Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns erdei gombaleves

Pikáns erdei gombaleves
Pikáns erdei gombaleves
40 perc / előkészület: 10 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy pécsi étteremben ettem először ilyen erdei gombalevest. Annyira megragadott az íze, hogy ha tehettem, ott ebédeltem, és a gombalevesüket soha nem hagytam ki. Úgy éreztem, ezt a receptet meg kell fejtenem. Úgy hiszem, sikeres volt a kísérlet.:) De muszáj megjegyeznem, hogy az étterem levese a mai napig verhetetlen!!

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először is áztassuk be hideg vízbe a szárított gombakeveréket. Ezután mossuk meg, majd vágjuk 4-be a csiperkéket, a kisebbeket elég csak félbe. Én a laskákat csíkokra vágtam. Ha megvagyunk a gombákkal, jöhetnek a hagymák. A vöröshagymát apró kockákra felvágjuk, a fokhagymát pedig egyelőre megtisztítjuk.
  2. Kevés olívaolajon megdinszteljük a hagymát, és közben megszórjuk rozmaringgal és kakukkfűvel, a sót később adjuk az ételhez.
  3. Ha szép üveges a hagyma, hozzáadhatjuk a beáztatott gombát, persze miután lecsöpögtettük. Most adhatjuk hozzá a fehér- és fekete borsot, plusz sózhatjuk. A fűszerek hozzáadása után fedjük le, és hagyjuk párolódni kb. 3 percig.
  4. Az időnk leteltével reszeljünk bele két gerezd fokhagymát, és jól pirospaprikázzuk meg, ugyanis attól lesz majd olyan szép pirosassárgás a levesünk.
  5. Keverjük meg, ezután pedig  jöhet az étel pikantériája a bor.:)  Egyelőre csak egy kicsit locsoljuk meg. Majd ismét hagyjuk magára.
  6. Ezután beletehetjük a felaprított gombákat, amiket borsozzunk, és a maradék borunkkal locsoljunk meg. Ismét sózzuk egy picit meg, hogy a gombánk levet eresszen, és ebben a boros saját lében fődögélhessen.
  7. Ha már elgendő levet eresztett, beletehetjük a 2 leveskockát, innentől óvatosan a sózással, mert a leveskocka is sós.
  8. Majd egy pár perc eltelte után felengedhetjük a főzőtejszínnel, és belereszelhetjük a maradék fokhagymát. Hagyjuk egy picit főni, és ha túl sűrűnek találnánk, adhatunk hozzá egy kis vizet. 
  9. Igazán finom, és valóban pikáns ízvilága van ennek a levesnek. Amit imádok benne, hogy a gombák egyben maradnak és a leve krémes.
  • elkészítettem: 4 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 5
össznézettség: 35 116
elküldve: 13
receptkönyvben: 198
elkészítve: 14/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Cindyke

Mióta szakács: 2012.08.23.
5 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: 90 napos diéta - fehérjenap
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombaleves gazdagon, krémes gombaleves, tejszínes gombaleves

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

sanko.xxl
sanko.xxl Thu, 2014-01-09 19:17

Cindyke, lehetne tudni az étterem nevét? Hátha arra járok! Kipróbálnám az eredetit is, imádom a gombát!

spikkee
spikkee Wed, 2012-09-05 10:03

A két leveskockát úgy érted ugye, hogy két leveskockából főzött alaplé? Gondolom zöldségleves kocka az ideális, legfeljebb erőleves kocka.

cindyke
Cindyke / cindyke Wed, 2012-09-05 10:16

Kedves spikkee! Nem kell hozzá alaplevet készíteni,hanem a kockát úgy ahogy van beledobni az ételbe.Szerintem a marha,vagy csirkéssel jobb íze lesz. De az a jó, hogy mindenkinek a fantáziájára és persze ízlésére van bízva, hogy milyet szeretne használni.Egyébként a kockát el is lehet hagyni,én nem mindig teszek bele. Anélkül is isteni lesz.

kakaóspék
kakaóspék Tue, 2012-09-04 19:47

juhhhéééééj. aztán remélem a világ legfinomabb hókiflijével folytatod! :)

cindyke
Cindyke / cindyke Tue, 2012-09-04 20:51

Nem Nórikám, a világ legfinomabb krumplis pogácsájával :))) Remélem az is megfelel :)

kakaóspék
kakaóspék Tue, 2012-09-04 19:04

Jajj Szilvikém, ez nagyon jól néz ki!!! :)) alig várom a gombamentes recepteket is :$

373
csiperkegomba 500 g
laskagomba 100 g
szárított gomba 100 g
vöröshagyma 1 nagy fej
fekete bors 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 3 tk
rozmaring 1 tk
fokhagyma 3 gerezd
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
leveskocka 2 db
főzőtejszín 5 dl
fehérbor 1.5 dl
0 ízlés szerint
olívaolaj 2 ek