Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns citromos tallér

Pikáns citromos tallér
Pikáns citromos tallér
38 perc / előkészület: 30 perc sütés: 8 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

2001 óta sütöm ezt a finomságot, mikor is a Burda decemberi számában rátaláltam. A család egyik kedvencévé lépett elő, olyannyira, hogy képesek egymást ugratni azzal, hogy "Hol a citromos tallér? Nincs már, elfogyott!" Egymás elől  rejtik el :) Persze ebben a játékban a legnagyobb cinkostárs a 88 éves nagymamám. Így hát a mélyhűtőmben mindig van pár rúd készenlétben, hisz ahogy kiveszem a mélyhűtőből, már karikázom is fel, és teszem a sütőbe! Nem kell megijedni, ha vágás közben deformálódnak a karikák, mert egy-két gyors mozdulattal újra kerek lehet akár egy négyszögletes forma is :)

 

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A keverőtálba rakott cukrot és vajat elektromos habverővel finom krémesre keverjük, majd egyenként belekeverjük a tojások sárgáját, a citromlevet és a citromok lereszelt héját.
  2. A köménymaggal és a szódabikarbónával elvegyített lisztet fokozatosan a krémbe keverjük. Végül a masszát enyhén lisztezett nyújtódeszkán alaposan összegyúrjuk.
  3. A cipóvá formált tésztát átlátszó fóliára helyezve körülbelül 3 cm vastag rúddá alakítjuk. A rudat fóliába csomagolva legalább 45 percre a mélyhűtőbe tesszük. A tésztát addig hűtjük, amíg vágható lesz.
  4. A sütőt felmelegítjük. A tésztát kivesszük a fóliából, és kb. 7 mm vastag, kör alakú szeletekre vágjuk. A szeleteket egymástól elég nagy távolságban sütőapírral bélelt sütőlemezre sorakoztatjuk. A piskótát megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne barnuljon meg! A tallérokat sütőpapírral együtt rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.


 

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 819
elküldve: 0
receptkönyvben: 249
elkészítve: 7/10
Facebookon megjelent: -

szakács

gabka

Mióta szakács: 2011.06.07.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
kalória: alacsony
kategória: aprósütemény
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos aprósütemény, citromos keksz, citromos tallér

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

MuCoral
MuCoral / MuCoral Thu, 2012-01-12 13:34

Szia Gabka!
Sajnos nekem nem lett túl pikáns, sima édes keksz lett. :( Amit persze elrágcsáltak az ünnepek alatt gyorsan, de többet vártam mint, hogy csak a cukor érződjön.
Nyersen még jól érezhető volt rajta ízre és illatra is a citrom és az őrölt kömény. Mennyiségek be lettek tartva.
Túlsütés is lehetne esetleg az oka, de voltak puhább kekszek is...
Az ízkombináció egyébként nagyon jó lenne, meg lesz még sütve kicsit másképp az biztos.
Üdv, Erika

gabka
gabka / gabka Thu, 2012-01-12 13:49

Szia Erika!
Legközelebb próbáld meg esetleg több citrommal és köménnyel, kevesebb cukorral. Sütésnél vigyázni kell, hogy ne kezdjen el barnulni. Remélem, segítettem! További jó kísérletezgetést!
Üdv, Gabka

gabka
gabka / gabka Tue, 2011-10-18 10:37

Kedves bibicke!
Sajnálom, hogy elsőre nem úgy "sült" el, ahogy szeretted volna. Nem lehet, hogy kicsit vastagabb szeleteket vágtál? Ha 8 percig sütöd a megadott méretekben jól előmelegített sütőben, akkor a kekszek puhák maradnak a sütőből kivéve. Aki viszont a ropogósabb kekszet szereti, az picit tovább hagyhatja a sütőben, de akkor is csak pár perccel. Ha ízlett, próbáljátok meg legközelebb újra :-)

bibicke
bibicke Sun, 2011-10-16 18:22

Kedves Gabka!
Olvasatra rendkívül finomnak tűnt a recept- ma el is készítettük a kislányommal :-) Ízre nagyon finom lett, de a sütéssel meggyűlt a gondunk: sajnos alsó-felső sütéssel a 8 perc kevésnek bizonyult:-( Lehet, hogy a sütőnkkel van a baj?! Kb 20 percig sütöttem, hogy ne legyen tippanós a közepe. Majd inkább légkeverésesre váltottam, ahol már elég volt a 12-15 perc. Állagra az amerikai "cookie"-ra emlékeztet, a közepe egy kicsit "ragadósabb"; a hosszabb sütési idő végett a kekszeim szélei ropogósak lettek. Köszi a receptet!

275
cukor 300 g
vaj 125 g
tojássárgája 2 db
citromhéj 2 citromból nyert
citromlé 4 ek
őrölt fűszerkömény 1.5 teáskanál
finomliszt 300 g
szódabikarbóna 1 teáskanál