Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pécsi pesto

Pécsi pesto
Pécsi pesto
20 perc / előkészület: 10 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pécs sok csodája közül kettő a medvehagyma és a mandula. A kettő együtt pestónak elkészítve tökéletesen alkalmas egy tavaszi villámvacsorának! Ebédre nem ajánlom, mert a medvehagymának van illata! A pesto kb. 6 adag, nemcsak tésztára, de borkorcsolyának is ideális.

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Könnyű villányi fehérbor.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mandulát 2 percre forró vízbe tesszük, majd kinyomkodjuk a héjából.
  2. Száraz serpenyőben illatosra pirítjuk, majd durvára őröljük.
  3. A medvehagymát aprítóba tesszük, felaprítjuk.
  4. Hozzáadjuk a parmezánt, a mandulát, sózzuk, borsozzuk, majd az olívaolajjal krémesre keverjük.
  5. A tésztát al dentére főzzük, leszűrjük.
  6. A fövővízből pár kanállal megtartunk, hozzákeverjük a pestót, és parmezánforgáccsal megszórva azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 49
össznézettség: 56 706
elküldve: 6
receptkönyvben: 432
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
diéta: cukormentes, gluténmentes
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tavasz
kategória: tészta
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
fogás: meleg előétel

egyéb elnevezések

mandulás-medvehagymás pesto, medvehagymás pesto mandulával, medvehagymás pesto

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gárdos Mária
Gárdos Mária Mon, 2013-05-27 21:30

Kedves Dacota! Én is a lájkolók táborához tartozom. Egyetértek Gabyssal - talán egyben nem, hogy ez még csak labda sem volt :)) Sok sikert és boldogságot kívánok neked az amerikai életedhez! Üdv Mari

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2013-05-27 23:24

kedves Mari,
Köszönöm szépen. :) Rám fér a drukkolás. :)
szép estét!
Üdvözlettel,
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2013-05-22 13:56

Kedves labionda,

Köszönöm az észrevételt. :) Nem állítottam, hogy különleges, csupán egy recept, amit szerintem érdemes kipróbálni. A pesto amúgy olyan, mint a pörkölt - gyűjtőnév, de az hogy pesto, még csak annyit enged sejtetni, hogy egy parmezánból, valamilyen olajos magból (dió, mogyoró, fenyőmag, mandula, napraforgó, kesudió, szezámmag, stb) olajból (szőlőmag, olíva, dió, sárgabarackmag, mák, tökmag, stb) és zöld levélből (bazsalikom, petrezselyem, medvehagyma, pitypang, fejessaláta, rukkola, stb) készült fűszer, amelyet célszerű mozsárban készíteni, és a tésztán kívül kínálható salátákra, húsokhoz, kenyérre kenve tökéletes borkorcsolya. Az elkészítésében semmi különleges nincs, valóban úgy készül, mint a legtöbb pesto, de mivel csak úgy nem lehet alapanyagokat feltölteni, kénytelen voltam írni hozzá egy unalmas, mindenki által ismert receptet is. :)
További szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

labionda
labionda / labionda Tue, 2013-05-28 15:44

Szia Nóra,
Bocsi, nem a recept ellen volt kifogásom..csak a Pécsi megjelölés hozott ki a sodromból..persze jó értelemben - lehet hogy ott laksz..nem tudom. Viszont , ha pestó, akkor csak pesto, és csak hozzávaló egy komplett receptnél - és nem egyféle gulyásféle..stb. mint ahogy a válaszodban írtad. Én a régebbi generációhoz tartozom, de ismerem az összes modern pestót félét.. s mindet használom is. Ezt a receptet számtalanszor készítettem el, mert nagyon finom..az olaszok egy ez egyben így készítík.. Mindenesetre dicséretes, hogy ilyen flexibilis vagy. Időközben tudtam meg, micsoda sikeres "szakács" vagy a Nosaltynál. Gratulálok! Követem a receptjeidet, mert tanulni nem szégyen.
További szép napot
üdv. Éva

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2013-05-28 15:56

Kedves Éva,
Nem haragszom :) Azért pécsi, mert a Mecsekben rengeteg medvehagyma nő szezonban, a legnagyobb mandulatermő területeink pedig szintén Baranyában vannak, ennek a pestonak az alapja pedig a mandula és a medvehagyma. A pesto nemcsak egy hozzávaló a receptnél, hiszen magára a pestora is rengeteg recept van - persze, olyan is van, hogy valaki csak fűszerként használja pl. egy húsételre. A pörköltet azért hoztam fel, mert ha valaki azt mondja, pesto, még semmit nem tud, csak hogy egy sűrű mártás, ha azt mondja, hogy pörkölt, még nem tudjuk, csirke, sertés, marha, borjú, stb. A pesto gyűjtűnév, akárcsak a pörkölt. :)

Köszönöm a jókívánságokat, és további kellemes sütés-főzést kívánok
Szép napot,
Üdvözlettel,
Nóra

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2013-05-22 15:27

Ha lehetne lájkolnám a válaszod, és jót nevettem:DDDD Magas labda lecsapva. Üdv: Gabi

1657
medvehagyma 1 csokor
mandula 5 dkg
olívaolaj 1.5 dl
parmezán sajt 6 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
penne 40 dkg
parmezán sajt 2 dkg