Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pergelt cukros szelet

Pergelt cukros szelet
Pergelt cukros szelet
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagymamám egyik finom süteménye

hozzávalók / 6 adag

A piskótalapokhoz

A piskóta kenéséhez

A töltelékhez

A csokimázhoz

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A piskótákhoz a 6 tojást szétválasztjuk.
  2. A tojásfehérjékből és a vízből kemény habot verünk, hozzáadjuk a cukrot, tovább verjük, hozzáadjuk a tojássárgákat, majd végül óvatosan hozzáforgatjuk a lisztet és az olajat.
  3. Ebből a masszából 3 külön piskótalapot sütünk. 
  4. 15 dkg cukrot megpergelünk, hozzáadjuk a szódabikarbónát, ami elkezd habozni.
  5. Melegen rákenjük 2 piskótalapra.
  6. 4 tojássárgáját 20 dkg cukorral gőz fölött addig kavarjuk, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről és lehűtjük.
  7. A kihűlt krémhez hozzáadjuk a vajat vagy margarint, amivel habosra kavarjuk. Ízesíthetjük rummal, vaníliával vagy citrommal.
  8. Összeállítjuk a süteményt: az egyik pergelt cukros lapra rákenjük a krém felét.
  9. Erre ráhelyezzük a másik cukros lapot, amire rákenjük a maradék krémet.
  10. Végül rátesszük az utolsó lapot, amire csokoládéglazúrt kenünk vagy olvasztott csokoládét.
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 719
elküldve: 7
receptkönyvben: 206
elkészítve: 2/7
Facebookon megjelent: 1

szakács

Kattika

Mióta szakács: 2011.11.07.
126 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Petre Roman szelet, pergelt cukros sütemény, réteges sütemény csokimázzal, vajkrémes sütemény

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

anyuka54
anyuka54 Tue, 2012-10-30 10:51

Biztos nagyon finom ,én is meg próbálom elkészíteni.De engem is érdekelne hogy mennyi szódabikarbóna kell bele.
A választ előre is köszönöm.
Üdv:Kata

kattika
Kattika / kattika Tue, 2012-10-30 12:42

Azt mondja mama, hogy csak fél kávéskanál, épp azért, hogy ne kössön meg a karamell, maradjon folyékony. Ha túl sokat tennénk, akkor érződik rajta a szódabikarbóna íz, ami elronthatja.
Örülök, hogy tetszik :)

Édrien
Édrien Sun, 2012-10-28 00:59

Szia Kattika!
Tetszik a sütemény. Egy kérdésem van: a szódabikarbónás cukrot tényleg lehet kenni? A pergelt az olyan, mint a torta, ami pörkölt cukorból van? (ja, ez újabb kérdés volt)

kattika
Kattika / kattika Mon, 2012-10-29 08:52

A cukrot karamellizálni kell, így folyékony lesz, kenhető... Igazából nem tudom milyen az a torta, de nálam a pergelt azt jelenti, hogy pirított, karamelizált.. Szép napot :)

kattika
Kattika / kattika Tue, 2012-10-30 12:42

Azt mondja mama, hogy csak fél kávéskanál, épp azért, hogy ne kössön meg a karamell, maradjon folyékony. Ha túl sokat tennénk, akkor érződik rajta a szódabikarbóna íz, ami elronthatja.
Örülök, hogy tetszik :)

941
tojásfehérje 6 db
tojássárgája 6 db
víz 6 ek
cukor 12 ek
finomliszt 12 evőkanál
napraforgó olaj 6 ek
cukor 15 dkg
szódabikarbóna 0.5 kk
tojássárgája 4 db
cukor 20 dkg
vaj 20 dkg
csokoládé 10 dkg