Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirítottgombás-rizottó

Pirítottgombás-rizottó
Pirítottgombás-rizottó
35 perc / előkészület: 5 perc főzés: 20 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A rizottó az egyik legjobb és legegyszerűbb olasz eredetű rizsétel. Készíthetjük bármilyen zöldséggel vagy hússal; ezernyi íz és kombináció létezik. Én most gombával készítettem, mert volt még itthon pár szép fej. Most, hogy ilyen szép idő van és az ember végre "kiszabadulhat" a házból egy kis kerti munkára, a rizottó jó választás lehet, ha gyors és könnyű ebéd kell. A rizottóról további képeket találhattok a blogomban.

hozzávalók / 2 adag

Az alaprizottóhoz

A pirított gombához

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az alaplevet egy kisebb edényben kis lángon felmelegítjük, és takarékon melegen tartjuk.
  2. A hagymát megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk.
  3. Egy nagyobb edényben felhevítjük az olívaolajat. Rátesszük a hagymát, és kis lángon addig pároljuk, míg puha lesz, de nem kezd el nagyon színesedni.
  4. Hozzáadjuk a rizst, belereszeljük a fokhagymát, és egy csipet sóval 2 percig kevergetve pirítjuk.
  5. Egy merőkanálnyi alaplevet adunk a rizshez, és folytonos keverés mellett elkezdjük puhára párolni. A levet fokozatosan adagoljuk a rizshez. A következő kanállal akkor adjuk hozzá, mikor az előzőt már beitta.
  6. 15-17 perc alatt a rizs megpárolódik, de nem fő szét, a rizottó pedig krémes és lágy lesz.
  7. A végén belekeverjük a vajat és a parmezánt.
  8. Miközben a rizst pároljuk, elkészítjük a gombát. A fejeket megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük.
  9. Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat, rátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a kakukkfűvel, majd lepirítjuk.
  10. Mikor elkészült az alap rizottó és a gomba, összekeverjük őket, lefedve 2-3 percig pihentetjük, majd tálaljuk.
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 23
össznézettség: 143 526
elküldve: 23
receptkönyvben: 773
elkészítve: 84/93
Facebookon megjelent: 1

szakács

Ági78

Mióta szakács: 2011.05.12.
149 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
adag: 2 főre
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombás-kakukkfüves rizottó, rizottó gombával, rizottó pirított gombával

Hozzászólások (35)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

bugac
bugac Wed, 2019-07-03 12:29

Szia! Nemrégen fedeztem fel a receptedet, azóta többször is volt az asztalon. Már az első alkalommal is nagy sikert arattam vele! Szegfűgomba a párom kedvence, ezért abból készítem most :). Köszönöm a receptet! Szép napot!

fotdm
fotdm Wed, 2014-12-17 11:43

detto az elsőm volt, és szintén nagyon jó lett. köszi a receptet

kittike23
kitti25 / kittike23 Wed, 2014-10-15 20:08

Szia Ági, életem első rizottója, és isteni lett, sőt :D nagyon köszönöm a receptet :D

bathorykinga
bathorykinga Fri, 2014-09-19 15:24

Ez volt életem első rizottója, és isteni lett. Kakukkfű híján én majorannát tettem bele, az passzol a gombához, de ez azt hiszem, nem von le semmit az élvezeti értékből. :) Köszönöm a receptet!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Fri, 2014-09-19 17:05

Szia! De jó! Nagyon örülök neki! :) ...hmmm... bizony, a majoránna is nagyon finom a gombával! Ki is fogom próbálni! :) Köszönöm szépen, hogy megírtad! Üdv: Ági

masseter
masseter Sat, 2014-02-22 17:12

Köszi a receptet, elkészítettem, valóban egyszerű és finom! Én még egy kevés fehérborral "fűszereztem" :)

Lafille
Lafille Sun, 2013-10-27 15:09

Mindenképpen meg akartam köszönni ezt a mennyei receptet! Egyszerűen tökéletes lett, a recept hibátlan. :) Én csináltam hozzá kis csirkemellet is, kakukkfűvel fűszereztem azt is. Tökéletes választás a kakukkfű.
Egyszerűen olvad szét a rizotto (pedig nem főztem túl), minden íz annyira tökéletesen összeér. Azt hiszem, innentől én is rizotto bolond leszek!

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sun, 2013-10-27 15:27

Kedves Lafille,
Igazán örülök, hogy ennyire ízlett a rizottó. :) Biztosan finom volt hozzá a csirkemell! A kakukkfű nagyon klassz fűszer, én nagyon szeretem. :)
Köszönöm szépen, hogy megírtad!

Üdv: Ági

b_szilvia
b_szilvia Mon, 2013-08-05 11:41

Szia! Most ettük meg éppen a válogatós kisfiammal, és mondhatom, hogy nagyon finom volt, mindkettőnknek ízlett! pedig én parmezán nélkül csináltam, mivel keményítő napom van ma. Ja, és szerintem sima rizzsel is finom :) Köszi a receptet.

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Mon, 2013-08-05 11:54

Szia! Szívesen. :)Igazán örülök, hogy mindkettőtöknek ízlett! Köszönöm szépen, hogy megírtad! Igen, sima rizsből is elkészíthető, csak jobban kell figyelni, nehogy szétessen és más lesz az állaga. :)

mo
0217 / mo Fri, 2013-04-05 20:37

a rizottórizs miben különbözik a többitől? baj ha sima rizsből csinálom?

Torma
Torma / Torma Sat, 2013-03-16 22:40

Nagyon jó a leírás Ági :) fincsi a pirított gombával...jó ötlet! Kellemes hétvégét, kertészkedéssel IS, T :)

Konyhán innen - kerten túl
Ági78 / Konyhán innen - kerten túl Sat, 2013-03-16 22:48

Szia Torma! Köszi, aranyos vagy! Itt mostanság sok hó esett, most várjuk, hogy elolvadjon... így a kertészkedés várat magára, marad a konyha! :D Neked is jó hétvégét! Puszi: Ági

ZilkaZil
ZilkaZil / ZilkaZil Fri, 2013-03-15 14:49

Szia Ági, én is nagy rizottóevő vagyok, mert annyira egyszerű, és számtalan variációban elkészíthető. Klassz ez a recept is :) üdv,Zilka

580
rizottó rizs 15 dkg
zöldség alaplé 5.5 dl
olívaolaj 2 ek
sonkahagyma 1 közepes db
fokhagyma 1 gerezd
parmezán sajt 4 dkg
vaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
csiperkegomba 6 nagy db
vaj 1 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
kakukkfű 0 ízlés szerint