Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirított csirkemáj Vilitől

Pirított csirkemáj Vilitől
Pirított csirkemáj Vilitől
25 perc / előkészület: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (11)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon régen kb. 30 évvel ezelőtt egy kollégám kínált meg az általa így elkészített májjal, ami annyira finom volt, hogy megkértem, mondja el, hogyan készíti. Megtanított arra, hogy a májnak az ellensége a víz, a főzés és a só. Ha nem víztelenítjük, mielőtt rádobjuk a hagymára, akkor egészen más állaga lesz. Nem állítom azt, hogy ellenkező esetben nem jó, és biztosan van, aki arra esküszik, hogy főzni kell, de ha egyszer így megpróbálja, akkor mindig így fogja készíteni. Nagyon finom, belül olyan puha (nem nyers), mint a velő, szinte szétomlik a szájban.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Ecetes paprika v. kovászos uborka illik hozzá a legjobban. Köretet én azért nem készítettem hozzá, mert mi így szeretjük, csak friss, puha kenyérrel. 

Sajnos nem egy fogyókúrás étel, de jó.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csirkemájat megmossuk, és nagyon alaposan lecsepegtetjük, hogy ne maradjon vizes, majd négybe vágjuk.
  2. A hagymát kettévágjuk, majd felszeleteljük, és az olajon közepes hőmérsékleten megsütjük.
  3. Amikor már jó puha, és már majdnem színt kap, akkor a lángot a lehető legerősebbre vesszük, és ha már nagyon forró, beledobjuk a májat.
  4. Addig forgatjuk óvatosan, amíg minden oldala meg nem fehéredik, de belül még puha, ez kb. 1-2 perc.
  5. Ekkor szórjuk meg a pirospaprikával. (Ha előbb tesszük, akkor nem látjuk, hogy a máj megfehéredett-e.)
  6. Még egyet-kettőt keverünk rajta, és kész. Tovább nem szabad pirítani, mert megkeményedik. Csak a tányérunkon sózzuk!!!

 

  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 21 841
elküldve: 9
receptkönyvben: 182
elkészítve: 22/27
Facebookon megjelent: -

szakács

pussycat

Mióta szakács: 2012.10.30.
150 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – A vércsoport, paleolit fogyókúra
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: könnyű
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

resztelt máj, paprikás máj pirítva

Hozzászólások (11)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Gezemice93
Gezemice93 Sat, 2018-05-26 17:37

Finom lett, koszonom. az elso alkalom volt hogy majat keszitettem friss haziasszonykent. :)

telstar
telstar Wed, 2018-04-25 15:34

"Sajnos nem egy fogyókúrás étel, de jó."

1 adag 292 kCal. Ez egy kifejezetten fogyókúrás étel! És még olcsó is.

És tényleg jó!

Gaboapo
Gabooapo / Gaboapo Mon, 2014-09-22 12:11

gyors és jó (bár a füstölt paprika helyett 10 gerezd fokhagymát tettem a dinsztelődő vereshagymára) finom lett...köret nélkül kovászos ubival inkább 2 főre lett elég :-), amennyiben ki nem megyek még egyszer a konyhába......:-)))

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2014-09-22 14:48

A fokhagyma is nagyon jo otlet, en is ki fogom probalni:) Jot nevettem az utolso mondaton:-))))

PlesoErika
PlesoErika Sat, 2014-02-08 17:49

Nem kötekedésképp, de a hurkába való összes alapanyag, a rizzsel együtt meg van abálva, mielőtt összekeverik. A kész, bélbe töltött hurkát is abálják, ez igaz, de csak pár pillanatig. Viszont a sertés belsőségek ettől a kis abálástól nyersek maradnának.

szucsis
szucsis Sun, 2012-11-11 21:04

Bocs, de az 5 kg máj tényleg kicsit sok 4 főre... :-))

Sancho
Sancho Sun, 2012-11-11 12:57

A leírás szerint rosszul tanítottak. Ezek szerint a májashurka is ellenség? Mert azt is sósan főzik. Meg a falusi csirkepaprikásban is benne van minden alkatrész, MÁJ is! Mostanig nem sikerült elrontani. Az sem igaz, hogy sózni nem szabad. Csak óvatosan.

vcsuka
pussycat / vcsuka Mon, 2012-11-12 02:19

Az termeszetes, hogy a majashurkaba fozik (abaljak) a majat, de annak mas is lesz az allaga. Abban, az ugy nagyon finom, de itt most piritott majrol beszelunk.

Sancho
Sancho Mon, 2012-11-12 09:52

Persze... Ezért kellett kötekedjél olyan receptnél, ami nem pirított májról szól... Ja, és a kész hurkát abálják, nem a belevalókat.

292
csirkemáj 500 g
vöröshagyma 3 nagy fej
napraforgó olaj 0.5 dl
fűszerpaprika 1 ek
füstölt pirospaprika 1 tk