Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pavlova torta tejszínkrémmel és nyári gyümölcsökkel

Pavlova torta tejszínkrémmel és nyári gyümölcsökkel
Pavlova torta tejszínkrémmel és nyári gyümölcsökkel
150 perc / előkészület: 30 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A habcsókok királya a tejszínnel és bogyós gyümölcsökkel megkoronázott Pavlova torta. Ez az egyik kedvenc desszertünk, nálunk mindenki hatalmas rajongója, bármilyen formában készüljön is - egyszerűen odáig vagyunk a kinézetéért, az ízvilágáért és a  benne lévő textúrákért. A többi habcsókkal ellentétben a Pavlova ecettel és kukoricakeményítővel készül, tehát a végeredmény kívülről ropogós, belül pedig kissé ragacsos és puha. Tejszínkrémmel, valamint változatos, leginkább bogyós gyümölcsökkel tálalják, hiszen a savanykásabb gyümölcsök kitűnő kontrasztot alkotnak az édes habcsókkal.

A mutatós desszert nevét Anna Pavlováról, korának legnagyobb balerinájáról kapta, aki az 1920-as években a világ minden táján fellépett. Azt viszont senki nem tudja pontosan, hogy maga a receptúra Ausztráliából vagy Új-Zélandról származik-e. Az új-zélandiak szerint egy országukbeli nagynevű séf alkotta meg, amihez az inspirációt a művésznő balettszoknyája, azaz tütüje adta. Az ausztrálok legendás verziója szerint viszont egy nyugat-ausztráliai étterem vendége állapította meg a desszertet megkóstolva, hogy az olyan könnyed, mint az orosz művésznő. Egy biztos: a desszert megálmodójának múzsája Anna volt.

hozzávalók / 6 adag

Pavlova

Tejszínkrém

Összeállítás

Szólj hozzá!

elkészítés

Pavlova

  1. Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.
  2. Helyezzük a szobahőmérsékletű tojásfehérjéket a keverőüstbe, és egy csipet sóval kezdjük el habbá verni.
  3. Miközben alacsony sebességgel verjük a habot, fokozatosan hozzáadjuk a hideg vizet. Ugyanígy járunk el a cukorral is, majd növeljük a gép sebességet, és addig keverjük a habot, amíg a habverő végén szép íves és merev habcsúcs lesz.
  4. Ezután óvatosan forgassuk hozzá a vaníliaaromát, az ecet és a kukoricakeményítőt.
  5. Egy 20 centi átmérőjű tortaforma aljának segítségével rajzoljunk kört a sütőpapírra, és helyezzük gáztepsire. A kör közepére halmozzuk a habot, majd spatula segítségével egyengessük el és formázzuk.
  6. Az előmelegített sütőt visszavesszük 110°C fokra, és így sütjük 45-50 percig a habcsókot, míg enyhén halványbarnás színűvé válik. Ezután 80-90 °C fokon 30-40 percig szárítjuk. Amikor ez letelt, kapcsoljuk ki a sütőt, és (ajtónyitogatás nélkül) hagyjuk benne kihűlni a habcsókot.
  7. A pavlova közepe kicsit beesik, ebbe kanalazhatjuk majd a tejszínkémet. A külső szélén lehetnek kis repedések, ez sem a világvége, hagyni kell teljesen kihűlni sütés után. Akkor jó, ha a belseje kissé ragacsos és puha.

Tejszínkrém

  1. A tejszínt közepesen kemény habbá verjük a porcukorral. Vaníliával és lime héjával ízesítjük.

Összeállítás

  1. A kihűlt habcsók közepébe kanalazzuk a tejszínkrémet, nem baj ha ki-/lefolyik, jól mutat majd tálaláskor. Az epreket szeletekre vágjuk, a pisztáciát összemorzsoljuk, a passiógyümölcs magjait kikanalazzuk, és a többi gyümölccsel együtt, rusztikusan a torta tetejére halmozzuk.
  2. Frissen reszelünk rá limehéjat, és már kész is - egy könnyed nyári vacsora után tökéletes befejezés.
  • sütési hőfok: 110°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 9
össznézettség: 3 355
elküldve: 0
receptkönyvben: 30
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gerzsenyi Flóra

Mióta szakács: 2018.07.18.
78 recept

receptjellemzők

konyha: ausztrál
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, uzsonna
diéta: gluténmentes
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pavlova

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

456
tojásfehérje 150 g
1 csipet
víz 50 ml
cukor 280 g
fehérborecet 1 teáskanál
vaníliaaroma 1 teáskanál
kukoricakeményítő 1 púpozott ek
habtejszín 3 dl
porcukor 2 ek
vanília kivonat 2 csepp
lime héja 1 lime-ból nyert
málna 100 g
áfonya 150 g
cseresznye 100 g
maracuja 2 közepes db
eper 100 g
pisztácia 50 g
lime héja 1 lime-ból nyert