Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Perzsa rizses csirke

Perzsa rizses csirke
Perzsa rizses csirke
55 perc / előkészület: 25 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szokásos hétvégi új recept után kutattam, amikor rábukkantam erre a Stahl Judit által is istenített receptre. Nem szoktam csalódni a receptjeiben, és bár kissé szkeptikus voltam, mostanában annyi izgalmas ízélménnyel gazdagodtunk, hogy ki kellett próbálnom. Ebben csak megerősített az az indiai banános-curry-s csirke, amelyet tegnap kóstoltam egy Waldorf iskolai bazárban. :) Hamarosan várható annak a receptje is.

hozzávalók / 4 adag

A különleges párolt hagymához

A perzsa rizses csirkéhez

ajánlat

Sajnos perzsa étel kategória nincs, így az arabba tudtam csak tenni.

Ha aggaszt bennünket a narancs héjában lévő szermaradékok káros hatása, inkább hagyjuk el a reszelt narancshéjat. Én is így tettem. Vagy mindeképpen próbáljunk beszerezni biot. A probléma az, hogy hiába mossuk meg alaposan a gyümölcsöt, a különféle gombaölő szererek már sokkal beljebb is beivódnak a héjba. Egyes szakértők szerint egészen a fehér belső héjig eljutnak ezek a mérgek. Érdemes erre odafigyelni.

Íme egy kis olvasmány.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vöröshagymákat meghámozzuk, vékony karikákra vágjuk, és olvasztott vajon, takarék lángon 20 percen keresztül pároljuk. Fedjük is le az edényt. A művelet legvégén pedig a gázt elzárjuk, a fűszereket (fahéj, gyömbér, kömény, só) hozzáadjuk, esetleg egy teáskanál barna cukrot adunk, vagy egy kis mézet csurgatunk a hagymához. Mindezt félretesszük, amíg az étel többi részét elkészítjük.
  2. A csirkemelleket tisztítás után vékony csíkokra szeleteljük, sózzuk, borsozzuk, majd egy nagyobb edényben olívaolajat hevítünk, és a csirkecsíkokat fehérre sütjük. Nem szükséges alaposan megsütni, mert később tovább főzzük majd. Szűrőlapáttal kiszedjük a csirkét, félretesszük.
  3. Az edénybe löttyintünk még egy kis olívaolajat, és a felkarikázott újhagymát kb. 3 perc alatt, kevergetés mellett megsütjük.
  4. A narancs levét kifacsarjuk, a bort kitöltjük. A meghámozott pisztáciát mozsárban összezúzzuk.
  5. A rizst mindeközben kimérjük, átmossuk, jól lecsepegtetjük, majd hozzáadjuk az újhagymához. A szemeket kevergetés mellett kb. 2 percig pirítjuk, majd a csirkecsíkokat újra hozzáadjuk. Belekeverjük még a pisztácia 3/4-ét és a 10 dkg aszalt meggyet.
  6. A hagymás-csirkés rizst sózzuk, majd következnek a folyadékok, amelyek keverékében készre főzzük. Ráöntjük a friss narancslevet, a 1,5 dl bort és még 4-5 dl vizet. Bátran töltsük fel vízzel az edényt, mert a rizses keverék az egészet föl fogja szívni.
  7. Az ételt még sózhatjuk, majd nagy lángon először folforraljuk, aztán pedig lefedjük, és további 20-25 percig mérsékelt lángon puhára pároljuk. Fontos, hogy néha keverjük meg, mert elég könnyen leragad a rizs. A főzés végén elzárjuk a gázt, és hagyjuk, hogy a forró gőzben még kb. 3 percig tovább párolódjon a rizses csirke, így az ízek harmonikusabbak lesznek.
  8. A rizses csirkét egy tálba szedjük, a halom közepébe lyukat formázunk a szedőkanállal, és ebbe halmozzuk a mennyei párolt hagymát.
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 10 437
elküldve: 1
receptkönyvben: 216
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

Tuvia

Mióta szakács: 2011.01.12.
97 recept

receptjellemzők

konyha: arab
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

perzsa csirke, rizses fűszeres-narancsos csirke

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szisz5
szisz5 Mon, 2016-06-27 15:43

Elkészítettem ezt a receptet, igaz nem innen, hanem az eredeti Stahl könyvből jött az ihlet, és azt kell mondjam, nem vagyok elájulva ... A párolt hagyma és a fűszerezése nagyon finom, de a rizses csirke csapnivaló. Az eredeti receptnek megfelelően aszalt meggyet tettem bele, hiba volt, nagyon savanyú. Vörösáfonyával sokkal jobb lenne. A pisztácia meghámozása elég időigényes, és semmi értelme, mert elveszik az ételben, semmi nem érződik belőle. A sós-borsos csirke-rizs kombó, amely mögött enyhén felsejlik a bor aromája, nem egy nagy élmény. Csalódás volt számomra ez a Stahl-recept.

Hobbychef
Hobbychef / Hobbychef Thu, 2015-12-03 22:05

Kedves Tuvia!
Az étel, amit főztél, nagyon kellemes, szívesen megkóstolnám.. Egy nagy hibája van, s ezt Stahl Juditnak - akit én nagyon kedvelek, s akinek a receptjét használtad - is tudnia kellett volna, hogy Iránban 1979 - Khomeini ayatollah visszatérése óta - Iszlám köztársaság van - s az alkohol, így a bor is, szigorúan tilos., még a diplomatákat is megmotozzák a reptéren alkohol után keresve. Én tudom, hiszen számos alkalommal voltam Iránban, s 1982-87 között Iránban éltem és dolgoztam a Nagykövetség Kereskedelmi Kirendeltségén, mint irodavezető. Ettől eltekintve élveztem a receptet, jómagam is gyakran használok alkoholt az ételeimben. Egy kicsit több zöldséget pl. menta és fűszert, pl. shumak, curry , s több aszalt gyümölcsöt elbírt volna az étel. Mellesleg a legkedveltebb hús nem a csirke, hanem a birka. Remélem, nem vettem el a kedved, hogy nálunk ismeretlen ételekkel próbálkozz. További sikeres fözöcskézést.

Tuvia13
Tuvia / Tuvia13 Fri, 2011-12-09 22:25

Köszönöm! Hatalmas adagot csináltam, 2 napig ettük, de nem untuk meg. Valahogy annyira komplex az íze, hogy mindig örömmel tölt el :D

746
vöröshagyma 3 nagy fej
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
fahéj 0.5 kk
gyömbér 0.5 kk
őrölt fűszerkömény 0.5 kávéskanál
barna cukor 1 teáskanál
pisztácia 1 dkg
csirkemell filé 40 dkg
újhagyma 5 közepes db
rizs 25 dkg
olívaolaj 3 ek
aszalt gyümölcsök 10 dkg
fehérbor 1.5 dl
narancslé 1 narancsból nyert
narancshéj 1 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
méz 1 teáskanál
pisztácia 5 dkg