Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pepita rumos-meggyes torta

Pepita rumos-meggyes torta
Pepita rumos-meggyes torta
110 perc / előkészület: 45 perc főzés: 20 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mostanában nagyon rákaptam erre a tortakészítési technikára, a meggyes-rumos íz pedig elég triviálisan jött :D Amúgy a krém és a tészta is tetszőlegesen variálható, az eredmény ugyanolyan látványos marad, ha nem túl lágy a krém.

hozzávalók / 8 adag

A piskótához:

A krémhez:

A mázhoz:

ajánlat

A krém tetszőlegesen cserélhető, akár más gyümölcsösre vagy csokis, vaníliás stb. krémre is, csak a fantázia szab határt. Kifejezetten ezzel a recepttel, ha kicseréljük a rumot mindenhol konyakra, akkor a klasszikus konyakmeggy bonbonhoz hasonló ízvilágot kapunk. Ha a máznál nem probléma az anyagköltség, akkor csinálhatunk egy 1:1-es ganache-ot is (egyenlő mennyiségű jó minőségű étcsokit és forró tejszínt összeöntünk, hagyjuk kicsit állni majd jól elkeverjük).

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskóta

  1. A lisztet, keményítőt és sütőport összekeverjük. A tojásokat szétválasztjuk.
  2. A tojások sárgáját 200 gramm cukorral habosra verjük, majd alaposan elkeverjük a tejjel, rummal és az olajjal. Beleszitáljuk a száraz összetevőket ebbe a keverékbe, és csomómentesre keverjük.
  3. A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdjük felverni, majd a maradék 80 gramm cukrot fokozatosan hozzáadagolva kemény habot készítünk belőle.
  4. A tojáshabot óvatosan a tésztába forgatjuk, majd ezt egy sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük. Érdemes óvatosan az asztalhoz ütögetni a forma alját, így kijönnek a piskótamasszából a nagy buborékok, és nem lesz lyuk a tésztában.
  5. A piskótát előmelegített sütőben készre sütjük. Ez ennél a fajtánál akár 40 perc is lehet, tűpróbával ellenőrizzünk mindenképpen sütés közben.

A krém

  1. A meggyet turmixgép segítségével alaposan pépesítjük, majd egy lábasba öntjük, és összekeverjük a cukorral és a citromlével.
  2. A meggyes alapot alacsony lángon addig főzzük, amíg körülbelül felére nem redukálódik. Ekkor hozzáadjuk a zselatint , és főzzük még 1-2 percig, majd hagyjuk kihűlni. Ha akarunk, ebbe is rakhatunk rumot, ha az elején rakjuk bele, akkor csak az íze lesz meg, ha a zselatinnal egyszerre, akkor kicsit alkoholos is marad. Valaki szereti :D
  3. A tejszínt keményebb habbá verjük. Hűtsük be jó alaposan legalább egy nappal előre, ha nagyon nem akar engedelmeskedni, nyugodtan használjunk habfixálót.
  4. A szobahőmérsékletűre hűlt meggyes keveréket egy-két kanál tejszínhabbal alaposan keverjük össze, ezzel fellazítva azt. Ezután óvatosan forgassuk össze a tejszínhab egészével.

A máz

  1. A vajat és a kakaóport alacsony láng fölött összeolvasztjuk, majd levesszük a tűzről.
  2. Hozzáadjuk a porcukrot, majd a rumot/rumaromát (aromából kevesebb kell).
  3. Kiskanalanként adagolva addig keverjük forró vízzel, amíg a kívánt állagot nem érjük el, ha szépen lefolyós mázat szeretnénk, akkor ez körülbelül mézszerűt jelent.

Az "összeszerelés"

  1. A piskóta tetejét, alját és oldalait vékonyan levágjuk, hogy egy szabályos henger alakú homogén tésztakorongunk legyen. Ezt a tésztakorongot először vágjuk félbe, ahogy egy hagyományos tortánál is tennénk.
  2. Az egymáson fekvő lapokat vágjuk a vastagságukkal körülbelül megegyező szélességű koncentrikus "gyűrűkre". Ha a szemmértékünkben nem bízunk, nyugodtan lehet vágni papírból egy vágóformát.
  3. A formázásnál levágott piskótarészeket morzsoljuk össze, és egy evőkanálnyi krémmel keverjük el. Béleljük ki nejlonfóliával a tortaformát, és nyomkodjuk az aljára ezt a krémes morzsát. Ez lesz a tortánk alapja.
  4. Az alapra rakjuk rá a két legnagyobb piskótagyűrű egyikét, az egyel kisebbet hagyjuk ki, utána a még kisebbet megint rakjuk bele, így egy olyan réteget kapva, ahol felváltva van piskóta és üres hely. Ezeket az üres részeket töltsük meg krémmel. Ha nagyon "ütős" tortát szeretnénk, itt is meg lehet kicsi rummal locsolni a piskótát.
  5. A következő rétegnél a krémre rakjunk piskótagyűrűt, ahol pedig piskóta volt oda krémet. Ezt folytassuk addig, amíg el nem fogy a piskótánk és a krémünk. A torta tetejét is fedjük le fóliával, majd legalább egy órán keresztül hagyjuk a hűtőben dermedni.
  6. A kész torta tetejére öntjük a mázat, persze előbb vegyük ki a tortaformából. Ha pont középre öntjük, akkor nagyon szépen egyenletesen fog lefolyni, de nyugodtan lehet döntögetni kicsit, hogy úgy folyjon, ahogy szeretnénk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 261
elküldve: 1
receptkönyvben: 8
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

iceScream

Mióta szakács: 2018.01.22.
7 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, húsvét, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
receptverseny: Piros Sütis Receptverseny
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Rumos-meggyes torta, Pepita gyümölcstorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

864
finomliszt 275 g
kukoricakeményítő 75 g
tojás 4 db
napraforgó olaj 1.5 dl
tej 1.5 dl
sütőpor 1 csomag
rum 50 ml
cukor 280 g
1 csipet
meggy 0.5 kg
zselatin 11 g
cukor 4 ek
citromlé 0.5 citromból nyert
habtejszín 500 ml
vaj 75 g
cukrozatlan kakaópor 45 g
porcukor 100 g
rum 2 teáskanál
víz 6 teáskanál