Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns gulyásleves

Pikáns gulyásleves
Pikáns gulyásleves
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept egy részét egy kedves barátnőmtől kaptam, csak kicsit újítottam rajta. Általában a pörköltet is hasonló módon főzöm, vízzel fölengedve, mert akkor az sem lesz túl zsíros.

Szeretem az ételeket kuktában főzni, főleg nagy melegekben hasznos, hogy nem lesz gőzzel és az étel illatával tele a levegő, és nem beszélve arról, hogy bizonyos vitaminok nem illannak el a gőzzel együtt:) És a másik meg a spórolás az idővel és az energiával. :)

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A húst, vöröshagymát, zsiradékot, sót, fehérpaprikát összekeverjük, ráöntünk 1/2-1 csésze vizet, és feltesszük főni fedő alatt. Többször meg kell keverni!
  2. Ha engedett levet magának, akkor beletesszük a többi fűszert, paprikát, paradicsomot, fokhagymát, és háromnegyedig megfőzzük (csirke vagy pulykamell: kb. 1/2 óra, csirke vagy pulykacomb: kb. 3/4 óra, disznóhús: kb.1 óra, marhahús: kb.2 óra). Ekkor öntünk még hozzá kívánt mennyiségű vizet, ki-milyen sűrűn szereti, és beletesszük a krumplit, zöldségeket, és főzzük vele meg 1/4 órát. Közben megkóstoljuk, ha kell még lehet utána fűszerezni, sózni.
  3. Aki szereti, az belefőzheti a tésztát, ami még 5-8 perc.
  4. Kuktás változat: Az 1. rész ugyanaz, és amíg megpucoljuk a zöldségeket, addig van ideje a lének sűrűsödni.
  5. Beletesszük a zöldségeket, fűszereket, felengedjük a kívánt mennyiségű vízzel, lezárjuk. Mikor megtelt nyomással, onnan a szárnyashús 15 perc még, a disznóhús is, marhahús 20-25 perc.
  • elkészítettem: 45 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 548
elküldve: 0
receptkönyvben: 24
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Ibi

Mióta szakács: 2012.04.06.
2 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pikáns nem túl zsíros raguleves

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Sun, 2012-06-17 21:23

Kivancsi vagyok,lesz-e olyan oroszlanszivu valaki,aki ki meri probalni,es ha eletben maradt,akkor megirja,milyen volt az ize a levesnek:D

zafyr
zafyr / zafyr Sun, 2012-06-17 09:39

Én szeretek új dolgokat, új fűszerezést kipróbálni, de abban igazat adok a többieknek, hogy ez így nem az igazi gulyás. Szerintem egyszerűen csak át kell nevezni. Pikáns gulyás Amerikából, pl. :)
Fűszerkeveréket pedig vétek használni. Háromnegyedük só, ami kevés fűszer van bennük, azt külön-külön is bele lehet tenni az ételbe. De ezt csak gondolom, mert még soha nem vettem. :)

Más. Nálunk igenis van tészta a gulyásban. Mindkét nagymamám is csipetkével csinálta, anyukám is, én is. Szerintem ez is tájegységenként változik.

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Sun, 2012-06-17 17:01

Nem tudom,ki-hogy van vele,de a fuszerezesnel nem sok szerintem a mokkaskanalnyi 8-L-hez....
Egyszer szivesen olvasnam olyannak a velemenyet,aki ki is probalta,es utanna ir velemenyt,hogy milyen,nem csak ranezesre...hmmmmm!(sohaj)
Parom is neha emlegeti,ha masnal eszik,"nem olyan,mint a tied". O is keresi a pikans izt.
Tudom,hogy nem egeszseges a tul sos,de nem muszaj bele sok so,se sok fuszer. En mar probaltam mongol kajat, es az alig volt sos,de erzodott benne a sok "zold" iz.Szinte csak zoldsegizu volt,de attol fuggetlen finom volt. Valaki azt szereti....:)

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Sun, 2012-06-17 16:51

Szia!
A cimet sajnos nem lehet megvaltoztatni.A receptet kaptam, nekunk izlik,ha nem is nevezheto gulyasnak,de akie a recept,az annak nevezte:)
A provence fuszerbe csak zoldfuszer van:)
Igen,ahany haz....annyifelekeppen keszitik,azert van minden oldalon pl. 5 fajta gulyasleves,mert mindenki mashogy kesziti. Ha mindenki ragaszkodna az eredetihez...nem lenne annyifele valtozat.
Sztem erdemes kiprobalni,mert mikot kinyitom a levest,mindenki ehes lesz:) Az illaton nem erzodik, csak olvasni furi,es nem emelyito az ize. A recept kitalaloja,sztem a baberlevel helyett talalta ki a provence-t,es semmibol sincs benne tul sok,hogy ehetetlen legyen.
En,mindenesetre maeadok ennel a valtozatnal,ha nem illik is a gulyas nev hozza,mert finom:)
Koszi a hozzaszolast:)

zafyr
zafyr / zafyr Wed, 2012-06-27 13:14

Az mindenképpen eredmény, hogy ilyen sokan érezték fontosnak hozzászólni a recepthez. :)
Megnéztem a provance-i fűszerkeveréket (persze ebből is van ezer féle) és ha lebontom összetevőire, akkor simán belefér a gulyásba.
Van benne: kakukkfű, tárkony, petrezselyem, majoranna, rozmaring, bazsalikom, szurokfű, levendula - gyártótól függően ezekből bármi.
Ezek közül én csak a bazsalikomot és a levendulát gondolnám meg, a többit simán beletenném a levesbe. De én szeretek kísérletezni és nem fűznek erős érzelmek a "gulyás" elnevezéshez sem. :D

heart
sunshine / heart Wed, 2012-06-27 16:50

Koszi a valaszt:)
En a Kotanyi felet hozattam ki:)
Abban csak:rozmaring,kakukkfu,borsikafu,bazsalikom,tarkony van :))
Kar,hogy eddig nem jelzett senki,hogy megfozte,es izlett:(
Biztos nem csalodnanak benne....

EperUK
EperUK / EperUK Thu, 2012-06-07 00:07

Kedves Tamasne Csokor,
Sajnos ezt én sem bírom ki hozzászólás nélkül, és bocs, de csato mellett vagyok. Vétek egy ilyen szuper és tradícionális ételt így átvariálni. Provence fűszerkeverék, szerecsendió, Jalapeno paprika, szárított chilli, zellerzöld? Nem egy gulyás alapanyagai. Ne haragudj érte, de ezt én sem kóstolnám meg, és szerintem is le lehet írni a negatív (EGYÉNI) véleményeket. Már az is totál kikészít, hogy képtelenek vagyunk a hagyományainkat megőrizni, és normálisan "tovább adni", mert pl. itt Angliában meg vannak győződve, hogy a gulyás egytálétel, és szó szerint sokkolom az embereket, mikor megjegyzem, hogy az bizony leves, és pl. gomba még véletlenül sincs benne. Ettől viszont készítheted így a családodnak, (nem tartalak rossznak miatta) ha ti így szeretiktek semmi gond, csak nekem nem jön be. De szerintem mi sem vagyunk rosszak, ha ezt leírjuk.
Üdv: Saci

csato
csato Wed, 2012-06-06 20:44

Micsoda sértődés lett ebből!Hát egyszerűen nem normális!Etióp gyerek ,éhezők,fosás meg amire nem is gondoltam.........
Egy jottányit nem változott a véleményem,egyszerűen nem enném meg és kész.Lett itt minden ragozva,zsír meg szerecsendió hát csak lesek.
Ha meg valami nem tetszik már mi a bánatért ne lehetne megjegyezni??????Itt csak dicsérni szabad?Hát én nem így gondolom!
Minden nap főzök,és mégis naponta minden új receptet,még egy ilyen alapvetőt is megnézek.Mert érdekel és szeretem,szeretek jókat enni.És igenis amikor jó receptet olvasok még meg is szoktam köszönni a tippet.Benne van a zsigereimben a főzés de rengeteg új dolgot,fantasztikus ötleteket találtam itt ezen az oldalon.De van amitől igenis hátast dobok és meg is írom!Fogalmam sincs miért kell ezen megsértődni!
És akkor még valami kedves Etióp éhező gyerekeket sajnáló!Én nem tudok Etióp kölköket etetni ,mert kissé messze vannak!Ez egyszerűen demagóg duma!De!!!!!!!!Képzeld el mindig etetek hajléktalanokat.Este főzök és sosem találom el a mennyiséget.Mindig leviszem egy-egy csövesnek a megmaradó dózist.Te mikor vittél le valakinek kaját??????????Na erről ennyit!üdv Csató

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Wed, 2012-06-06 21:18

Kivancsi vagyok,mi nem tetszik a receptben? A kep,vagy a provence fuszer? Minden receptben olvasom a komenyt,a sot,kakukkfuvet-nos ez a provence fuszerben is van....
Provence fuszer tartalma:rozmaring,kakukkfu,borsikafu,bazsalikom,tarkony
itt kint nincs pirosarany,se gulyaskrem,de nem is egeszsegesek. Valaki tesz a levesbe baberlevelet...
Bennem van annyi jo erzes,hogy a nem tetszo receptet nem biralom,abbol sosem sul ki jo, vagy tanacsot adok...jo erzet kerdese. Nem arrol van szo,ha nem tetszik 1 recept,akkor nem lehet hozzaszolni,hanem leirni,hogy esetleg min valtoztatnal,vagy TE hogy fozod. De ahany haz.....
Ertekelem azoknak a sok munkajat,akik hazilag csinalnak,mondjuk tortillat...mert nem szeretik a boltit, mert egeszsegesen,tartositoszer nelkul szeretnek fozni.
Nekem is van tanulnivalom,nem mondom....en is innen meritek
Valami nem izlik kiprobalas utan,nem biralom az illetot,vagy tanacsot adok,min valtoztatnek,nem csak annyit,hogy ehetetlen....ES CSAK AZUTAN IROK VELEMENYT,HA KIPROBALTAM, es nem a kep alapjan....

csato
csato Wed, 2012-06-06 21:41

Se a kép,se a fűszerezése.Egy gulyás az az!Lehet költeni mellé más nevet .Mikor a fenében volt egy gulyásban kakukkfű akár?Soha az életben!Hát ez az alapvető bajom!Másrészt nem szórunk bele egy marék tésztát!Nem,nem azért csak mert tradicionális kaja,hanem egyszerűen nem való bele!
Én semmilyen mű izét nem használok amúgy.Se gulyás krémet,se leveskockát.Nem,nem azért mert nem egészséges/mi az?/,hanem mert szar.Magyarul megmondva.
És nem azt írtam a receptedre,hogy rossz hanem hogy nem enném meg!És ez nagy különbség!Se nem fujoltam és semmi ilyesmi.Olvasd vissza!Nekem nem kell kipróbálnom valamit pontosan tudom,hogy minek milyen íze van.Elolvasok egy receptet és pontosan tudom mi lesz belőle.Pont emiatt írtam amit írtam!Sajnálom ha ebből harag lett,azért remélem nem örökre szóló!!!!!!!!!!!!!!!üdv Csató

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Thu, 2012-06-07 07:35

Nem haragszom,csak rosszul esett,mikor mindenkinek izlik.Sose hallottam meg rossz velemenyt errol. Miota megkaptam a receptet,azota igy fozom...
Bocsanat a felindulasert!

Wasabirozi
Wasabirozi Wed, 2012-06-06 17:58

Kedves V. Kata, Tisztelt csató.
Nem kérek elnézést mert ez az étel nagyon finom lehet!
Az Etióp éhező gyerekek, sőt a felnőttek is a húsz ujjukat nyalogatnák evés után. Az lehet, hogy a sok fűszertől hasmennének mint a murányi kutya.
A magyar hajléktalanok is örülnének egy ilyen finomságnak, persze ha megennék.
A recept jó!!! A hozzáállás az a gonosz!
Főzni tudni kell, nem csak szeretni!!!! Ezen még a mangalica zsír sem segít.

Rózsa

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Wed, 2012-06-06 19:50

Ja! Es nem muszaj zsirral,ott van a receptben az olaj is. Es nincs a receptben,hogy pupozott ek. zsir kell,mindenki olyan zsirosra fozi,amilyenre akarja.
Senkinek nem volt eddig hasmenese tole:)mindenki csak illatolta,milyen finom:)
A provence-bol csak csapott kk. megy bele.
Sose mondtak,hogy tulfuszeres.
Sot,mondhatom, eddig amit kostoltam masnal,izetlen.Mindig mondja a parom, senki nem tud ilyet fozni. O is ezeket az izeket keresi!
En zsirparti vagyok,persze,nem szeretek tul zsirosan fozni,mert tocsogosan zsiros biztos hasmenest okoz. Az olaj meg rakkelto,ha benne sutnek,mert muanyagga valtozik 75 fok folott.
Es termeszetesen USA-ban nem olyan a valasztek,mint Magyarban!!!!! Itt csak egy fajta zsirt talaltam, Manteca.Mivel a Google nem fordiotja,en saccoltam,hogy Mangalica lehet!

V.Kata
V.Kata Wed, 2012-06-06 13:38

Nagyon kérem az elnézést,de pont úgy gondolom mint Csató!! Mégegyszer elnézest! Ahány ház,annyi szokás!

csato
csato Wed, 2012-06-06 12:54

Hát bocs ,de nem tudom megállni!Ezt nem enném meg!Atyám,már előre látom mit kapok ezért,de egyszerűen ez az igazság.üdv Csató

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Sun, 2012-06-17 21:25

Meg azt gondolom,hogy ez az oldal nem azert jott letre,hogy egymast biralgassuk,hanem,hogy megosszuk egymassal a finom recepteket,es ha valami nem tokeletes,korrigaljuk,vagy tanacsot adjunk....akinek van gyakorlata benne...
En azokat az embereket csodalom,akik maguk krealnak finomsagot, akik otletesek. Egyszeru elelt is lehet nagyon kreativan disziteni.

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Sun, 2012-06-17 21:24

Az az igazsag,hogy termeszetesen en is szeretem a kiprobalt recepteket,mindig elolvasom tanulsagul a hozzaszolasokat,kell-e valamin valtoztatni,vagy mennyire jo!

Tamasne Csokor
Ibi / Tamasne Csokor Wed, 2012-06-06 19:38

Elnezest,de elobb tessek kiprobalni! Nem tul zsiros,es senki soha nem fujolta eddig.
Amint kinyitom a kukta tetejet,mar mondja is a parom,milyen jo illat van.
Ez nem az en receptem,de megosztottam, mert nagyon finom. Csak provence van benne,so,komeny,bors, szerecsendio, es nem csinalom tul csiposre,fele-fele aranyban teszek bele borst es orolt chillit! En meg az izetlen,csak sos izu gulyast nem szeretem!

676
sertéshús 1 kg
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 3 gerezd
burgonya 5 db
fűszerpaprika 3 teáskanál
paprika 0.5 db
paradicsom 1 db
napraforgó olaj 6 ek
0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
szerecsendió 0.5 kávéskanál
fekete bors 1 kávéskanál
őrölt fűszerkömény 1 kávéskanál
provence-i fűszerkeverék 1 kávéskanál
tészta 15 dkg
sárgarépa 8 db
fehérrépa 2 db
víz 2 l