Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Perec Timike konyhájából

Perec Timike konyhájából
Perec Timike konyhájából
135 perc / előkészület: 120 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor kislány voltam, mindig a Mamámnál töltöttem a nyarakat. Egyik nap elmentünk sétálni, és az utcában lakó egyik néninél megálltunk beszélgetni. Megkínált bennünket egy kis pereccel, és nekem annyira ízlett, hogy a Mami elkérte a receptjét. Ennek már több, mint húsz éve! És az évek alatt rengeteget sütött belőle. Bárki kóstolta, el volt tőle ájulva! És aztán megkérte valaki, hogy nem sütne-e neki az esküvőjére, aztán másvalaki ballagásra, valaki vendégségbe, születésnapra, szalagavatóra, keresztelőre, nyugdíjas-búcsúztatóra, vagy csak úgy. És terjedt a híre a városban a Mami perecének. Szerintem nincs olyan ember Mezőtúron, aki ne hallott volna a "híres perec"-ről. Mára már csak az emléke maradt. Szeretném megosztani ezt a receptet mindazokkal, akiknek hiányzik és megsütnék otthon, és azokkal is, akik még nem kóstolták, de szívesen kipróbálnák. 

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tejet meglangyosítjuk, és egy csipet cukorral az élesztőt felfuttatjuk benne.
  2. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és a felfutott élesztővel egy puha, jól formázható tésztát gyúrunk. A tejföl mennyisége változhat, ha kicsit keményebb a tészta, akkor tehetünk még bele.
  3. A tésztát nem kell keleszteni! Máris kezdhetjük a perecek sodrását. A tésztából egy kb. 20 dkg-os darabot vágunk (a többit konyharuhával letakarjuk), és egy kb. 1,5 cm vastag hengert sodrunk, amit ujjnyi vastag cikkekre vágunk fel. Ezeket egyesével kis gilisztává sodorjuk, ami kb. 16-17 cm hosszú lesz, és perec formára behajtogatjuk. Így szépen megcsináljuk az összeset.
  4. Érdemes legalább a felét kisodorni, és csak utána elkezdeni sütni. A tepsikben (sütőpapírral bélelt) mehetnek szorosan egymás mellé a kis perecek.
  5. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és 180 fokon kb. 10-15 perc alatt megsülnek.

Tetejére

  1. Amikor a pereceknek már csak pár percük van a sütőben, akkor kivesszük, és átcsurgatjuk a sós mázzal, és mehetnek vissza még pár percre a sütőbe. Sós máz: a sót a liszttel és a vízzel elkeverjük csomómentesre, hogy egy folyós állagú máz legyen.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 822
elküldve: 0
receptkönyvben: 45
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Timike85

Mióta szakács: 2012.06.04.
22 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
diéta: cukormentes
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
kategória: sós süti
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Az igazi kisperec, pereckék, sós mázas perecek

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

635
finomliszt 100 dkg
disznózsír 15 dkg
margarin 25 dkg
1 ek
tej 1 dl
friss élesztő 5 dkg
tojás 1 db
tejföl 2.5 dl
tojás 1 db
1 ek
finomliszt 2 evőkanál
víz 1 dl