Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Piros bogyók zabpelyhes tésztában

Piros bogyók zabpelyhes tésztában
Piros bogyók zabpelyhes tésztában
70 perc / előkészület: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Szeretjük a gyümölcsös pitéket. Ezt a tésztát én kísérleteztem ki, mert kevesebb lisztet akartam használni, mint egyébként az ehhez hasonló omlós tésztákhoz szoktunk. A zabpelyhet nem én töröm, hanem olyat veszek, ami nem egész szemeket tartalmaz. Ezt jelzik a csomagoláson. 

Sütés közben is már mennyei az illata, szerintem a gyümölcsjoghurttól. Készülhet tavasszal friss gyümölcsből is, csak az a baj, hogy nem egyszerre érnek a piros bogyósok, eper, málna, ribizli, áfonya, meggy... stb.

Fogadjátok szeretettel, jó étvágyat kívánok hozzá!

hozzávalók / 12 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mirelit gyümölcsöt egy tésztaszűrőben hagyjuk kiengedni és lecsöpögni. A 30 cm átmérőjű, cakkos szélű gyümölcstorta formát kikenjük vajjal vagy margarinnal, és kiszórjuk zsemlemorzsával. A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
  2. Először összeállítjuk a száraz keveréket: liszt, zabpehely, sütőpor, átszitált porcukor, ezeket összekeverjük. A hideg vajat vagy margarint kb. 1X1 cm-es kis kockákra vágjuk olyan módon, hogy közben mindig bele legyen forgatva a lisztes keverékbe. Majd elmorzsoljuk a lisztes keverékben. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne melegedjen fel a vaj vagy margarin.
  3. 2 tojássárgáját villával kissé felverünk, majd hozzáadjuk a gyümölcsös joghurtot. Így adjuk a lisztes-vajas keverékhez. Kézzel szép sima tésztát dagasztunk. Néhol látszódhat benne a vaj, de itt is az a lényeg, hogy gyorsan végezzük a műveletet, nem szabad nagyon megpuhulni a zsiradéknak.
  4. A tésztát két részre osztjuk, az egyik legyen kb. 885 g, a másik 250 g. A nagyobb cipót lisztezett deszkán 36 cm-es átmérőjű, kör alakúra nyújtjuk, és a nyújtófa segítségével a formába tesszük. A forma mélyedéseibe óvatosan belenyomkodjuk. Ha nem volt szép szabályos, kör alakú a nyújtás, akkor előfordul, hogy valahol nem fog felérni a forma pereméig, ez nem baj, pótoljuk ki a másik cipóból a hiányos részeket, vagy ahol túlér a peremen, onnan szedjük le, és oda ragasszuk, ahol hiányzik
  5. Ha kibéleltük tésztával a formát, akkor meghintjük egy evőkanál zabpehellyel. Az időközben kiolvadt vegyes gyümölcsöt kissé kinyomkodjuk, majd eloszlatjuk a tésztán. Újra meghintjük zabpehellyel. A kisebb cipót is kinyújtjuk, ezt 30 cm átmérőjű körré formázzuk, és nyújtófa segítségével befedjük vele gyümölcsöt. Ha túllógna a formán a tészta, akkor azt vágjuk le, vagy egyszerűen tenyerünkkel nyomjuk a forma széléhez, és távolítsuk el a fölösleget. A forma széle elég éles ehhez a művelethez.
  6. A maradék tojásfehérjét villával kissé verjük fel, és kenjük be vele a tésztát. Villával jó sok helyen szurkáljuk meg a tésztatetőt. Az esztétika kedvéért ezt én körkörös alakban szoktam végezni.
  7. Közepes hőmérsékleten, középső bordamagasságon kb. 50 percig süssük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le egy sütőpapírral. Sajnos további jó tanácsokat a sütéshez nem tudok adni, mert mindenkinek más a sütője, az a lényeg, hogy lassan süssük. A formában hagyjuk kihűlni. Na jó! Én már langyosan szoktam szeletelni, mert annyira finom, ellenállhatatlan illata van.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30 cm
  • elkészítettem: 20 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 885
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

piros bogyós pite, gyümölcsös pite, piros gyümölcsös pite, red berries pie

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

357
finomliszt 350 g
zabpehely 50 g
porcukor 130 g
sütőpor 2 teáskanál
vaj 220 g
gyümölcsjoghurt 125 ml
tojássárgája 2 db
erdei gyümölcs mix 450 g
zabpehely 2 ek
tojásfehérje 2 db
vaj 20 g
zsemlemorzsa 2 ek