Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns almás kalács

Pikáns almás kalács
Pikáns almás kalács
70 perc / előkészület: 10 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az egyszerű méteres kalács tésztája (amit ugyan kalácsnak hívunk, de igazából  nem az :-) alkalmas szinte mindenhez, én kuglófot is ebből sütök, de ha hirtelen kell készíteni valamit, általában szintén ehhez a tésztához nyúlok, mint ahogy most is. Merem állítani, a legjobb állagú, és ízű kevert tészta, ráadásul könnyű elkészíteni, és bármivel variálható. Arról nem beszélve, hogy napok múlva is ugyanolyan puha.
Az 1 dl folyékony rész miatt pedig - ami egyébként eredetileg víz - igazán sok mindennel ízesíthető, így csak a fantáziánkra van bízva, mivel kényeztetjük magunkat.
Fele adag is könnyen süthető belőle.
Simán meggyel megdobálva nagy klasszikus, de a full kakaós változat étcsokipasztillákkal és kandírozott naranccsal sem utolsó.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

pH besorolás: erősen savasít.
Erről bővebben itt olvashatsz.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Melegítsük elő a sütőt. Vajazzunk, lisztezzünk ki egy 30 cm hosszú sütőformát vagy 26-os kerek tortaformát vagy egy kb. 35x25-ös sima formát. Bármelyikben megsüthető.
  2. Pucoljuk meg, és daraboljuk fel nagyobb darabokra a gyümölcsöket. Csurgassuk meg őket egy kis citromlével, hogy ne barnuljanak.
  3. Válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől. Keverjük habosra 5 percig a kristálycukorral. Adjuk hozzá az olajat, a citromlevet, a rumot, a vaníliaaromát, a szerecsendiót, keverjük el, majd adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, és keverjük ismét simára.
  4. Ezt a tésztát válasszuk ketté, egyik felébe tegyük a kakaóport, de ezt a lépést ki is hagyhatjuk, és akkor a tésztánk egyszínű lesz.
  5. Csipet sóval verjük fel a tojásfehérjét, majd felesbe forgassuk hozzá óvatosan a kétféle masszához.
  6. Öntsük először a világos krémet a sütőformába, majd csurgassuk rá a kakaósat.
  7. A tetejére pakoljuk rá a gyümölcsöket, hintsük meg a szeletelt mandulával, és kb. 1 óra alatt süssük készre. Tűpróba nagyon fontos!

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 11 248
elküldve: 2
receptkönyvben: 169
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: húsvét
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

rumos almás kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nyihaj
nyihaj / nyihaj Tue, 2011-11-01 09:20

Kedves AzEszter!

Hálás köszönet a receptért! Férjem keresztanyukája és nővére tejérzékeny, ezért olyan receptet kerestem, amit nekik is elkészíthetek. + kifejezetten almásat kerestem, mivel egy hatalmas rekesz almát kaptunk :) Még csak sül a tészta, de látszik, tökéletes lesz! Alig fér a formába, olyan gyönyörűen megnőtt és valami fantasztikus illatkavalkád árad a sütőből! Biztos vagyok benne, sikere lesz :)

457
körte 1 db
alma 2 db
finomliszt 25 dkg
cukor 25 dkg
tojás 4 db
napraforgó olaj 1 dl
rum 0.5 dl
limelé 1 fél lime-ból nyert
vaníliaaroma 2 teáskanál
sütőpor 1 tk
cukrozatlan kakaópor 2 ek
szerecsendió 0.5 tk
mandula 5 dkg