Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Piramis-szelet a legjobb recept alapján

Piramis-szelet a legjobb recept alapján
Piramis-szelet a legjobb recept alapján
132 perc / előkészület: 120 perc sütés: 12 perc
receptkönyvben hozzászólások (1)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Dobos C. József Dobos-tortájának receptje alapján készült ez a nagyszerű piramis szelet. A most nehezebben beszerezhető kakaóvajat sima vajjal és a kakaómasszát kakaóporral váltottam fel, így szinte bárki elkészítheti, különösebb alapanyagért való rohangálás nélkül.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A krémhez

A bevonathoz

ajánlat

Cukrászdai csokis sütik és a Dobos-torta kedvelőinek ajánlom.

Szólj hozzá!

elkészítés

A piskóta összeállítása, sütése, felvágása

  1. 180 fokra előmelegítjük a sütőt, majd robotgépben a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd kiszedjük egy másik tálba.
  2. A sárgákat tesszük most az üstbe a porcukorral, kifehéredésig keverjük. Közben a végén hozzácsepegtetjük a vajat.
  3. A gépből kivéve az üstöt, most már kézzel keverjük tovább a hozzávalókat. Először a fehérjehabot adjuk kisebb adagokban a sárgájához, spatulával, szép, nagy, körkörös mozdulatokkal keverjük össze őket. Majd a lisztet szitáljuk kisebb adagokban a masszához.
  4. Két nagy sütőtálcát kibélelünk sütőpapírral, ezeket vékonyan megvajazzuk, hogy majd könnyebb legyen lehúzni a papírt a tésztáról.
  5. A tésztakeveréket vékonyan beleöntjük a két formába, habkártyával téglalap formájúra igazítjuk, és 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük a két lapot.
  6. A sütőből kivéve a sütőpapírral együtt kivesszük a tésztát hűlni, utána szabjuk (ezt később leírom hogyan!), és csak végül húzzuk le róla.
  7. A kihűlt piskótalapokat még a sütőpapíron vonalzóval körben kiegyenesítjük úgy, hogy az egyik lap legyen a hosszabbik oldalán 30, a másik 33 centis. Az elsőt 3 egyforma 10 cm széles lapokra, a másikat 2 db 10 centis és 1 db 13 cm széles lapra vágjuk fel.

A krém elkészítése

  1. Egy nagyobb lábasban vizet forralunk. Egy nagy tálban felverjük a 4 tojást porcukorral, és a vízgőz fölött, folyamatos keverés mellett 60 fokosra forrósítjuk. Ha nincs hőmérőnk, akkor 6-7 perc után ellenőrizzük a keveréket, ha megcsípi a kezünk a hője, akkor már jó lesz.
  2. Ezután beöntjük a keveréket a robotgép üstjébe, és magas fokozaton kihabosítjuk, egyben ki is hűtjük a tojáskrémet. Ezután visszaöntjük a keverőtálba.
  3. A robotgép üstjét jól kanalazzuk ki, utána mehet bele a vaj, amit magas fokozaton jó sokáig hagyva, kihabosítunk a vaníliás cukorral, majd kisebb fokozatra állítva, kisebb adagokban hozzáadjuk a kakaóport és az olvasztott csokoládét.
  4. Végül ugyancsak alacsony fokozaton csorgassuk hozzá a tojásos krémet.

A piramis összeállítása

  1. Az 5 kiszabott lapot folyamatosan egymásra helyezve, egyenletesen, ugyanolyan magasságban, amilyen a piskótalap, megkenünk a krémmel. Nálam ez szintenként 4-4 nagy evőkanál krém volt.
  2. Aztán az egészet bekenjük kívülről is a maradék krémmel. Így átrakjuk egy tálcára, és betesszük a hűtőbe, legalább egy, de lehetőleg még több órára megdermedni. A maradék krémet is tegyük mellé a hűtőbe erre az időre, de korábban vegyük ki, mint a bekent lapokat, hogy könnyen kenhető legyen.
  3. Ezután a 6., egyben legnagyobb lapot is megkenjük krémmel.
  4. A mostanra megdermedt sütihasábot egy vágódeszka szélére helyezve kitoljuk az asztal szélére, így tudjuk majd egy forró vízbe mártott fűrészfogas késsel keresztben vágni, az egyik, rövidebb oldaltól a másik rövidebb oldalig, a felső egyik szélétől az alsó másik széléig.
  5. Az így kapott derékszögű háromszögeket a hosszabbik oldalukkal befelé, egymással szemben ráállítjuk a megkent utolsó nagy lapra, és kívülről is behúzzuk krémmel a sütit.
  6. Gőz fölött egy hőálló tálban csokit olvasztunk, egy pici étolajat tehetünk hozzá, hogy fényesebb legyen, és könnyebben lehessen vele dolgozni, de ez csak akkor szükséges, ha nagyon sűrűnek találjuk. Ezzel vonjuk be a sütipiramist, majd tegyük hűtőbe legalább egy órára, hogy jól megdermedjen és vágható legyen.
  7. Szép, széles szeletekben tálaljuk, ahogy azt a cukrászdákban megszokhattuk. Jó étvágyat hozzá!
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 5 808
elküldve: 4
receptkönyvben: 27
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
329 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, Valentin-nap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
konyhatitkok: gourmet
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

piramis, piramisszelet, piramis szelet

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

675
tojás 6 db
finomliszt 100 g
porcukor 100 g
vaj 35 g
tojás 4 db
porcukor 200 g
vaj 270 g
cukrozatlan kakaópor 35 g
vaníliás cukor 2 csomag
étcsokoládé 200 g
étcsokoládé 200 g
napraforgó olaj 3 csepp