Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pavlova citrusgyümölcsökkel

Pavlova citrusgyümölcsökkel
Pavlova citrusgyümölcsökkel
138 perc / előkészület: 40 perc főzés: 8 perc sütés: 90 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A Pavlova torták mindig olyan gyönyörűnek és olyan légiesen könnyűnek tűnnek, mint valami gasztronómiai költemény, vagy mint amilyen az a balett-táncos hölgy lehetett, akiről elnevezték ezt az édességet. Mikor először láttam Pavlova tortát, azt gondoltam, ez biztos nem lehet olyan finom, hiszen "csak" egy felturbózott habcsók, de csak nem hagyott nyugodni a gondolat, hogy ki kellene próbálni, már csak a mélyhűtőben egyre növekvő mennyiségű maradék tojásfehérje-halom okán is. Mikor aztán a német nyelvű Jamie magazin augusztusi számában az egyik képről egy gyönyörű, citrusos Pavlova-torta "mosolygott rám" csábítóan, rögtön elhatároztam, hogy ezúttal ki fogom próbálni ezt a hab-csodát. Kicsit átformáltam a receptet saját ízlésem és a konyhámban megtalálható alapanyagok szerint, így pl. az eredeti recept szerinti tejszínhab és görög joghurt keveréke helyett narancslikőrrel dúsított mascarpone krém került bele. Be kell vallanom, hogy bár négy személyre írtam az adagot, a képen látható édességet egy adagnak véve, én ennek a tömör-gyönyörnek csak a felét tudtam megenni, de azt hiszem nálam nagyobb édesszájúaknak biztosan nem okoz majd gondot ebből egy egész torta betermelése. Mindenesetre négytől nyolc személyig rugalmasan értendő ez a mennyiség. Ja és igen, megérte a fáradságot az elkészítése! :)

hozzávalók / 6 adag

Az alaphoz:

A krémhez:

A tetejére:

Szólj hozzá!

elkészítés

Az alaphoz:

  1. A sütőben 180 fokon 6-8 perc alatt enyhén megpirítjuk a vágott mandulát, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk. A sütőt lejjebb vesszük 130 fokra.
  2. A tojásfehérjéket nem túl kemény habbá verjük, elég épp csak annyira, hogy krémesen fehér legyen. Ekkor hozzáadjuk a három kanál mézet, majd ezzel együtt tovább verjük közepes fokozaton. Közben kanalanként hozzáadjuk a porcukrot is, majd magas fokozaton verjük további hét percig, míg szép fényes habot nem kapunk. A pirított mandulánk felét óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a habhoz, a másik felét félretesszük.
  3. Két nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a habot négy adagban a tepsikre halmozzuk, és kanál segítségével 2-2 korongot alakítunk belőlük. Mivel sülés közben kicsit meg fognak nőni, érdemes kb. 1 cm helyet hagyni a korongok között.
  4. Másfél órán keresztül sütjük/szárítjuk a korongokat, ezután hagyjuk őket kihűlni a sütőben. Kívül szilárdnak, belül enyhén ragacsosnak kell maradniuk.

A krémhez:

  1. Míg a Pavlovánk a sütőben "szárad", elkészítjük a krémet, illetve a tetejükre díszítésnek szánt dolgokat. Ehhez a mascarponét a tejjel, a porcukorral és a narancslikőrrel habverő segítségével pár perc alatt habosra keverjük, majd félretesszük.

A tetejére:

  1. Ha a krémmel megvagyunk, lássunk hozzá a citrusgyümölcsök előkészítéséhez. Pucoljuk meg mindet, és szedjük őket gerezdekre, majd vágjunk minden egyes gerezdet hosszában ketté. Tegyük őket félre. (Ha még pikánsabb és erőteljesebben narancslikőrös ízt szeretnénk, akkor adhatunk hozzájuk 1-2 kanál narancslikőrt.)
  2. Vízfürdő felett olvasszuk meg az apróra tördelt csokoládét (ez kb. 5-6 percet vesz igénybe), majd tegyük félre picit hűlni, hogy ne legyen tűzforró, de még csorgatható állapotú maradjon.
  3. Egy nagy, lapos tányérra tegyünk sütőpapírt. Serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg, majd karamellizáljuk a kristálycukrot. Ha már kellően karamellizáltnak tűnik, zárjuk el alatta a hőt, és forgassuk bele a maradék pirított, vágott mandulát, majd öntsük a sütőpapíros tányérra. Próbáljuk gyorsan elegyengetni, amennyire csak lehet, mielőtt megszilárdul a cukor, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, törjük össze kézzel, nyújtófával, mozsárban, stb., kinek melyik a szimpatikusabb.
  4. Ha mindennel megvagyunk és a Pavlova-alapok is szépen kihűltek, kiszáradtak, akkor kezdődhet a legkreatívabb rész: kenjük meg a lapokat a narancslikőrös-mascarponés krémmel, majd rendezgessük el rajtuk minél mutatósabban a citrusgyümölcs-gerezdeket. Ezután csorgassuk meg őket az olvasztott fekete csokoládéval, végül szórjuk meg a tetejüket a mandulás grillázsdarabokkal. Miután kigyönyörködtünk magunkat a látványban, lássunk hozzá a tortához, ez az édesség ugyanis legalább olyan jó, mint amilyen szép! Jó étvágyat!
  • sütési hőfok: 130°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26x40 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 593
elküldve: 0
receptkönyvben: 6
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Elaichi

Mióta szakács: 2015.09.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: születésnap, karácsonyi édességek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
maradék ételből: maradék tojásból
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

gyümölcsös habcsóktorta, narancsos habcsóktorta, grapefruitos pavlova, citrusos pavlova, narancsos pavlova, gyümölcsös pavlova

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

824
tojásfehérje 6 db
méz 3 ek
porcukor 20 dkg
mascarpone 50 dkg
porcukor 2 ek
likőr 5 ek
tej 0.5 dl
grépfrút 1 db
narancs 1 közepes db
mandarin 2 közepes db
csokoládé 10 dkg
mandula 10 dkg
cukor 5 dkg