Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Perzsiai pisztráng

Perzsiai pisztráng
Perzsiai pisztráng
55 perc / előkészület: 15 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon szeretem a halakat, gazdag A és D-vitaminban, illetve Omega-3 zsírsavakban. A mai nap pisztrángot sütöttem. Az irániak közkedvelt csemegéje ez a hal. Sokfajtaképpen elkészíthető, én az egyik kedvencemet mutatom be. Nem időigényes, egyszerűen elkészíthető étel, és nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok! :)

hozzávalók / 2 adag

ajánlat

Ebédnél főételként vagy egy könnyű vacsorához.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Fogjuk a citromot és a lime-ot vágjuk félbe, majd két külön tálba facsarjuk le őket. Az első tálba megy a citrom meg a lime egyik fele, a második tálba megy a másik fele. A gyömbért reszeljük le. Majd annak is a felét rakjuk az egyik, majd a másik tálba. Végül adjunk hozzá egy-egy csipet rozmaringot.
  2. A két szép pisztrángunkat, jó alaposan, hideg vízben mossuk meg. Majd vágjuk le a fejüket. Szabadítsuk meg az úszóitól is. Majd fordítsuk meg őket úgy, hogy a gerince felül legyen.
  3. Most kifogjuk csontozni a halat egy egyszerű módszerrel. Egyik kezünkkel föntről lefele, közepes erősséggel nyomjuk a halat a vágódeszka felé. Elejétől a végéig apró mozdulatokkal. Érezzük, ahogy a csont elenged a hústól. Figyeljünk a hal húsára! Mivel nagyon puha, ne trancsírozzuk szét. Ha jól dolgoztunk, és megfordítjuk a halat, akkor a gerinccsontot egyszerűen kiemeljük. Az apró szálkákat, amik esetleg benne maradtak, vegyük ki.
  4. Ezután lassú, hideg vízben tisztítsuk meg a halat. Fontos a lassú vízfolyás, mert így nem megy tönkre a hal húsa. 
  5. Ezután két külön tányérra helyezzük a halakat. Sózzuk, borsozzuk, majd mindkettőre ráöntjük az elkészített citromos folyadékunkat. Egyiket az egyikre, másikat a másikra. S hagyjuk 10 percig állni, pácolni.
  6. Az idő leteltével előveszünk egy nagy serpenyőt, és kb. 15-17 ek. olívaolajjal felöntjük. Az egyik pisztrángot bőrével lefele helyezzük a serpenyőbe. Közepes hőfokon sütjük (villanytűzhelynél 6-os fok).
  7. Megszórjuk egy csipet fokhagyma-granulátummal, és lefedjük.
  8. 5 perc elteltével felemeljük a fedőt, és egy spatulával a hal alányúlunk. Ha úgy érezzük, kicsit már "merevedik" a hús, megfordítjuk, és visszahelyezzük rá a fedőt kb. 3-4 perc erejéig.
  9. 3-4 perc elteltével felemeljük a fedőt, s egy villa segítségével leszedjük a hal bőrét.
  10. Majd újból a spatulával (lehet, kettőre is szükség lesz) megfordítjuk a halat, óvatosan, nehogy szétessen a húsa.
  11. Lejjebb vesszük a hőfokot (villanytűzhelynél 5-ös fok), és fedő nélkül addig sütjük tovább, amíg az olaj meg a víz el nem párolgott. Ez kb. 8-10 perc.  A másik halat is ugyanezen a módon kell elkészíteni.
  12. Ha végeztünk, zöldfűszeres rizsával és citrommal tálaljuk. A tálalási forma a fantáziánkon múlik, de hagyományosan így nézne ki (hosszúkás tányéron). Iránban szívesen fogyasztanak mellé joghurtot is.
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 1 760
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Fűszer Konyha

Mióta szakács: 2017.10.02.
5 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: halételek
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
adag: 2 főre
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

Ghezel Ala

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

982
pisztráng 1 kg
citromlé 1 citromból nyert
limelé 1 lime-ból nyert
gyömbér 0 ízlés szerint
rozmaring 2 csipet
fokhagymapor 1 csipet
0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 15 ek