Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti

Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti
Pepparkakor, a svéd gyömbéres süti
65 perc / előkészület: 20 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pepparkakor, a svédek gyömbéres süteménye, a mézeskalács kistestvére, ami különösen karácsony közeledtével nagyon népszerű. Svédországban természetesen mindenhol találkozhatunk vele, de a kék-sárga bútoráruházak révén mára világszerte kapható. Aki ismeri Harisnyás Pippi történeteit, akár ott is találkozhatott a süteménnyel: Pippi 500 darabot készít belőle, így csak a padlón tudja kinyújtani a tésztát.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Kakaóba mártogatva egészen fenséges, de felnőttek akár forralt borral is kipróbálhatják a mutatványt.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy nagy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával, a sóval és a borssal.
  2. A vajat lassú tűzön addig melegítjük, amíg épp hogy elkezd barnulni, ekkor gyorsan levesszük a tűzről, nehogy leégjen. Gyakorlatilag barna vajat kell, hogy készítsünk.
  3. Hozzákeverjük a tetemes mennyiségű frissen reszelt gyömbért és a fűszereket, majd a barna cukrot és a melaszt (vagy az azt helyettesítő szirupot) is. Visszatesszük a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg elolvad a cukor.
  4. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk kicsit kihűlni. Ekkor beleöntjük a tojást és a tojássárgáját, és gyorsan elkeverjük, vigyázva, hogy ne csapódjon ki a fehérje.
  5. A fűszeres cukros szirupot a liszthez ötjük, és egy spatulával lágy tésztává keverjük. Frissentartó fóliába becsomagoljuk, és másfél órára hűtőbe tesszük.
  6. A tésztát több adagban kinyújtjuk és kiszaggatjuk. A még nem használt tésztát tartsuk közben hűtőben, hogy ne olvadjon fel benne a vaj. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszaggatott formákat - hagyjunk minimum 1-1,5 cm helyet köztük, mert picit dagadni fognak. (Ezt a mennyiséget több adagban lehet csak kisütni.)
  7. 125°C-ra előmelegített sütőben 30 percet sütjük, félidőben megcserélve az alsó és a felső tepsit. Amikor kész, rakjuk vízszintes felületre, és hagyjuk teljesen kihűlni őket, mert csak hidegen lesznek igazán ropogósak. Díszíthetjük kedvünk szerint, vagy natúran is fogyaszthatjuk őket.
  • sütési hőfok: 125°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 609
elküldve: 0
receptkönyvben: 21
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
51 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, karácsonyi gasztroajándék, hanuka, vasárnapi ebéd
kategória: édes keksz
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: skandináv
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

fűszeres tallér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

318
finomliszt 45 dkg
szódabikarbóna 1 ek
0.5 kávéskanál
bors 0.5 teáskanál
vaj 17 dkg
gyömbér 10 cm
fahéj 1 tk
zöld kardamom 1 teáskanál
szegfűszeg 1 kávéskanál
csillagánizs 0 ízlés szerint
barna cukor 15 dkg
melasz 65 ml
tojás 1 db
tojássárgája 1 db