Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Péksütemény anyatejes babáknak

Péksütemény anyatejes babáknak
Péksütemény anyatejes babáknak
20 perc / előkészület: 5 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kislányom még csak 9 hónapos múlt, mikor elkezdtem kísérletezni, hogy süssek Számára EHETŐ péksüteményt. A neten található receptek nagy részét kipróbáltam, de ehetetlen volt mind... Olyat meg nem adok a babámnak, amit én se ennék meg jó szívvel. :) Ha már anyatejes, és volt a mélyhűtőmben felhasználandó anyatej, gondoltam jobb, mintha rizstejjel, vagy zabtejjel kísérleteznék, ezt legalább garantáltan szereti, és talán szívesebben is eszi! Ez nagyjából a kiflitészta receptje, én a könnyebbség kedvéért zsömle formára készítettem, és mivel 1 éves koráig nem kap tojást (nálunk még tojássárgáját sem), ezért nem kentem le a tetejét, de nagyon jól sikerült így is! A kókuszolajat a vaj helyett raktam bele, finomított fehércukor helyett nyírfacukrot.

FONTOS: azt olvastam, hogy a nyírfacukorral nem lehet kelt tésztát készíteni. Erre rácáfoltam, mikor a zsömléink kelt tésztáját is azzal készítettem itthon, szóval gyönyörűen megemelkedett a zsömle anélkül, hogy sima kristálycukrot tettem volna bele. :)

hozzávalók / 1 adag

1 darabhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is találjuk ki, mennyit készítenénk a babának (én a saját péksüteményeink mellett sütöttem ki, ezért kísérletképp csak 1 db-ra valót csináltam, mert a sütőt így is-úgy is begyújtottuk a többi miatt). Ha többet szeretnénk, akkor a megfelelő arányszámmal szorozzuk be a hozzávalók mennyiségét! :)
  2. Az élesztőt a felmelegített anyatejjel és cukorral felfuttatjuk.
  3. Kimérjük a lisztet, majd belerakunk pici sót.
  4. Öszekeverjük a lisztet az élesztős keverékkel, majd hozzáöntjük a folyós kókuszolajat.
  5. Kifliket, vagy zsömléket formázunk kedvünk szerint.
  6. Előmelegített sütőben (5-6-os fokozaton) sütjük, míg picit megbarnul a teteje! Ne süssük túl sötétre, mert akkor picit keményebb is lesz!
  • sütési hőfok: 190°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 441
elküldve: 1
receptkönyvben: 28
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Incike81

Mióta szakács: 2012.06.01.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
adag: 1 főre
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: magas
babakonyha: baba-mama
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: zsemle
hasonló kategóriák: kifli, croissant, perec, édes leveles, buci, bagel, briós, burek, hamburger-buci, pita

egyéb elnevezések

anyatejes zsemle, kókuszolajas zsemle, péksütemény babáknak

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csumpo
csumpo Thu, 2012-06-14 22:03

Szuper a recept. Az én babám már nem szopizik, most lesz 18 hónapos. 9,5 hónaposan egyik napról a másikra abbahagyta. De ha lesz kis tesó, tuti kipróbálom a receptet. Azon gondolkodtam, mivel az anyatej "édes" lehet, hogy további cukor nélkül is megkelne benne az élesztő?

Incike81
Incike81 / Incike81 Fri, 2012-06-15 09:16

Szia!
Hát,én egy picit csak az élesztőhöz mindenképp raknék! Ezáltal érezhetően édes még nem lesz,viszont tuti megkel :)
Én se a szokványos kristálycukrot használtam,kislányomnak minél később adnék káros/mesterséges dolgokat,és furcsa módon nekem így is sikerült,pedig állítólag a nyírfacukor nem jó erre a célra :)

Talán ki lehet próbálni rizstejjel elkészíteni,vagy akinek még van a mélyhűtőjében 6 hónapnál nem régebbi anyatej,azt is használhatja hozzá! Sajnos annál tovább úgysem tartogathatjuk,szóval vagy a csapba megy,vagy felhasználjuk :)

600
tej 40 ml
kókuszolaj 40 g
élesztő 3 g
finomliszt 60 g
xilit 1 teáskanál
1 csipet