Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Peperonata- szegények lecsója

Peperonata- szegények lecsója
Peperonata- szegények lecsója
30 perc / előkészület: 10 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bár ez az olasz éltel nálunk a hús és kolbász hiánya miatt szegények lecsója néven fut - ízének semmi köze a mi magyar lecsónkhoz. Sokkal inkább emlékeztet az ajvárra, valószínúleg azért, mert a húsos, kaliforniaia paprikának egész más az íze, mint a lecsópaprikának. A bazsalikom és a borecet pedig olyat változtatnak rajta, hogy ha valaki becsukott szemmel kóstolja, a lecsó jut róla eszébe utoljára!
Az íze után pedig az a legjobb benne, hogy szinte bárhogyan felhasználható, érdemes egyszerre többet készíteni belőle.
Velem volt úgy, hogy megcsináltam este, ettem vacsorára melegen, magában, másnap reggelinek hidegen, pirítósra kenve, ebédre pedig grillezett csirkemellel. Fel sem tűnt, hogy ugyanazt eszem! :)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

A könnyű mediterrán konyha tisztelőinek :).
 

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymát megpucoljuk, és vékony karikákra vágjuk. Pár kanál olívaolajon üvegesre dinszteljük.
  2. A paprikákat megmossuk, félbevágjuk, kicsumázzuk, és nagyon vékonyra szeleteljük, majd hozzátesszük az üveges hagymához.
  3. A fokhagymát megpucoljuk, és nagyon vékonyra vágjuk, a többiek után küldjük a serpenyőbe.
  4. A paradicsomok tetejét  X-alakban bevágjuk, pár percre lobogó vízbe dobjuk.
  5. Kiszedjük, lecsöpögtetjük,a héját lehuzzuk, elávolítjuk a magokat, és kis kockákra vágva ez is mehet a serpenyőbe.
  6. Sóval, borssal ízlés szerint fűszerezzük, teszünk hozzá két kanál borecetet, és apróra tépkedett bazsalikomlevélkét.
  7. Kis lángon addig ronyogtatjuk, amíg a hozzávalók megpuhulnak, a lé nagy része elfő, és a paprika szinte odaragad (de nem odaég) a serpenyő aljára.

  • elkészítettem: 8 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 13 404
elküldve: 2
receptkönyvben: 225
elkészítve: 2/6
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
536 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
kalória: alacsony
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: nyár
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
vegetáriánus: vegán
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 2 főre
konyha: olasz
fogás: főétel

egyéb elnevezések

olasz lecsó, kaliforniai paprikás-paradicsomos egytálétel

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kovacsbmaria
Marika nagyi / kovacsbmaria Sun, 2013-07-07 13:54

Mi is nagyon szeretjük a kaliforniai paprikát, még a lecsóban is. Annál finomabb lecsó nincs, mint mikor kimegyek a mertbe és frissen szedett szabadföldi paprikát és paradicsomot, hozok be a konyhába, és abból készítem a lecsót. Szinte érzik a napnak a zamata rajta. Már megértem 70 évet de a paradicsom közepét sose dobtam ki. Az adja a lecsó szaftját, és átjárja a többi anyagot is.
Egy kevés bazsalikommal kiváló ízt ad. Sokféle módon készítettem már, szalonnával, kolbásszal, virslivel cukkinivel, tökkel, mind mind kiváló, ha rendesen fűszerezik. A lecsó a nyár királynője.
Üdvözlettel:
Marika mama.

somitimi
somitimi Mon, 2012-07-02 12:08

Szia!
Én a lecsót kényszerből mindig kaliforniai paprikából csinálom, mert Angliában nincs tv paprika. Édesebb lesz, mint az otthoni, de a lecsó az lecsó :D Reggel, délben és este! Fokhagymával még nem próbáltam, de ami késik nem múlik...

EperUK
EperUK / EperUK Tue, 2012-08-21 21:10

Kedves somitimi!
Nem tudom, hogy Anglia mely részén laksz, de én Londontól Északra, Hertfordshire-ben. Nos, itt minden Közel-Keleti, Görög, Török boltban lehet kapni az un. TV-paprikát. Csemegét és csípőset is, a karalábról és a patiszonról nem is beszélve. Viszont mi is csak 1 éve költöztünk ide férjemmel, előtte Cornwall-ban (D-Ny-Anglia) laktunk, na ott én is meg voltam 'lőve':)
Üdv: Saci

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2012-07-02 12:10

Kedves Timi,

Én is akkor éltem ezen az olasz lecsón, mikor Németországban laktam, és nem nagyon jutottam rendes lecsópaprikához :)
De nagyon finom, érdemes így is kipróbálni :)
Szép napot!
Nóra

Wekerle
Wekerle Mon, 2012-06-11 20:50

Hámozás, magozás témában van sok érdekesség. Nemrég olvastam, hogy a híres angol uborkás szendvicshez a királyi konyhán meghámozzák az uborkát, és kidobják a magos részét is. A paradicsom hámozás-magozásól ez előző posztban írtam. Valami ráció lehet a dologban, mert a házilagos paradicsom eltevés korszakában használt passzírozó eszközök is elválasztották a magot is a létől. Ismerek olyan embereket akik a kenyér héját vágják le mert kemény, de higiéniai szempontból is jó, mert ugye a kenyeret nem lehet megmosni, mint a zöldséget (viszont van ugye kenyérpirító). A nyers zöldséget fogyasztóknak higiéniai okokból is célszerű mindent hámozni, és lehetőleg ecettel is semlegesíteni a baktériumokat, ha nem sterilizálnak főzéssel (a hideg vizes mosás nem sterilizál). Ennek ellentmond, hogy a túlzottan steril ételek fogyasztása leszoktatja a gyomrot a fertőtlenítő funkciójáról.

Wekerle
Wekerle Mon, 2012-06-11 20:33

Én sem nem hámozom, sem nem magozom ki a paradicsomot. A hámozást még csak értem, nehezen emészthető a héj, de a kimagozással a paradicsom fele elvész. Szükség van erre?

Bató Edit
Bató Edit Thu, 2010-08-05 11:43

Kedves Nóra!
Elkészítettem és őszintén mondom isteni lett! Ma reggel (a tanácsod alapján) pirítóssal ettem, hát mit mondjak.... Talán még jobb volt, mint melegen. Imádom az ilyen ízvilágot. Köszi a receptet! Üdv.Edit.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-08-05 14:17

Kedves Edit!
Nagyon örülök, hogy ízlett, meg annak is, hogy még az alternatívát is kipróbáltad :)Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

Bató Edit
Bató Edit Wed, 2010-08-04 10:18

Szia Dacota!
Ez nagyon finomnak tűnik, délután elkészítem. Köszi, Edit.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2010-08-04 10:25

Kedves Edit!
Örülök hogy tetszik, remélem, ízleni is fog!
Szép napot és jó főzőcskézést!
Üdv:
Nóra

209
piros kaliforniai paprika 1 db
sárga kaliforniai paprika 1 db
zöld kaliforniai paprika 1 db
paradicsom 25 dkg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
fehérborecet 2 ek
bazsalikom 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek