Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Petőfi rostélyos

Petőfi rostélyos
Petőfi rostélyos
165 perc / előkészület: 15 perc főzés: 150 perc
receptkönyvben hozzászólások (9)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Van egy 1956- ban kiadott REMEK szakácskönyvem, aminek ez az ötödik bővített kiadása. Írói: Mózer István, Pelle Józsefné, Rákóczi János, Schulhof Géza, Szinder László, Turós Emil, Venesz József. Ebben a könyvben találtam ezt a receptet, ugye sejtitek, hogy kipróbáltam. Azóta többször elkészítettem, és az egyik marhahúsból készült kedvencünk lett. A nevét honnan, kitől kapta nem tudom. Ha valaki tudja, kérem, írja meg!

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Burgonyalángossal tálaljuk, aminek tetejére sült szalonna kakastaréjt teszünk.

Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst négy egyenlő szeletre vágjuk, kicsit megpaskoljuk, sózzuk, borsozzuk.
  2. A rostélyosokat lisztben megforgatjuk, forró zsírban hirtelen átsütjük. 
  3. Egy megfelelő nagyságú lábosba tesszük.
  4. Ugyanebben a zsírban világosra pirítjuk a finomra vágott hagymát, hozzáadjuk az őrölt paprikát, paradicsompürét, összezúzott fokhagymát, köménymagot, majoránnát, az egészet összekeverjük, felöntjük kevés vízzel, néhány percig forraljuk, és ráöntjük a húsra.
  5. Annyi vizet töltünk még hozzá, hogy a rostélyosokat ellepje, fedő alatt lassan pároljuk. Időnként megforgatjuk, ha kell kevés vizet öntünk rá. 
  6. Amikor úgy tűnik, hogy a hús kb. 15 perc múlva puha lesz, hozzáadjuk a lecsót (lecsó helyett 15  dkg paprikát és 15 dkg paradicsomot is használhatunk) és így pároljuk készre. A főzési idő függ a marha korától!
  • elkészítettem: 11 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 57 175
elküldve: 10
receptkönyvben: 241
elkészítve: 5/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Marcsisef

Mióta szakács: 2011.07.23.
217 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

marharostélyos, lecsós rostélyos, szalonnás rostélyos

Hozzászólások (9)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

demetriosz
demetriosz Wed, 2014-09-17 12:18

Petőfi szerette ezt a kissé felvidéki ételt, a húst apja mészárszékéből hozhatták, míg anyja tót származású volt (manapság szlováknak mondják...)
A Csáky rostélyos elődje, azaz kissé egyszerűbben, de szinte ugyanaz.
Háromféleképpen lehet elkészíteni a rostélyost:
- zöldpaprika nélkül gyakorlatilag paradicsomszósszal,
- ezt bővítve zöldpaprikát is teszünk hozzá, azaz lecsóval öntjük nyakon,
- míg a Csáky annyiban macerásabb, hogy két lecsót kell készíteni: egyet tojással a begöngyölt hús töltelékének, egy "sima" lecsó meg kívülre kerül ...

Kőri Ibolya
Kőri Ibolya Fri, 2014-07-04 13:17

kedves Marcsi , csak gratulálni tudok, nagyszerű a rostélyosod, nagyon jól néz ki, nekem *5 ér. tisztelttel Ibolya.

Marcsisef
Marcsisef / Marcsisef Thu, 2012-03-15 19:15

Kedves Anci!
Igen, nagyon finom volt.
Köszönöm a gratulációt!
Kellemes hetet kívánok!
Üdv: Marcsi

1272
marharostélyos 80 dkg
sertészsír 10 dkg
vöröshagyma 20 dkg
fokhagyma 1 dkg
fűszerpaprika 1.5 dkg
köménymag 1 g
majoranna 0.5 g
lecsó 15 dkg
sűrített paradicsom 2 dkg
0 ízlés szerint
finomliszt 3 púpozott ek
füstölt szalonna 20 dkg