Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pehelykönnyű túróspite- Túrós pite 6.

Pehelykönnyű túróspite- Túrós pite 6.
Pehelykönnyű túróspite- Túrós pite 6.
60 perc / előkészület: 30 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Huszonegynehány éve olvastam ezt a receptet egy kicsi nyomtatott füzetszerű receptkönyvecskében. Egy akkor nyolcvan éves néni receptje volt, ha jól emlékszem. Úgyhogy ez a jól bevált "nagyanyáink receptje" kategória, tehát egyszerű és finom. A néni azt írta, hogy reggel tepsibe készíti, aztán délben süti, hogy jó melegen kerülhessen ebéd után az asztalra. Én is így szoktam.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A tetejére

ajánlat

Másik variációja, hogy burgonya helyett még 25 dkg túrót lehet tenni bele, plusz 1 ek lisztet, meg 5 dkg cukrot. Az elkészítési mód persze nem változik.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A burgonyát felkockázva enyhén sós vízben puhára főzzük. Amíg fő, elkészítjük a tésztát.
  2.  Az élesztőt 1 kk cukorral édesített langyos tejben felfuttatjuk.
  3. A tojássárgákat habosra keverjük a margarinnal, majd a liszttel, sóval és az élesztős tejjel. Könnyen nyújtható tésztává gyúrjuk.
  4. Egy kikent tepsibe simítjuk.
  5. A főtt burgonyát lecsepegtetjük, összetörjük, összekeverjük a túróval és a cukorral, a vaníliáscukorral, meg a citromhéjjal.
  6. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és lazán a túrós masszába forgatjuk.
  7. Ezt a krémet a tészta tetejére öntjük, és egyenletesen eloszlatjuk.
  8. Legalább 2 órát állni hagyjuk.
  9. Előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
  10. Ha kész, nyitott sütőajtó mellett még egy pár percet pihentetjük, és nemsokára már szeletelhetjük is.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 25x35x6 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 13
össznézettség: 67 901
elküldve: 24
receptkönyvben: 1 435
elkészítve: 34/46
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

túrós pite élesztős tésztával, túrós-burgonyás pite

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

brekikri
brekikri Sun, 2015-03-15 16:36

Kedves Fahéj!

Folytattuk a tegnapi sütögetést, mert maradt még egy kicsi a Te-féle békebeli almás tésztájából. Felhasználtuk ennél a túrósnál. Jól sikerült, rohamosan fogy :-)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2015-03-15 18:09

Örülök és köszönöm a bizalmat a receptjeimmel kapcsolatban.
Üdvözlettel: Fahéj

varnai
varnai Sun, 2014-04-13 23:01

Magdi

Egy 1978-as Nők Lapjában olvastam a receptet, azóta sütöm. A mennyiségek megegyeznek, csak a túró 75 dkg, de költség kimélésből én is szoktam a krumplis változattal készíteni. Az én receptem abban különbözik, hogy a tésztát két részre kell osztani, kinyújtva a tepsi aljába megy az egyik, a töltelék fölé a másik. Nálam soha nem száraz a töltelék, való szinüleg ennek köszönhetően.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2014-04-15 17:45

Én is kipróbálom majd úgy is, bár sose száraz a töltelék így se.
Üdv: Fahéj

scarlett69
scarlett69 / scarlett69 Thu, 2014-01-16 18:37

Szia!
Már hallottam ezt a krumplis-túrós változatot, nem emlékszem, h ettem volna már ilyet, bár elképzelhető... Azonban soha nem kerestem meg a receptjét. Egy kérdés: a krumplit tisztán mérem, vagy héjastól?
Üdv: Scarlett

korfui
Korfui / korfui Wed, 2011-11-23 09:51

Most jövök rá, mennyire hiányzik a nagymamám főztje, sütijei..... :(

Fahéj
Fahéj / Fahéj Wed, 2011-11-23 20:45

Hát bizony, azok nagyon finom sütik voltak, amit a nagymamák készítettek...

korfui
Korfui / korfui Wed, 2011-11-23 09:49

Sziasztok!

Olvasva a hozzászólásokat: esetleg készíthetnénk hozzá egy vaníliás, tejfölös kis "locsolót", ha száraznak tűnik. :)
Nagyon jónak tűnik, szombaton megsütöm. :)
korfui

Orsy20
Orsy21 / Orsy20 Sun, 2011-11-20 16:54

Megcsináltam, és tényleg nagyon finom:) bár nem teljesen lett olyan szép mint a képen,de sebaj. Köszönöm a receptet, mindenkinek nagyon ízlik!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sun, 2011-11-20 17:39

Nem baj, ha nem olyan szép, az a lényeg, hogy mindenkinek ízlett! :) Üdv: Fahéj

DKriszti
DKriszti Mon, 2011-03-28 21:01

Kedves Fahéj!

Én is elkészítettem és tényleg nagyon finom lett!!
Köszi a receptet!!!

Kriszti

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2011-03-29 10:18

Kedves Kriszti!
Köszi, hogy megírtad! Szívesen a receptet! Üdv: Fahéj

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-18 18:17

Kedves Fahéj!

Szerintem nagyon jól sikerült. A krumplit senki nem vette észre. : ) Én egy kicsit száraznak találom. Szerinted meglehet oldani egy kis tejföllel? ladybird

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-03-18 21:50

Mármint a túrót? Vagy a tésztát? De mindegy is, mert szerintem bármelyik elbír egy kis tejfölt, ha száraznak találod. Örülök, hogy jól sikerült! Üdv: Fahéj

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-18 12:29

Kedves Fahéj!
Már annyira unom a túrógombócot és társait,kellet valami mást keresnem. Most megtaláltam.Megsütöm és nagyon kíváncsi leszek.Nem tudom milyen lehet benne a krumpli?Hamarosan kiderül! ladybird

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2011-03-18 16:33

Kedves Ladybird!
Nem érződik benne a krumpli íze. Remélem, elnyeri tetszésedet! :) Üdv: Fahéj

mackoka513
mackoka513 Sun, 2010-10-31 15:41

Sziasztok!
Megsütöttem, ez tényleg finom. Egyik kollégám erre azt mondaná, "Isteni".
Üdv: Sam

Kephera
Kephera Fri, 2010-10-29 07:21

Kedves Fahéj,
Hétvégén elkészítem ezt a szép sütit, viszont nem hagy nyugodni, hogy már összekészítve kell állni hagyni (nyilván szobahőmérsékleten) minima 2 órát. A felvert tojásfehérje ezalatt például nem esik össze a túróban? Ne aggódjak ilyeneken?

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2010-10-29 12:40

Kedves Kephera!
Nem esik össze. Mindent készre kell készíteni a tepsibe, és hagyni kell legalább 2 órát. Ezalatt a tészta szépen megdagad, a túrós massza meg változatlan marad. Lehet, hogy valamennyi nedvesség átmegy belőle a tésztába, de az csak még puhábbá teszi azt. Nyugodtan próbáld ki, aggódásra semmi ok.
Üdv: Fahéj

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2010-10-26 09:48

Kedves Fahéj, képzeld tegnap este megsütöttem a pitédet. Lehet, hogy nem a legjobb ötlet volt, mert mindenki nekiesett szinte még forrón. Úgyhogy megvolt az esti kalóriabevitel... Szerencsére azért maradt belőle pár szelet. Nagyon finom volt, köszi a receptet. Szeretettel üdvözöllek, Edit.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Tue, 2010-10-26 19:40

Kedves Edit!
Ennek nagyon örülök! A kalóriával meg ne is törődj. Ha este lett kész, akkor azt este kell enni! :) Hiszen frissen a legfinomabb.
Szeretettel: Fahéj

zeret
zeret Mon, 2010-10-25 17:53

Remek a látvány,jön hogy beleharapjak,rövidesen kipróbálom és beszámolók róla.
Üdvözlettel.Zeret.-

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2010-10-25 10:14

Kedves Fahéj!
Már a képen is látszik, hogy ez egy pihekönnyű süti. Számomra annyira kedves, mert szeretem az ilyen "ránkmaradt " recepteket. A nagymamám sütött régen ehhez hasonlót, annak is krumpli volt a töltelékében. Most Neked köszönhetően és is elkészítem. Szép napot, Edit.

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2010-10-25 17:23

Szia Edit!
Örülni fogok, ha elkészíted, és ha ízleni is fog Neked és a családodnak, akkor az még nagyobb öröm lesz számomra. Én is imádom ezeket a régi, egyszerű és mégis nagyszerű recepteket.
Üdvözlettel: Fahéj

bokine
bokine / bokine Mon, 2010-10-25 09:52

Kedves Éva!
Hát ez gyönyörű és nagyon finom lehet. Tudtak a nagyanyáink.... Feltétlenül kipróbálom. Szép a vízjeled is. Puszi: Erika

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2010-10-25 17:18

Köszi, Erika!
Szerintem is megérdemel egy kipróbálást! nálunk még melegen nagyon gyorsan fogy.
A vízjelem? Hát azt csak úgy felírogatom, nem is sikerül mindig egyformára, de a mentoraimnak még nem volt ideje elmagyarázni, hogyan is működik a vízjel. Na majd egyszer, Talán majd ha lefizetem őket egy pehelykönnyű túróspitével. :))
Puszi: Éva

1068
finomliszt 30 dkg
margarin 15 dkg
tojássárgája 4 db
1 csipet
tej 0.5 dl
élesztő 3 dkg
cukor 0.5 teáskanál
tehéntúró 50 dkg
burgonya 25 dkg
cukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 0.5 citromból nyert
tojásfehérje 4 db