Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Piskótatekercs az Ínyesmestertől

Piskótatekercs az Ínyesmestertől
Piskótatekercs az Ínyesmestertől
33 perc / előkészület: 15 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Piskótatekercset szerettem volna készíteni, és úgy döntöttem, ez egy remek alkalom lesz rá, hogy kipróbáljak egy receptet az Ínyesmester, azaz Magyar Elek szakácskönyvéből. Nem tesz bele sütőport vagy más "puffasztószert", kizárólag a tojásfehérjék habjától lesz könnyű és levegős a piskóta. Bár így nem lett szupermagas a tészta, így is laza és könnyű lett, ízre is finom. Azért legközelebb lehet, teszek hozzá pluszba még egy-két tojásfehérjét (abból úgyis mindig van maradék a mélyhűtőben). :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Válasszuk szét a tojások sárgáját a fehérjétől, majd adjunk a fehérjékhez egy csipetnyi sót, és verjük kemény habbá.
  2. A sárgáját a porcukorral keverjük a robotgép legmagasabb fokozatán addig, míg világos, krémes állagot nem kap (kb. 5 perc).
  3. Váltakozva adjuk a tojássárgás-cukros krémhez a fehérjék habját és a lisztet. Óvatosan, a masszára merőlegesen keverjük bele a fehérjéket, hogy a lehető legkevésbé törjük össze a habot, ez adja majd ugyanis a piskóta levegős, laza állagát. Ha elillan a levegő a fehérjékből, könnyen lehet, hogy a végén lapos, sűrű masszát kapunk pihe-puha piskóta helyett.
  4. Simítsuk a tésztát sütőpapírral bélelt (vagy kivajazott, liszttel enyhén megszórt) tepsibe, és toljuk előmelegített (180 fokos) sütőbe. 10 perc elteltével vegyük lejjebb a hőfokot 160 fokra, majd süssük még 8 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e a tészta.
  5. Ha kész, borítsuk a tésztát hirtelen mozdulattal egy tiszta, porcukorral megszórt konyharuhára. Húzzuk le róla a sütőpapírt, majd óvatosan tekerjük fel a konyharuhával együtt. Ismételjük meg a ki-be tekergetést még kétszer, majd összetekert állapotban (konyharuhástul!) tegyük egy rácsra hűlni.
  6. Ha kihűlt, tekerjük ki, és kenjük meg tetszés szerinti töltelékkel, majd tekerjük fel újra, helyezzük tálra és szórjuk meg porcukorral. Én házi baracklekvárral kentem meg, de lehet tenni bele édes túrókrémtől kezdve a gesztenyekrémen át csokoládékrémig bármit. Jó étvágyat! :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 40x28x3 cm
  • költség: 600 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 2 229
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Elaichi

Mióta szakács: 2015.09.01.
15 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

lekváros piskótatekercs, sütőpormentes piskótatekercs, ízes piskótarolád

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

363
tojás 6 db
porcukor 6 púpozott ek
finomliszt 4 púpozott ek
1 csipet
sárgabaracklekvár 10 dkg