáskanál
patisszon 1 db
bacon 100 g
füstölt sajt 75 g
krémsajt 100 g