Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pillecukor fondant

Pillecukor fondant
Pillecukor fondant
16 perc / előkészület: 15 perc főzés: 1 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a masszát is lehet színezni ugyanúgy, mint a sima nyújtható fondant-t, amikor már gombóc, felosztod annyi részre, amennyi színt szeretnél, és külön színezed.
Légmentesen zacskózva (felcimkézve) eláll a hűtőben.

Azért azt jó tudni, hogy a pillecukros fondant édesebb, mint a sima, pedig abban 1 kg cukor van, ebben kevesebb...persze a mennyiségtől függ.
1-2 mm vastagra ki lehet nyújtani. Jól lehet szaggatni.

hozzávalók / 1 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Első lépésként érdemes a porcukrot átszitálni, hogy ne közben kelljen.
  2. Majd egy magas falú, mikrózható tálat és egyúttal egy fakanalat is, amivel keverni fogunk, vastagon megkenünk margarinnal.
  3. Beletesszük a tálba a pillecukrot, és 30 mp-re berakjuk a mikróba. A receptek azt írják 2-2 és fél percig tart megolvasztani a pillecukrot, és félpercenként érdemes kivenni, megkeverni, de megjegyzem nekem a házi pillecukor gyönyörűen megolvadt fél perc alatt, még vizet sem kellett hozzá tennem, elég hígnak találtam.  (Ha nem találod elég hígnak, nyugodtan tegyél bele melegítés közti szünetben 1-2 ek hideg vizet.)
  4. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a porcukrot, jól elkeverjük, ami egy kicsit izmos meló.
  5. Amikor nagyjából hozzá tudtuk keverni a porcukrot az olvadt pillecukorhoz, akkor egy porcukorral (szitált) vastagon meghintett gyúrótáblára öntjük. Innen már kézzel gyúrjuk, mintha kelt tésztát készítenénk. Fel fog még bőven venni porcukrot, de figyeljünk oda, mert nem kell, hogy kemény legyen, hűtőben állás alatt még fog keményedni. (Én akkor hagytam abba a gyúrást, amikor kissé még lágy volt, de az ujjam nyoma már benne maradt. Ahogy gömbölygettem, és elengedtem, még látszott, hogy kissé "szétfolyik". De miután kipróbáltam nyújtáskor, lehetséges, hogy ennél egy fokkal előbb is abba lehet hagyni a gyúrást.)
  6. Folpack-ba rakjuk légmentesen, majd zacskóba és a hőtőbe olyan 1-1 és fél órára.
  7. Ezután mikor kivesszük, és kemény a masszánk, kis margarinnal átgyúrhatjuk (Én is így jártam, vastagon bemargarinoztam a kezem, a masszához külön nem raktam, és úgy dolgoztam tovább vele). Kinyújtjuk, de a tetejét kicsit megporcukrozzuk, hogy azért ne tapadjon.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 38 080
elküldve: 3
receptkönyvben: 417
elkészítve: 13/17
Facebookon megjelent: -

szakács

Nassoló Naplopó

Mióta szakács: 2011.01.17.
17 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
adag: 1 főre
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
fogás: desszert

egyéb elnevezések

marshmallow fondant, mályvacukor fondant, nyújtható fondant

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kocsisreni
kocsisreni Tue, 2014-02-18 13:03

Sziasztok!
Az én fondantom sajnos nem lett túl jó. Olyan lett mint egy nagy pillecukor, alig lehetett nyújtani, és nem volt szép sima, inkább rücskös. Van valami ötletetek hogy mit ronthattam el? Ez volt az első, de nem adom fel semmiképp. Viszont sokat segítene, ha valaki esetleg tudná hogy mit nem csináltam jól. Pedig annyira egyszerűnek tűnt... A recept szuper, csak én bénáztam el valamit. Előre is köszi a segítségeteket!

Sünivagyok
Sünivagyok Wed, 2013-09-11 09:07

1-2 nap múlva még használható ez a fondant vagy túlságosan megkeményedik?

birta
birta Mon, 2013-05-27 07:44

Az lenne a kérdésem, hogy másik falyta fondant recepttel készítettem már tortát (porcukorból) és amikor kész lett a torta hűtőbe tettem, mert csak másnap volt a szülinap, de elkezdett gyöngyözni (vagyis olyan volt mintha kívülről nedvesedne) ez a hűtő miatt van, nem lehet hűtőbe tenni a készített és díszített tortát?

grozdicsa
grozdicsa Mon, 2012-07-30 10:12

Szia! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy ez a mennyiség mekkora tortára elég? Köszi szépen.

bonnie87
bonnie87 / bonnie87 Tue, 2012-05-22 13:38

Szia! egy masik fondant receptnel olvastam, hogy nem ajanlott tejszines kremmel bevont tortanal hasznalni. Ezel a recepttel is ez a helyzet? Vagy menjek a biztosra es hasznaljak vajkremet? :)

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Tue, 2012-05-22 14:03

Szia!
Egyik fondant alá sem jó a tejszínes krém, mert oldja a cukrot...szóval vajkrém vagy lekvár vagy csoki, valami ilyen legyen a borítás alatt. :)

dincsike90
Dincsike / dincsike90 Fri, 2011-12-23 15:52

Problémamentesen sikerült felolvasztanom a pillecukrot gőz fölött,nagyon jó,könnyen formázható masszát kaptam!:) Köszi a szuper receptet!
Üdv
Dincsike

dincsike90
Dincsike / dincsike90 Wed, 2011-12-21 18:15

Megpróbálom gőz fölött,remélem így is menni fog,mert nagyon szeretnék ilyen bevonatot a karácsonyi tortámra!Majd megírom mi lett az eredmény!:)

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Mon, 2011-12-19 18:18

Szia!

Hát én még nem próbáltam, de a közvetlen nagy hő nem biztos, hogy jó neki. Szerintem lehet hasonlóképp kéne megpróbálnod, mint mikor gőz fölött csokit olvasztasz!?

Betti

dincsike90
Dincsike / dincsike90 Mon, 2011-12-19 18:02

Muszály mikróban olvasztani a pillecukrot??Nekem nincs mikróm és az lenne a kérdésem,hogy sima villanytűzhelyen fel lehet-e olvasztani??

cormia
cormia Thu, 2011-08-11 13:09

Szia! nekem nagyon-nagyon kemény lett a fondantom, hiába próbáltam átgyúrni margarinos kézzel:s
semmire nem mentem vele. Kő kemény lett:( valamit rosszul csinálhattam??

ritmikcsimpunk
ritmikcsimpunk Thu, 2011-06-30 19:02

Megcsináltam ezt a bevonót, tök jó lett, igaz én nem tettem hűtőbe, hanem egyből nekiálltam nyújtani, csak jó sok porcukrot meg keményítőt kellett szórnom alá. ja, és valamiért sokkal több cukrot vett fel, mint gondoltam, de az íze mégsem olyan volt, mintha tömény cukorba haraptam volna, szóval klassz, függő lettem, már kajtatom, hogy kinek lesz újra szülinapja :D díszítésként csak kicsi rózsákat csináltam, az sikerült vele, komolyabb figurákat nem tudom, lehet-e. egyébként, mégis mennyi ideig áll el a hűtőben? mert maradt kicsi, jól befóliáztam. mikor dobjam ki, ha nem használom fel?

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Fri, 2011-05-20 11:27

Természetesen. Bár nekem a sima fondanttal sem volt semmi bajom, ezt azért lágyabbnak mondanám.
A szülinapomra készített emeletes tortát díszítettem vele. :)

V Szilvia
ChocolateAndMint / V Szilvia Thu, 2011-05-19 14:02

Szia! Én eddig sima fondantot csináltam csak, viszont valami nem az igazi, mert nehezen tudok díszíteni vele. Ezzel próbáltál már díszíteni?

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Mon, 2011-05-16 21:13

Kicsit furcsa,hogy láng felett nem zsugorodik rögtön össze,amit nálunk kapni szerintem nem bírná. :)

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-05-16 18:28

Kedves Suncika04 !
Már ettem láng fölött sütögetve, nagyon finom, érdemes kipróbálni !
Elmentettem, köszönöm. Olaszné Anci

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Mon, 2011-05-16 18:26

A kettő ugyanaz. A marshmallow-t, ami amúgy mályvacukor- fordítják pillecukornak. Én se gondoltam, de utánaolvastam kicsit. Persze amerikában a pillecukor se hiszem, hogy ilyen állagú, mint itthon...ott minden olyan amerikai. :D

bcsaba73
Buktakukta / bcsaba73 Mon, 2011-05-16 17:16

Az amerikai az inkább mályvacukor amit sütögetni szoktak. Aztán lehet,hogy a kettő ugyanaz. :)

Suncika04
Nassoló Naplopó / Suncika04 Mon, 2011-05-16 16:01

A pillecukor (angolul: marshmallow) egyébként mályvacukor. Ez egy habosított cukor, nem hiszem, hogy még nem hallottál róla. Amerikában barbecue sütögetéseken szokták láng fölött enyhén megsütni és megenni, itthon inkább régebben volt kelendő, üzletekben is többféle ízesítésben lehetett kapni. Itt a nosalty-n is van pillecukor recept, hogyan készítheted házilag.

1672
pillecukor 140 g
porcukor 280 g
víz 1 ek
margarin 2 ek