Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Piskótatészta Vicikótól

Piskótatészta Vicikótól
Piskótatészta Vicikótól
30 perc / előkészület: 10 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mostanában felfedezett, régi, 1954-es szakácskönyvemből való recept. Ez a recept és a végeredménye úgy tökéletes, ahogy van. Habkönnyű, finom, laza, szinte mint egy gyönyörű szivacs, csodásan nézett ki közelről is. A kis hiba a vágott szélénél az csak az én hibám, mert nem vártam meg, hogy szépen, teljesen kihűljön, pihenjen egy kicsit. És a késem, amit pedig nagyon megfentem a vágás előtt, kicsit kicifrázta a szélét. Pedig később csodálatosan lehetett vágni, 1 cm-es csíkokra! Bocsi! Azt hiszem, eddig egyszer sütöttem piskótalapot életemben, de az nem ilyen volt. :-) Igazából talán pont ezért, az igazi piskótás sütiket nem is nagyon szerettem, mert olyan könnyen "szalonnás" tud lenni, amitől nincs rosszabb, vagy a másik, hogy száraz, olyan "fűrészporos". De ezt mostantól felvettem a repertoáromba! :-) Tökéletes lehet ez a piskótalap lekvárral tekercsnek is vagy különböző krémekkel megtöltve, stb... 

hozzávalók / 8 adag

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Egy tálban 6 tojássárgát 60 g porcukorral habosra keverünk.
  2. 6 tojásfehérjéből kemény habot verünk, 60 g porcukor fokozatos hozzáadásával.
  3. A habot óvatosan a tojássárgákhoz vegyítjük, és beleszitálunk 120 g lisztet. 
  4. Sütőpapírral borított tepsibe (27 x 36 cm) öntjük, simára egyengetjük, és mérsékelten előmelegített sütőben (légkeverés 165 °C, alsó-felső sütés 175) 20 perc alatt  kisütjük.
  5. Utána a tepsiben kihűtjük, majd kiborítva a papírt lehúzzuk róla, és tetszőlegesen felhasználjuk.
  • sütési hőfok: 165°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 27x36 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 13 904
elküldve: 4
receptkönyvben: 189
elkészítve: 9/11
Facebookon megjelent: -

szakács

Vicikó

Mióta szakács: 2011.04.25.
251 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap, Anyák napja, buli receptek, karácsonyi édességek, szilveszter, újév, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
kalória: alacsony
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

piskóta, piskóta alaptészta, habkönnyű piskótatészta

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

balintmonika
balintmonika Sun, 2013-05-26 19:24

A piskótasütés nem is olyan egyszerű dolog mint az elsőre tűnik.Ezalkalommal nem is fordítottam nagy figyelmet a hozzávalókra.Útközben jött a nagy kérdés:És a sütőpor?Hittem Vicikóban és az eredménnyel tökéletesen meg voltam elégedve.A Vicikó név számomra garancia a sikerre!Köszi,hogy száműzhetem a konyhámból a sütőport.

vicikó
Vicikó / vicikó Sun, 2013-05-26 21:19

Szia Mónika!

Igazán köszi ezt a dicséretet, kedves vagy!:-)

Nagyon örülök, hogy ezek szerint Neked is jól sikerült a piskótalapod!
Azért ne száműzd a sütőport teljesen, mert még jól jöhet másba, sőt, van amibe fog még kelleni!
Köszi, hogy visszaírtál és leírtad a véleményed!

Szép hetet Neked!
Üdv:-) Vici

Akara
Bernadett / Akara Thu, 2013-05-02 20:57

Szia!

Köszi a receptet! A piskótákkal eddig 80%-ban pórul jártam, rmeélem, ez most beválik. :)
A 27 cm ×36 cm-es tepsiben neked milyen magas lett a piskóta?
Merényletet készülök elkövetni hétvégén a barátaim ellen: ezt a piskótát két lapra szelném, megkenném az egyik tetejét baracklekvárral, rátennék tejberizst, ráborítanám a másik felet, a tetejére pedig vékonyan vaníliapudingot és barackdarabkákat tennék.
Ehhez kéne nekem a térfogat, hogy elég lesz-e a tészta. :)

vicikó
Vicikó / vicikó Thu, 2013-05-02 23:23

Szia Bernadett!

Ez a piskótalap kb 3-3.5 cm magas lett.
Sok sikert a kreációdhoz! :-) Szerintem nem lesz az olyan nagy " merénylet" , mert biztos finom lesz! ! :-)))

Üdv:-) Vici

petrezselyem
petrezselyem Fri, 2013-03-22 17:05

Kipróbálom!Köszönöm!
Én is mindig gondban vagyok a piskótákkal.
Tortakarikának is süthető,gondolom.....
Szép napot!

vicikó
Vicikó / vicikó Sat, 2013-03-23 01:15

Kedves petrezselyem!

Nagyon szívesen!
Igen, nyugodtan süthető tortakarikában is, kb a normál 26 -28 cm méretűben biztos szép magas is lesz.

Üdv:-) Vici

165
tojás 6 db
porcukor 120 g
finomliszt 120 g