Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pék csülök Gelevától

Pék csülök Gelevától
Pék csülök Gelevától
200 perc / előkészület: 20 perc sütés: 180 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van amikor egészben sütöm a csülköket addig, amíg a csontot nem tudom elfordítani. Akkor kiveszem a csontot, a húst feldarabolom és a csonttal érintkező résszel lefelé sütöm még, takarás nélkül, csak pirítási folyamatban, időnként meglocsolva sörrel vagy tejjel. Így hosszabb a sütési idő, erősebben kell fűszerezni, hogy jól átjárja mindenhol. Nagyon finom és laktató, előtte csak könnyű leves ajánlott.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Házi savanyúsággal vagy salátával tálaljuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csülköket alapos tisztítás után kicsontozzuk (azon a részén kezdjük, ahol a csonttal csak a bőr érintkezik). Majd tetszőleges nagyságú darabokra vágjuk, a bőrét 2 cm-ként bevágjuk.
  2. A darabokat sózzuk, borsozzuk és alaposan bedörzsöljük zúzott fokhagymával és a bőr nélküli részeket megszórjuk ételízesítővel. Hűtőben pihentetjük pár órát, vagy előző este előkészítjük.
  3. Mélyebb tepsibe rendezzük a húsokat bőrével lefelé, mellétesszük a zsírt vagy olajat öntünk alá. 2-3 hagymát, a paprikát, almát 4-6 részre daraboljuk és 8-10 gerezd fokhagymával közé szórjuk. Megszórjuk kevés őrölt köménnyel és majorannával, esetleg kevés szódabikarbónával (ez elősegíti a hús puhulását). 1-1,5 dl vizet öntünk alá, lefedjük alufóliával. 2-2,5 órát hagyjuk sülni 180 fokon. Ezalatt egyszer, kétszer megfordítjuk a húsokat.
  4. A meghámozott krumplit keskeny hasábokra vágjuk, a maradék hagymát 6-8 felé szeljük. Jól összekeverjük a krumplival, a maradék fokhagyma gerezdekkel és kevés ételízesítővel. Másik, mélyebb tepsibe egyengetjük, meglocsoljuk a sülő hús szaftjával és betesszük sülni a sütő aljára. Néha óvatosan átkeverjük. Át is állíthatjuk légkeverésre, ha olyan tűzhelyünk van. A krumplit így, kicsit pirosasra, ropogósabbra sütjük.
  5. Miközben sülnek, a húsról levesszük a fóliát, többször meglocsoljuk sörrel vagy tejjel, így szép színű és ropogós lesz a bőre. Amikor mindkettő elkészült, a husikat rátesszük a krumplira, egy kis szafttal meglocsoljuk és visszatesszük 5-10 percre a sütőbe.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 4000 Ft
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 21
össznézettség: 31 434
elküldve: 13
receptkönyvben: 214
elkészítve: 21/24
Facebookon megjelent: -

szakács

Geleva

Mióta szakács: 2010.10.06.
100 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
konyhatechnológia: sörös receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

sörrel locsolt csülök sütőben, sertéscsülök pékné módra

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

veinhardt
veinhardt Sat, 2014-11-15 10:40

Szerintem felesleges alá még zsiradékot tenni! Sőt, ha a bőrével felfelé tesszük a húsokat, akkor nem szárad majd ki. A végén rá lehet pirítani. Nekünk így jött be! Bár ez a sütőtől és mi egymástól is függ!

Bató Edit
Bató Edit Mon, 2013-03-18 12:08

Ehhez nem is tudok mit írni, csodás és ínycsiklandozó! Ráadásul imádjuk, én is szívesen készítem a családomnak.
E.

Geleva
Geleva / Geleva Mon, 2013-03-18 12:25

Kedves Editkém!
Mi is szeretjük, főleg így , hogy kicsit ropis a krumpli, és nagyon finom házi (csípős) savanyúsággal.:)
Ajánlanék egy nagyon finom nasinak való popcorn-t (már gondolkodom, hogyan lehetne házilag is megoldani).
Nálunk lehet kapni időnként és sajnos nem minden boltban egy: TOP of the POP microwawe popcorn, HOT PEPPER néven egy nagyon finom kukoricát. Azt hiszem a Mogyi termékek között is van ilyen. Azt kóstold meg, ha van lehetőséged, szerintem nagggyyyon jóóóó!!! :)
Puszi, Éva

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2013-03-19 13:12

Hmm, az biztos fincsi lehet, keresni fogom a boltban. Mogyit pedig szoktam venni, de ezt a fajtát még nem fedeztem fel. (csak attól félek, hogy rá fogok kattanni, kukorica és még csípős is, nyami!) :))) Aranyos vagy, hogy felhívtad rá a figyelmemet.
Házilag talán: jól meg kellene őrölni a chilit, vajjal v. olajjal pici sóval kikeverni és beleforgatni a kukorica szemeket, majd úgy pattogtatni. Régen Nagymamám az öreg sparhelten, egy tepsiben készítette, folyamatosan rázogatta a forró platni felett és úgy emlékszem ízesítette házi vajjal és sóval. Nem tudom ettél-e ilyet, de nagyon finom volt úgy is.
Puszi és szép napot!
Edit

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2013-03-16 20:34

Kedves Geleva-Éva!

Köszönöm ezt a Pék csülök receptet. Nagyon guszta , finom és laktató étel...:)
Még ha tart egy darabig ez a télies idő, belefér, hogy elkészítsem. :)

Bár azért a tavaszt várom, most már annak van/lenne az ideje.. :-D
A csülök akkor is felséges lesz!!
Éva-Anyóca

Geleva
Geleva / Geleva Sun, 2013-03-17 10:30

Kedves Éva-Anyóca!
Remélem nektek is ízleni fog, mert tényleg nagyon finom. A családom szerint, nem egy kimondottan fogyis kaja, de ennyit megér néha. :)
Ahogy most az időjárás alakult, még simán belefér... a férjem 25 óra alatt ért haza 50 km távolságról az hóvihar miatt. Menekültkén, egy Idősek Otthonában töltötte az éjszakát csütörtökön és csak péntek este ért haza. Igaz, akkor is csak 5-6 stoppal a járható utak felé, mert már nagyon elege volt a várakozásból. :(
Ennyit a mi szép reményeinkről, hogy végre jön a tavasz...:)
Jó sütést-főzést, nagyon szép időt!
Éva

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-03-17 10:41

Kedves Geleva!

Az nem semmi volt :( ,- ő is szétidegeskedte magát, meg Te is. Még ha lehetett is telefon kapcsolat köztetek, azért mégis más...- még jó, hogy meleg helyen, fedél volt a feje felett, tudott éjszakázni.
Micsoda agyrém!!!! ez az idő, de hát, akkor is remélni kell a Tavaszt, és hogy a Tél Utolsó akarnoksága-zsarnoksága most mutatkozott meg ez idényben utoljára...:) :)

Húsvétkor nem szeretnék már hóban fürdeni, locsoljanak csak kölnivel a fiúk :), - nem beszélve arról, hogy már ideje lenne a magokat is elvetni, aztán meg leshetünk, ha nagyon elcsúszik, mi lesz és mikorra belőle,na és az áraikat is...:(:(

Szép vasárnapot kívánok!
Éva-Anyóca

700
sertéscsülök 1 kg
burgonya 3 kg
vöröshagyma 5 nagy fej
fokhagyma 2 fej
paprika 2 db
alma 1 db
sertészsír 3 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
őrölt fűszerkömény 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint
sör 1.5 dl