Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pignoli torta

Pignoli torta
Pignoli torta
72 perc / előkészület: 12 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szemezgettem egy ideje a fenyőmaggal, annyira kíváncsi voltam rá, hogy milyen is lehet az íze. Azt is tudtam, hogy desszertben szeretném kipróbálni, így bogarásztam a lehetőségek között. Először a pignoli olasz kekszen ragadt meg a tekintetem, de aztán találtam egy minitorta változatot, amit, forma híján, én pitesütőben hoztam össze. Az eredeti receptet olvashatjátok itt, és a végeredményért végül megérte, ugyanis a mandula és a fenyőmag aromáinak házassága egy isteni egyveleget eredményez. :) Viszont javasolnám (mert én legközelebb úgy készítem majd el), hogy egy sima vajas linzertészta, vagy pitetészta alapban gondolkodjon, aki neki áll. Mert ez a tészta az egy napos állás és negyed órás fagyasztás után is csak sütőpapír között volt nyújtható, és bizony megszenvedtem vele.

hozzávalók / 6 adag

Az omlós tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Szerintem érdemes megkóstolni. :) Még valami, ami talán kedvet adhat hozzá, hogy a 100 legjobb sütik között is számon van tartva.

Szólj hozzá!

elkészítés

Az omlós tésztához

  1. A lisztet a szoba-hőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A cukorral és a fél kávéskanál sóval elkeverjük. Beleütjük a tojásokat és botmixerrel szépen összedolgozzuk.
  2. A tésztát fóliába csomagolva 24 órán át a hűtőben állni hagyjuk. Majd betesszük a fagyasztóba és még 15 percig hűtjük.
  3. A fagyasztott tésztát két sütőpapír között kinyújtjuk, és piteformába tesszük nehezékkel. 180 fokon 20 perc alatt megsütjük.

A töltelékhez

  1. A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, a fenyőmagot állandó keverés mellett megpörköljük. Megvárjuk, amíg kihűl. Aztán hozzáadjuk a mandulát és a cukrot. Beleütjük a tojásokat, egyenként, mindig figyelve arra, hogy jól elkeverjük. (Én géppel készítem, mert sokkal könnyebb.) Habos, sűrű krémet kell, hogy kapjunk.
  2. Közben a mikróban felolvasztjuk a maradék vajat. Hagyjuk kihűlni. A keményítővel és a sóval együtt a fenyőmagos masszához adjuk.
  3. A tölteléket rákenjük a tésztára és 190 C fokon kb. 40 perc alatt megsütjük.

A tetejére

  1. Félidőnél kinyitjuk a tűzhelyet kivesszük a tortát és a tetejére szórjuk a fenyő-, és manduladarát, visszatesszük, és a hőmérsékletet 160 C fokra mérsékeljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 22 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 232
elküldve: 0
receptkönyvben: 16
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

annoying

Mióta szakács: 2012.11.14.
7 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
konyha: olasz
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pignoli pite, fenyőmagos pite, mandulás-fenyőmagos pite

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

845
finomliszt 20 dkg
vaj 12.5 dkg
cukor 10 dkg
tojás 3 db
0.5 kávéskanál
vaj 12.5 dkg
fenyőmag 40 g
mandula 11 dkg
porcukor 13.5 dkg
tojás 3 db
étkezési keményítő 30 g
1 csipet
fenyőmag 15 g
mandula 15 g