Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pikáns sárgarépa-krémleves

Pikáns sárgarépa-krémleves
Pikáns sárgarépa-krémleves
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tegnap vásárlás közben gondolkodtam el azon, mennyire leminősítjük, és mellőzzük a sárgarépát. Leveszöldség? Ugyan, ettől ez a növény sokkal több! Hihetetlen élénk a színe, sokkal inkább gyümölcsös, mint zöldséges az íze, magas a vitamin és a karotin tartalma. Nyersen, főzve, sütve egyaránt isteni. Szinte nincs olyan fűszer, amivel ne barátkozna össze. És sokáig eláll. Egész évben hozzáférhető. Nem is drága. Hadd legyen ma ő a főszereplő egy pikáns krémlevesben! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A sárgarépakrémleves, főleg ha pikáns jelzőt kapott, szívesen veszi, ha tálaláskor csurgatsz rá valamilyen fűszeres olajat: chilli, tökmag, szezám, bármilyen zöldfűszeres, bátraknak menta.

Azt sem bánja, ha megszórod egy marék olajos maggal: szotyola, tökmag,  pisztácia, dió, de a szárított paradicsom sem rossz ötlet.

Levesbetétnek a legjobb egy könnyű melegszendvics: a kenyérszeleteket permetezd meg olajjal, sózd, borsozd meg, és fektess rájuk vékony szelet sajtokat. A legjobban a camambert vagy a brie illik hozzá. Told be a sütőbe pár percre, amíg a kenyér ropogós, a sajt folyós lesz.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Mosd meg a zöldségeket, majd hámozd  meg a zellert, a répákat, és húzd le a póré legkülső rétegét.
  2. A pórét hosszában irdald be, majd vékonyan karikázd fel. Így nagyon apró hagymadarabokat fogsz kapni. A répát és a zellert inkább reszeld, ha van türelmed hozzá, mert így kevesebb főzéssel is gyorsan készen leszel.
  3. Seperd bele a zöldségeket egy fazékba, és némi olívaolajon kezdd el párolni őket. 5-10 perc múlva öntsd fel az alaplével, sózd, borsozd. (Én a tegnapi gombás, fokhagymás tarja szaftját használom, de a leveskocka is megteszi.)
  4. 5-10 percig, közepes tűzön főzd. Az utolsó percben szórd bele a gyömbért (egy jó csipetnyit) és a chillit (csak egy leheletnyit). Ezek a fűszerek hamar elillannak, azért használd csak a végén őket, de még némi főzéssel, hogy az ízek összeolvadjanak. Így lesz a leves zamata egyszerre tavaszos és melengető.
  5. Húzd le a fazekat a tűzről, és botmixerrel pürésítsd krémesre a zöldségeket.
  6. Tedd vissza a tűzhelyre, és keverd hozzá a tejfölös tejszínt. Ha nem tartod elég sűrűnek a levest, akkor a tejszínbe előbb szórj 1 ek lisztet. Most kell hozzáadnod a citromlevet is. Ha nem volt elég édes a répa, akkor nem árthat egy kanál méz.
  7. Forralj rajta egy utolsót, és közben kóstold meg. Ízesítsd, ha úgy kívánod. Jó étvágyat hozzá, akár melegen, akár hidegen eszed! :)
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 10 465
elküldve: 5
receptkönyvben: 356
elkészítve: 15/17
Facebookon megjelent: 1

szakács

Bubbernyik

Mióta szakács: 2012.04.15.
8 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
diéta: tojásmentes

egyéb elnevezések

gyömbéres répakrémleves, krémleves sárgarépából, mézes répás krémleves

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bubbernyik
Bubbernyik / Bubbernyik Sun, 2015-03-29 10:35

Örülök, hogy ízlik nektek :) Azóta rájöttem, hogy igazi gyömbérrel (persze) sokkal-sokkal jobb. Csak akkor azzal kell kezdeni, hogy az olajon azt is megfuttatjuk, de csak a 10 perc legvégén.

állógabi
állógabi Sat, 2015-03-28 13:42

nagyon finom a leves, az ize megszolalasig hasonlit a sutotok krem leveshez. koszonom a receptet, elmentettem.

kdnoncso
kdnoncso / kdnoncso Sun, 2015-01-04 21:15

Ez a recept tényleg remek, köszönet érte! Az ízei nagyon rendben vannak, nem is gondoltam volna, hogy így feldobja majd a citrom. Én feltétként pirított tökmagot kínáltam hozzá, szuperül kiegészítette.

ildike1988
ildike1988 Sat, 2014-10-11 14:51

Ma készítettem el. Isteni finom! :) köszönöm, hogy megosztottad a receptet.

218
sárgarépa 5 nagy db
zeller 1 kis db
póréhagyma 1 db
alaplé 2 l
főzőtejszín 0.5 dl
tejföl 1 ek
gyömbérpor 0 ízlés szerint
fehér bors 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
chili 0 ízlés szerint
citromlé 1 fél citromból nyert
méz 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
olívaolaj 1 ek