Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pillangó kalács

Pillangó kalács
Pillangó kalács
55 perc / előkészület: 40 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Annyira, de annyira várjuk már a jó időt, de csak nem jön. Gondoltam, ez a pillangó kalács jó kis tavaszcsalogató lesz. Ránézésre bonyolultnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Érdemes elkészíteni, nem csak a gyerekek lesz a kedvence :-)

A kalács íze a fonott kalácséhoz hasonlít. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval nagyon finom reggeli vagy uzsonna.

Légmentesen elzárva még másnap is finom puha.  8 db nagyobb pillangó lett ebből az adagból.

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejben felfuttatjuk az élesztőt 1 ek cukorral.
  2. A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint. Alaposan kidagasztjuk.
  3. Konyharuhával letakarva, meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  4. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 8 részre vágjuk.
  5. Veszünk egy részt, és olyan hosszú és vékony rúddá sodorjuk, amennyire csak tudjuk. Kb. 70-80 cm rúdból lesz a legszebb pillangó. A rúd két végét megfogjuk, és elkezdjük felfelé tekerni, mint a csigát.
  6. A két csiga között alul marad egy kis rész, azt az ujjunkkal a két csiga között elkezdjük feltolni, majd egy éles késsel elvágjuk, ez lesz a pillangó két csápja. Végül a két csiga alsó részénél a hüvelyk és a mutató ujjunkkal kicsit összecsípjük. Ez a sütés alatt kicsit visszaugrik, de még így is szép formát ad a pillangó szárnyának.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, egymástól távol, mert még nőni fognak. Lekenjük 1 tojássárgája, és egy kis tej keverékével.
  8. További 30 percet kelesztjük a tepsiben.
  9. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15 perc alatt hőlégkeveréssel megsütjük.
  10. A sütőből kivéve lekenjük tejjel, és konyharuhával letakarva hagyjuk átgőzölni.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38×28 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 201
elküldve: 0
receptkönyvben: 51
elkészítve: 3/5
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, újév
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

pillangó kalácstésztából, pillangó formájú kalács, pillangós kelt tészta

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tunderanyo
Tunderanyo Sun, 2013-05-26 15:33

Kedves Andi!
Ma megsütöttem a pillangót!Csodálatos lett ,az íze, a tésztája is kiváló!
Már megint egy klassz recept tőled!Lassan már" függő" leszek az oldalad miatt.
Köszi a receptet,várom a többi különleges ötleteidet.
Legyen szép napod.
Tündi

veressandrea
Andi80 / veressandrea Mon, 2013-05-27 22:13

Kedves Tündi,
Igazán boldog vagyok, hogy "függő" lettél, én is így vagyok a kelt tésztákkal :-)
Igyekszem majd még hozni az újdonságokat.
Addig is jó sütögetést és szemezgetést a receptek között!
Üdv:Andi

hagica14
hagica14 Sat, 2013-04-20 20:46

Megsütöttem, isteni finom, fahéjas cukorral szórtam le a tetejét sütés előtt. Alig bírjuk abbahagyni az evést :) Köszönöm !

petrezselyem
petrezselyem Sun, 2013-03-31 14:04

Nagyon szép,nálunk pillangó mánia van,mert a pici lányom jele az oviban a pillangó!Mentve,megpróbálkozom vele,bár egy kicsit bonyolultnak tűnik így első olvasásra.Még átolvasom párszor,és akkor talán könnyebben boldogulok majd vele.Meglepném vele a lánykámat......Biztosan nagyon örülne!
Szép napot!

352
finomliszt 50 dkg
élesztő 2.5 dkg
tej 2.5 dl
cukor 4 ek
vaníliás cukor 1 csomag
1 kk
tojássárgája 1 db
margarin 7 dkg
tojássárgája 1 db
tej 0.5 ek