Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirított csirkemáj Tündértől

Pirított csirkemáj Tündértől
Pirított csirkemáj Tündértől
45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Olvasgattam ezen az oldalon a csirkemáj recepteket. Azért mertem feltenni, mert nem találtam ezt meg ilyen formában. Én így készítem a pirított csirkemájat.

Tudod-e? A nyers máj kényes alapanyag, ne tároljuk sokáig! Egyáltalán, bármi olyan hús vagy belsőség, melyet véresen veszünk, rendkívül romlékony, mivel maga a vér hívogató táptalaja a lebontó baktériumoknak. Ezért a májat, amint lehet, azonnal tegyük hűtőbe, esetleg mélyhűtőbe (mert a máj jól fagyasztható), és tartsuk ott egészen a felhasználásig. Ha nem mélyhűtjük, 1-2 napon belül készítsünk belőle ételt. Vásárláskor ügyeljünk rá, hogy ne legyen se túl vörös színű, se száraz felületű a nyers csirkemáj.

Egy nagyon erős antioxidánsról, a L-ergothioneinről úgy hírlett, a csirkemáj az egyik legjobb forrása. Kiderült azonban, hogy a gombákban sokkal több van belőle.  A shiitake és a laskagomba jár az élen, de a csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban. (forrás: recept.hu)

hozzávalók / 4 adag

  • 0,5 kg csirkemáj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek zsír
  • bors, pirospaprika, só
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát karikára vágjuk.
  2. A csirkemájat ereitől megtisztítjuk, kettévágjuk, alaposan megmossuk, és lecsepegtetjük.
  3. Egy edényben zsíron üvegesre pároljuk a hagymát, közben egy kis sót adunk hozzá, majd megszórjuk pirospaprikával, és kb. 1 dl vízzel felöntjük (nem kell sok víz rá, mert a máj is enged valamennyi levet, és sok idő nem kell főzéséhez).
  4. Beletesszük a májat, borssal megszórjuk (én szoktam egy kis paprikakrémet is beletenni), fedővel letakarjuk, és kb. fél óra alatt puhára főzzük.
  5. Amikor megfőtt, a fedőt levesszük, és zsírjára lesütjük.
  6. Sót csak tálaláskor szórunk rá, mert a sótól megkeményedik a máj!
  7. Jó étvágyat!
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 15
össznézettség: 46 686
elküldve: 3
receptkönyvben: 92
elkészítve: 7/7
Facebookon megjelent: -

szakács

Tunder70

Mióta szakács: 2013.03.20.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

pirított máj, resztelt máj, hagymás csirkemáj

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

handog
handog Fri, 2015-07-31 16:26

Ma ez volt az ebéd. Ilyen finom csirkemájat még nem ettünk!

Józsika76
Fakanalas / Józsika76 Thu, 2013-05-30 11:46

A sótól nem keményedik meg a máj, az csak mese. 20 éve főzök, s még sose lett semmi baja a májnak, ha enyhén, pontosan sütés előtt megsóztam.

Tunder70
Tunder70 / Tunder70 Wed, 2013-05-29 15:14

Szia Pussycat!

-Nem sértődök, nem vagyok olyan fajta. Igen én megsózom a hagymát.Én anyukámtól anno úgy tanultam, hogy ha megsózzuk a hagymát, attól hamarabb megfonnyad.Ez a pici sózás nem befolyásolja a máj állagát.
-A storymban leírom, hogy azért tettem fel ezt a receptet, mert ilyen formában nem találtam májreceptet. Én így készítem a pirított májat.
-Igen, a víztől megfő, de utána lepirítom a zsírjára.Szerintem így is finom,próbáld ki egyszer.
-Igen a Vilis receptet is olvastam már régebben.Ritkán szoktam így is készíteni, csak nálunk azt sült májnak hívják, illetve zsírban sült májnak.(valamint megúszom a máj lövöldözést,ha a fentiek szerint készítem, mert ám nagyokat tud lőni ez a fránya máj) :)
Köszönöm észrevételeidet, remélem elfogadod indoklásom. Üdv: Tünde

vcsuka
pussycat / vcsuka Wed, 2013-05-29 14:34

Kedves Tunder 70! Igazan ne vedd sertesnek, de ha majreceptrol van szo, sajnos nem tudom megallni, hogy ki ne fejtsem a velemenyemet. Eloszor is: te megsozod a hagymat mikor sutod, a vegen meg azt irod, hogy "sot csak a talalasnal szorunk ra, mert a sotol a maj megkemenyedik", de hiszen a so mar belekerult a hagymaval, ami eleg ahhoz, hogy megkemenyedjen a maj. A masik meg az, hogy szerintem, ha te vizet teszel bele akkor az nem piritott maj lesz, hanem megfo a vizben. Ha esetleg kivancsi vagy hogy en tulajdonkepen mirol beszelek, nezd meg "Piritott csirkemaj Vilitol" pussycat oldalan. Meg egyszer ne haragudj, hogy beleszolok a receptedbe! Udvozlettel: pussycat