Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pille szelet

Pille szelet
Pille szelet
95 perc / előkészület: 50 perc főzés: 15 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (53)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagynéném megsárgult süteményes füzetében találtam erre a receptre, kiírtam, gondoltam egyszer kipróbálom.
Most volt alkalmam megcsinálni, nagyon finom lett.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A szalagárét a tejben feloldjuk.
  2. A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, és az összes tésztához valóval, a szalagárés tejjel jól összegyúrjuk. Jól nyújtható, puha tésztát kapunk, ha szükséges, még pici tejet adhatunk hozzá.
  3. A tésztát 4 cipóba osztjuk, és egyenként vékony, kb. 30 x 22 cm-es lapokká nyújtjuk.
  4. A sütőt előmelegítjük, és a sütőlapot, vagy ha az nincs a tepsi hátulját, vékonyan bemargarinozzuk. A kinyújtott tésztát a nyújtófára lazán felcsavarjuk, és arról könnyen ráteríthetjük a sütőlapra. 200 C°-on kb. 8 perc alatt rózsaszínre sütjük.
  5. A kisült lapot tálcára csúsztatjuk, és jöhet a következő.
  6. Amikor a lapok kisültek, megfőzzük a krémalapot.
  7. A lisztet és a kristálycukrot simára keverjük a tejjel, és állandó kevergetés mellett főzzük, míg sűrű nem lesz. Ez kb. 15 percet vesz igénybe. Amikor megfőtt, kihűtjük, közben néha megkeverjük.
  8. A puha vajat kikeverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  9. Amikor a krémalap teljesen kihűlt, összedolgozzuk a cukorral kikevert vajjal.
  10. Megtöltjük a lapokat, arányosan háromfelé osztva a krémet.
  11. A süteményt csak másnap szeleteljük, addig hűtőben tartjuk. Fogyasztás előtt 1-2 órával jó, ha kivesszük a hűtőből .

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 329 204
elküldve: 160
receptkönyvben: 2 673
elkészítve: 83/132
Facebookon megjelent: 2

szakács

Muci

Mióta szakács: 2008.04.02.
175 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pehely lepény, soklapos sütemény vaníliás krémmel

Hozzászólások (53)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

tomodachi
tomodachi Sun, 2019-04-21 19:35

Kedves Mindenki!
Többen írták, hogy szalakáli helyett tökéletes sütőporral is. Kipróbáltam. Sem ízre, sem állagra nem olyan. Tehát 3xkészült így most, először, és utoljára. A recept egyébként kifogástalan. Köszönöm!
István

raczmargit2
raczmargit2 Fri, 2018-05-25 16:03

mara25 kérésére::
Szalagória aprósütemény:
Hozzávalók:
A tészta:
10 dkg zsír
10 dkg cukor
1 db tojás
2 dkg szalagória (szalaalkáli, vagy szalagáré)
kevés tej (kb. fél dl, amiben feloldjuk a szalagárét)
Töltelék:
A 15 dkg cukrot felmelegítjük egy kis tejjel, amikor már megbarnult, 5 evőkanál lisztet adunk hozzá, amit előtte hideg tejjel elkevertünk. A tésztát összegyúrjuk, majd kinyújtjuk, és köröket szaggatunk belőle. A körök közepét a kisujjunkkal benyomjuk, és beleöntjük a tölteléket. Tepsire rakjuk és kisütjük.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2017-03-10 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.03.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nefelejcs62
Nefelejcs / Nefelejcs62 Fri, 2015-01-02 21:52

Nálunk is nagy sikere van ennek a sütinek, nagyon köszönöm a receptet!!! :-) Utoljára - sietségből - annyit változtattam a leírtakhoz képest, hogy csak 3 lapot sütöttem, és így is nagyon finom lett. Vastagabb lett a krém, és igazán puhára "áztatta" a lapokat. Csak azért írom ezt le, ha valakit esetleg elbátortalanít a lapok nyújtása...vagy nem boldogul vele...Így picit egyszerűbb!

mara25
mara25 Fri, 2014-07-18 19:40

Nálunk ezt a sütit Hókockának ismerem. Nagyon finom, én dupla adagból szoktam elkészíteni.
Nem tudom valaki ismeri-e a "Szalagória" sütit. Az én nagymamám készítette mindig amikor valamilyen ünnep volt. De, sajnos én nem tudom a receptjét. Valaki idősebb Kedves Háziasszonytól szeretném megtudni az igazi receptet, akinek esetleg szintén a nagymamája ismerte a sütit.
Kellett hozzá: Liszt, tojás, szalagória, cukor, só, zsír és azt hiszem, hogy tejföl. A töltelék pedig lekvár és dió. A tésztából 3 lapot nyújtott Nagyi, és közé rakta a lekvárt, és a diót. A tetejét durvára vágott dióval szórta meg, és így sütötte meg. Isteni finom volt, nagyon szeretnék ilyet enni-elkészíteni. Ha valaki ismeri a pontos receptet, nagyon megköszönném.Már az 1920-as években is készítették. Ezt a Nagyi elbeszéléseiből tudom. Szeretnék visszamenni 50 évet, nagyon sok finomságot leírnék, az biztos!

somos42
somos42 Tue, 2013-04-09 12:50

Szia! Husvétra megsütöttem többekközött ezt a süteményt is, közben rájöttem, hogy ezt valamikor nálunk, úgy hívták, hogy Havasi szelet. Megsütöttem, megették és csak dicsérték , falták, és dicsérték. Tehát ennek is nagysikere volt. Köszönöm a treceptet.

somos42
somos42 Wed, 2013-04-03 19:30

Megsütöttem. Szalalkálival. Nagyon büdös lett, de egy kereszt huzattal egy pillanat alatt eltünt a bűz. Megérte, mert egy isteni finom " Pille szelet" lett. Nagyon finom volt, mindenkinek nagyon izlett, hamar elfogyott. Köszönöm a receptet.

Corra
Corra Thu, 2013-03-21 17:29

Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni a szalalkális témához, hogy nem véletlen, hogy csak a vékony réteges süteménylapokhoz használjuk szinte, ugyanis bármilyen kellemetlen szaga van sütéskor, ezekből a vékony lapokból sütés közben maradéktalanul elillan, tehát attól nem kell félni, hogy az egészségre ártalmas lenne. És bár lehet sütőporral, vagy más lazítószerrel pótolni, és a lapok ugyanúgy össze fognak állni, és ránézésre ugyanolyan lesznek, sőt, nagyon finomak is, de azt a könnyűséget, ami például ezt a receptet azzá teszi, ami, csak a szalalkáli tudja produkálni. Még egyszer hangsúlyozom, hogy sütőporral készítve is nagyon finom, de nem ugyanolyan.

Ez éppolyan dolog, mint a margarin-vaj-zsír kérdése, aki gyermekkora ízeire vágyik, néha csak akkor jön rá, hogy nem kellett volna automatikusan kicserélni a nagyi receptjében a tésztába való zsírt még a nemes vajra sem, amikor megkóstolja a zsírral készítettet. A vaj a legfinomabb zsiradék, de nyilvánvalóan más az íze, mint a zsírnak, azt az ízt nem lehet vele elérni.

Én mindenképp javasolnám, hogy ne száműzzük az ilyen jellegű süteményekből a szalalkálit, háromszor-négyszer 10-12 percről van szó, amíg megsülnek a lapok, viszont szerintem nagoyn megéri az a kis kellemetlenség az igazi "pilleségért" cseérbe.

lillka
lillka Fri, 2013-03-29 01:28

Nekem igazán "pillés"lett a szalalkáli nélkül is.Mostanában ez lett az egyik legfinomabb sütim,amit eddig készítettem,pedig sütőporral készült és tényleg könnyű pihe-puha.Viszont mostmár bogarat ültettél a fülembe és meg fogom csinálni szalalkálisan is,kiváncsi leszek,melyik lesz a jobb.

lillka
lillka Mon, 2013-03-18 00:16

Még egy észrevétel,a krémbe kevesebb porcukrot tettem,kb.16 dkg-ot és a többit inkàbb vaníliàscukorral pótoltam,ìgy vanìliàsabb lett az ìz és nem csak édes.

lillka
lillka Mon, 2013-03-18 00:12

Megsütöttem,tényleg nagyon finom.A lapok kinyújtàsa a megfelelő méretre,kicsit maceràs volt de összejött.Szalalkàli helyett nyugodtan lehet hasznàlni azonos mennyiségű sütőport,és az legalàbb nem szagos sütéskor.Egyébként a recept jó.

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2013-03-10 10:22

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.03.09. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Lilluska69
Lilluska69 Sat, 2013-03-09 21:42

Gyerekkorom kedvenc sütije! A Nagyim mindig ilyet csinált ha mentem:) Mi hókockának hívjuk, és kockára vágjuk. A recept tökéletes, nekem is ez van meg, még a Mamámtól:)
Elvileg másnap kell enni, hogy egy kicsit megpuhuljon, de nehéz ezt másnapig eldugni a család elöl:)

22mol22ly
22mol22ly Fri, 2013-01-25 10:57

Kedves Muci!
Igaz, hogy én is mindent, amibe kell, szódabikarbónával vagy a sütőporral készítek, de végre itt van előttem egy normális recept! Eddig a hozzávalókat csak emlékezetből kutyultam össze, mert leírva nem volt meg nekem, de ezt a sütit mindig meg kellett sütnöm; ha sűrűbben nem, akkor a lányom szülinapjaira mindig. Így sokkal könnyebb a dolgom, mert a "kedvenc" már kifogásolhatatlan is!
Köszi Neked!
Üdv. Ildikó

Muci
Muci / Muci Fri, 2013-01-25 17:47

Kedves Ildikó !
Remélem beválik a recept és sikerélményed lesz.
Üdv.: Muci

22mol22ly
22mol22ly Fri, 2012-11-23 17:10

Szia Kedves mindenki.
Nem okoskodni akarok, de eddig' én is ablakot nyitottam, mert ugye fullasztó a szalalkáli szaga; arról nem is beszélve, hogy miből van az a rémség.!
Itt, a Nosalty-n olvastam valakitől, hogy tök fölösleges használni, mert a szódabikarbónával vagy a sütőporral tökéletesen helyettesíthető! -és ez íííígy igaz..
Ezt a sütit is sütőporral csináltam meg és az eredmény semmivel nem lett rosszabb, mint sok éven át a szalalkálival sütött sütilapoké.:)
De Muci, Neked külön köszönet ezért a receptért, mert eddig csak a fejemben volt meg, pedig a lányom kedvenc sütije.
Üdv.: Ildikó

nagyildi71
nagyildi71 Wed, 2012-03-28 12:40

Kedves Muci!

Elkészítettem, ráadásul mindjárt két tepsivel, az egyiket laktóz mentesen...
Tökéletes lett, pedig még sosem készítettem hasonlót sem, szóval ajánlom minden kezdőnek és gyakorlott süti evőnek egyaránt! :o)
(én egy rétegben fahéjas almát raktam bele, hogy egy kicsit megbolondítsam, olyat amit az almás pitébe raknak...)

NoSalty
Nosalty / NoSalty Sun, 2012-03-18 10:05

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.03.17. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

szeag
Sz. Ági / szeag Sat, 2014-09-13 18:46

Kedves Fahéj,
tudnál nekem segíteni? Meg akarom sütni a Pille szeletet, de én nem használok disznózsírt, nincs is itthon és nem akarok csak emiatt a süti miatt megvenni egy kilós csomagot. Meg tudnád mondani, hogy ha margarinnal akarom helyettesíteni mennyit használjak? Azt tudom, hogy több kell, mint a zsírból, talán duplája?

violazsuzsi
violazsuzsi Sat, 2012-03-17 18:17

Ez volt édesanyám krémese és eddig nem volt meg a receptje. Imádtuk és most nagyon boldog vagyok :)) Köszi :)))

Muci
Muci / Muci Tue, 2012-03-20 17:51

Szia " violazsuzsi " !
Örülök, hogy sikerült a rálelned a régi kedves receptre.
Üdv.: Muci

Mesi79
Mesi79 Sat, 2012-03-17 17:57

Tájanként változó, hogy hívják, legalább 4-féle elnevezése ismert. Egyébként meg hivatalosan szalalkáli, ha már pontosak akarunk lenni, de mindegy is, nem? A recept szuper!

Corra
Corra Sun, 2012-11-04 09:01

:) Így van. Mi lenne, ha egyszer-egyszer valaki inkább úgy fogalmazna a "NEM ez, HANEM az" helyett, hogy "én ugyanezt ezen és ezen a néven ismerem"?:)

Ez volt nagymamám legfinomabb süteménye, pedig semmi, de semmi különleges nincs benne. És mégis.... nincs még egy hasonlóan könnyű, édes-vaníliás, pihe-puha finomság, ami hasonlóan szép emlékeket és ízeket elevenítene fel bennem. Alig várom, hogy elkészítsem.)

Lunaria
Lunaria / Lunaria Mon, 2011-12-26 20:00

Nagyon mutatós sütemény! Az ünnepek során anyukámmal én is elkészítettem. Mi tettünk a krémbe vaníliaaromát, de szerintem jobb lett volna nélküle, de még így is nagyon finom lett. Csütörtök este készült el, ma vasárnap van és ugyanolyan finom, hűtőben jól eltartható sütemény. Igazán elnyerte a vendégek tetszését, köszönjük a receptet!
Megjegyzés: mi 2 nagy lapot sütöttünk, amit 4 részre vágtunk fel utána s csak 3 lapos süteményt készítettünk, így pont jó lett a magassága.

eva_sweet
eva_sweet Thu, 2011-12-01 16:32

Nagyon szepen koszonom a receptet a ferjem kedvenc sutije de eddig csak karacsonykor csinaltam,mert nekem nem ez a recept volt meg hanem olajjal voltak a lapok es nagyon nehez volt kinyujtani,de ezeket elvezet volt nyujtani mert a teszta is nagyon jol osszealt.megegyszer koszonom nagyon szepen.En biztam ebben a receptben mert mar azelott elmentettem,hogy elkeszitettem volna:D

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-12-01 20:39

Kedves "eva-sweet "
Nagyon szívesen . Örülök, hogy bevált nálad ez a recept.
Üdv.: Muci

kathy55
kathy55 / kathy55 Thu, 2011-11-24 13:14

Szia! Megcsináltam a receptet, a végére nagyon finom lett, de nekem a tésztához, még nagyon sok lisztet kellett hozzá gyúrnom mire megfelelő lett az állaga! Amúgy nagyon finom, köszi a recept mentve! :)

Muci
Muci / Muci Thu, 2011-02-17 17:22

Kedves " ogavos " !
Már elég régen sütöttem ezt a tésztát, de nem emlékszem ,hogy ragadt volna. Biztos kicsit lágy lett a tésztád. Ilyen esetben egy kevés lisztet kell még adni hozzá. Illetve amikor nyújtod alaposan lisztezd be a nyújtódeszkát és a tészta tetejére is szórj egy kevés lisztet.
Üdv.: Muci

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-16 16:39

Nagyon-nagyon finom, de a krémbe én kevesebb cukrot teszek, mert így nagyon édes.
Egyetlen nehézsége van, a lapok kinyújtása. Borzasztóan ragad, alig lehet vele boldogulni.

mjudti
mjudti Thu, 2010-11-11 22:25

én kakaós tésztával ismerem, és a krémbe liszt helyett gríz kerül. Egyik kedvencem, csak ne kéne várni egy éjszakát, hogy szeletelni lehessen... :(

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2010-11-08 13:23

Nagyon finom ez a süti! Az elmúlt egy hónapban 2x is megcsináltam, isteni lett! Ez életem első szalalkális sütije, féltem is tőle, hogy jól sikerül-e, de nem gondoltam, hogy ennyire jó lesz. Azt hiszem ez lesz az egyik fő süti nálunk karácsony tájékán... ;) Köszi

edyzsu
edyzsu Mon, 2010-09-20 15:05

Nagyon jó recept! Annyit változtattam rajta, hogy a tésztáját Rama-val készítettem zsír helyett, de így is nagyon könnyen kezelhető állagú volt. A megfőtt lisztes krémalapot befedtem szorosan alufóliával, így nem kellett kevergetnem, mégsem bőrösödött meg mire kihűlt. A tésztákat kettesével sütöttem légkeverésen 180 fokos sütőben. Igazi sikerélmény volt elkészíteni ezt a sütit, hiszen szép is és finom is lett.

HZ1012
HZ1012 Mon, 2010-06-28 01:54

Kedves Muci!
Igazán örülök ennek a receptnek! Anyukám még gyerekkoromban készítette ezt a sütit (szóval jó rég volt). Azóta sem ettem ilyet. Kicsit macerásnak tűnt annak idején az elkészítése, de így olvasva azért nem annyira. Ki fogom próbálni.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Thu, 2010-04-01 08:18

Finomak a receptek köszönöm, de a husvétiak közzűl hiányolom az un. SÁRGA TURÓ-t és ismerem az elkészités módját, de nem tudom bemutatni, mert nincs fényképezőgépem. A recept kb.120 éves és BAZ megyében honos, de lehet, hogy már más megyékben is ismerik. Amennyiben közölhetem fénykép nélkűl és van akit érdekel irjon. T. Y.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2011-02-23 13:17

Kiss Ilona vagyok, szeretném, ha elküldenéd az un. Sárga Túró receptet, ha nem túl édes, mivel cukorbeteg vagyok, a cukrot helyettesítenem kell, ezért mindig a krémes recepteket keresem, amiben tudom a cukrot helyettesíteni.

Köszönettel: Icu

sagineszilvi
sagineszilvi Sat, 2012-09-08 16:48

Kedves Ilona! Én is cukorbeteg vagyok. Nyírfacukorral sütök, főzök. 1/3-ad mennyiség kell mint a cukorból. És fruktózzal is sokszor. Igaz bele kell számítani az elfogyasztott ch-ba, de lassan emeli csak a vércukrot. Ezek természetesek, szemben a glukononnal. Nem olcsóak, de megéri. Gyermekeim is ezeket eszik, jobb , mint a cukros sütik. Ja és amibe zsemlemorzsa kell, pl.almáspite, rétes, ott aprószemű zabpelyhet használok, sőt még a fasírtba is zsemle helyett(beáztatom 1 órára)
Üdv Szilvi

949
finomliszt 38 dkg
porcukor 8 dkg
mangalica zsír 8 dkg
szalalkáli 10 g
tojás 1 db
citromhéj 1 citromból nyert
vaníliás cukor 1 csomag
tej 1 dl
margarin 3 dkg
tej 5 dl
finomliszt 5 dkg
cukor 5 dkg
vaj 20 dkg
porcukor 20 dkg
vaníliás cukor 1 csomag