Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pirított padlizsán curry

Pirított padlizsán curry
Pirított padlizsán curry
50 perc / előkészület: 20 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Elég prózai oka volt annak, hogy padlizsánt vettem a zöldségesnél. Jóuramnak ki kellett húzni egy fogát, ami - sokan tudjuk sajnos - azzal jár, hogy jóideig figyelni kell a fog helyén keletkezett luk tisztántartására. Nem célravezető a mákos tészta vagy egyéb hasonló, apró alkatrészekből álló étel fogyasztása, és olyan sem, amit nagyon meg kell rágni. Értelemszerűen maradt a krémleves ebédre, mint ötlet, de hát ettől meg szegénynek felkopik az álla. A zöldségesnél tétován nézelődve pörögtek a kerekek a fejemben, mi lehetne az, amivel jól is lehetne lakni, de mégis puha marad, anélkül, hogy szottyosra kéne főzni és szétmállik a fazékban. Egyértelmű volt. Lenyúltam néhány padlizsánt. Gondoltam, majd gyártok belőle krémet, de erre aztán nem került sor. Amint elkezdtem felkarikázni őket, és a kés finoman beleszántott a szivacsos húsba, ahogyan a sótól kiültek a szeletekre a kis vízcseppek, már tudtam, mi lesz belőle. A curry mindig jó választás. A curry elkészítése - bármelyiké - nem igényel varázslatot, misztikát és egyéb ködös dolgokat - bár tartalmazhatja... ;-) A curry készítése egyszerű is lehet, ha betartunk néhány alapszabályt - függően attól melyik fajtáról van szó. Lehetnek pépesített szószalapúak, amiket különböző magvak (kesudió, kókusz, stb) és/vagy zöldfűszer hozzáadásával készítenek és vannak a klasszikus, hagyma pirítós, paradicsom-, joghurt- és egyéb szósz felöntős változatok is. A fűszereket magunk is összeválogathatjuk, de azért lesznek esetek, amikor majd tanulunk a saját hibánkból és mondjuk a köménymagot, a szerecsendiót, nem biztos, hogy összetákoljuk a kurkumával, ha nagyon fokhagymás alapról van szó. Ésatöbbi. Egy szó, mint száz, curry-t készíteni jó dolog, a fűszeressége nem idegen a kultúránktól és ne feledkezzünk meg a fűszerek hatásairól sem. Az ayurvédában sok ezer éve alkalmazott tudás a főzésben tökéletesedik, ahol egy egyszerű leves is képes meggyógyítani a beteg embert... Bár a fogat nem növeszti vissza, de az ízélmény feledtetheti a bánatot.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Itt jut eszembe az egyik kedvenc filmem. Fűszerekről. Is. pH besorolás: jól lúgosít.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A padlizsánokat felkarikázzuk, egy órára besózzuk. Miután levet engedett, papírtörlőn a szeleteket megnyomkodva, leitatjuk róluk a nedvességet.
  2. Serpenyőben kevés zsiradékon a szeletek mindkét oldalát barnára pirítjuk. A zsiradékot mindig pótoljuk. A kész szeleteket tegyük félre, majd ha kihűltek, kockázzuk fel.
  3. Egy másik serpenyőben a felkockázott hagymát nagyon lassú tűzön, kb. negyed óra alatt barnára sütjük, kevés olajon vagy vajon. A végén adjuk hozzá az áttört fokhagymát egy percre.
  4. Forgassuk bele a felkockázott padlizsánt, öntsük rá a sűrű paradicsomszószt, sózzuk, és kb. 20 percig rotyogtassuk. A végén szórjuk meg petrezselyemmel és a garam masalával.
  5. Együk rizzsel, lepénykenyérrel, hagymás krumplival, friss kenyérrel, bármivel, amivel ízlik.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 21 563
elküldve: 8
receptkönyvben: 598
elkészítve: 37/46
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap, AB0 diéta – A vércsoport, AB0 diéta – B vércsoport, AB0 diéta – AB vércsoport
konyha: indiai
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

padlizsán curry, fokhagymás-padlizsános curry, fűszeres padlizsán curry

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

nita04
nita04 Tue, 2014-03-25 15:34

Megcsináltam, de több mint 1 óra az elkészítés (már csak amíg a padlizsánokat kisütöm több mint 30 perc) és majd' 4 dl olajat felszívtak a padlizsánszeletek. Amúgy nem lett rossz, de nagyon időigényes (beleérve utána a konyha "olajtalanítását").

sántakutya
sántakutya Mon, 2013-04-01 09:56

Kedves Eszter!!

A padlizsán a szivem csücske az ételek között:)))

Igaz, nagymama vagyok, de fogalmam sincs arról, hogy mi az a garam masala :((

Kérlek áruld el, hogy mi az? helyettesíthető-e valamivel? vagy hol lehet kapni?

Előre is köszönettel sántakutya (gizus mama)

akonyi
akonyi Thu, 2012-12-06 12:33

szia!
megcsináltam ezt a receptet a citromos rizseddel és valami iszonyat finom lett!!!
bár a padlizsán sütésénél kicsit megijedtem, mert az összes olajat felszívta és hűlés, lecsepegtetés után mikor szeleteltem, még mindig folyt belőle az olaj rendesen. szerencsére a végére egyáltalán nem volt ebből probléma, azt hittem egy merő olajos trutyi lesz, e helyett csodás finomság lett :)
köszönöm!

szilvi76
Szilvi6 / szilvi76 Wed, 2012-10-03 14:42

Nem is gondoltam volna milyen jó a garam masala petrezselyemmel, egyszerű, egészséges és nem utolsósorban finoooom :)
Köszi a receptet!

Bató Edit
Bató Edit Tue, 2012-02-21 12:00

Kedves Eszter!
A padlizsán az egyik gyöngém! Nagyon szeretem, ezért ki is próbálom a receptedet.
Köszi, Edit

334
padlizsán 4 db
paradicsomszósz 5 dl
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
petrezselyem 1 csokor
garam masala 2 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
olívaolaj 1 dl