Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Petre Roman szelet

Petre Roman szelet
Petre Roman szelet
65 perc / előkészület: 50 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg a tésztát egyben kéne sütni, majd sütés után vízszintesen három részre vágni. Úgy elég macerás. Így könnyebb a lapokkal dolgozni. A kész süteményt 2-3 órára hűtőbe tesszük, amíg a krémtől felolvadt karamell a tésztát átitatja. Ha tojáshabbal vonjuk be a tetejét, azt csak a behűtés után kenjük rá.

hozzávalók / 6 adag

Tészta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét a cukor és a víz fokozatos hozzáadásával kemény habbá verjük, majd egyenként belekavarjuk a tojások sárgáját és az olajat (egyes fokozat). A lisztet elvegyítjük a darált dióval, a sütőporral, és óvatosan beleforgatjuk a habos masszába.
  2. Sütőpapírral kibélelünk egy 26x36 cm-es tepsit. A tészta 2/3 -át elsimítjuk benne, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, kivesszük a tepsiből, a sütőpapírt félbe hajtjuk, és a maradék 1/3 masszából még sütünk egy lapot. (Úgy szoktam, hogy a sütőpapír felét több rétegben feltűröm, így a tészta nem folyik szét.) Amikor ez a lap is megsült, a nagyobbik lapot keresztben félbe vágjuk, így három 26x18 cm-es lapot kapunk.

Krém

  1. A tej felét odatesszük melegedni, a tojássárgákat elkavarjuk a pudinggal és a maradék tejjel, majd a forró tejhez öntjük, és besűrítjük. A vajat belekavarjuk a meleg krémbe, majd az egészet kihűtjük.
  2. A 20 dkg cukorból csendes lángon karamellt készítünk, még forrón, két lapra egy kanál segítségével rácsurgatjuk. Lehetőleg mindenhová jusson.
  3. Ha a karamell megkötött, rákenjük a kihűlt krém felét, rátesszük a másik karamellás lapot, erre a krém másik felét, legfelül kerül az üres lap. A tetejét csokimázzal, vagy a maradék 3 tojásfehérjéből, gőz felett készült habbal bevonjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 26x36 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 24 419
elküldve: 4
receptkönyvben: 269
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

karamellás szelet, pergelt cukros sütemény, réteges sütemény csokimázzal

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Chameleongirl
Chameleongirl Mon, 2014-06-30 14:49

Hű ez nagyon jól néz ki. Bocsánat, hogy bele okoskodok, de nem úgy lenne helyes, hogy Petre Roman szelet? Hiszen drága politikusunkról kapta a nevét, igaz fogalmam sincs hogy miért. :)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Mon, 2014-06-30 15:15

Igen, valóban úgy a helyes, én úgy küldtem be, a szerkesztők javították át, bevallom nem reklamáltam. Keresgéltem az interneten, hogy honnan származik a név, még nem akadtam rá, ha megtalálom jelentkezem.

912
tojás 6 db
cukor 5 ek
ásványvíz 50 ml
napraforgó olaj 3 ek
finomliszt 6 evőkanál
sütőpor 1 tk
dió 5 dkg
tojássárgája 3 db
cukor 6 ek
tejszínízű pudingpor 2 tasak
tej 8 dl
vaj 10 dkg
cukor 25 dkg
tortabevonó 20 dkg