Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pissaladière

Pissaladière
Pissaladière
70 perc / előkészület: 60 perc sütés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story



A Pissaladiére a dél-francia régió kedvelt paraszti étele. Provance környékén előszeretettel fogyasztják reggelire a pékek által készített jellegzetességet. Egyszerűsége viszi a tökélyre...
Friss ropogós kenyértészta, karamellizált finom szaftos hagyma, a kakukkfű semmivel sem összehasonlítható aromája adja az alapot a szardella, és az olajbogyó markáns jellege alá. Tényleg nagyon jó kaja, fölösleges fényezni.
Tavaly ilyen környéken csináltam először egy francia receptkönyvből, de az ottani leírása térdrekényszerített, tudtam hogy valami nem stimmelt a hagymakaramellizálással, ugyanis a mi makói hagymáink sajnos közel sem hajlandóak úgy karamellizálódni mint a salottahagyma, ami sokkal több természetes cukrot, és vitamint tartalmaz mint a mi hagymáink.
Először rejtély volt számomra a salotta körüli felhajtás, hát most már értem. Az utóbbi időben a salottahagyma több fajtáját végigpróbálgattam, ez az echalion fajtájú hosszúkás eddig a legjobb szerintem, banán salottának is hívják. Kb 30-40 perc karamellizálás után, olyan édes, hogy az döbbenetes, már már pofátlan!
Szóval az üzenet, hogy salotta nélkül ne álljon neki senki elkészíteni, mert az kb. olyan mint széllel szemben... :D

hozzávalók / 2 adag

A tésztához

A feltéthez

ajánlat

Reggelire a bort elhagyva, eszméletlen gyorsan megindítja a napunkat, mivel a benne található cukrok, természetesek, és azonnal szívódnak, a tészta laktat. A csúcsgasztronómia is továbbörökíti a klasszikust előételnek beállítva, de én például vacsorára is fogyasztottam, és az említett vörösborral nagyon jól esett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A vizet összekeverjük az élesztővel, belekeverjük a cukros sós borsos lisztet, homogén tésztává gyúrjuk, akkor jó ha elválik az edény falától, de még kicsit azért ragaszkodik a kezünkhöz. Ha eléri a megfelelően puha kellemes állagot, akkor az edényét gyosan kimossuk eltöröljük, aláhintünk egy kis olívaolajat, belerakjuk a tésztát, a tetejét is megkenjünk olívaolajjal, és hagyjuk kelni fél óráig.
  2. Fél óra elteltével, dagasztjuk, majd megint visszarakjuk, megint fél óra, és megint dagasztjuk.
  3. A hagymát leheletvékony karikákra vágjuk, és a vajon vastag fenekű lábasban, a lehető legkisebb lángon karamellizáljuk, úgy fél órán keresztül, és az utolsó 10 percben hozzáadjuk a kakukkfű felét, és egy kis sót ízlés szerint.
  4. A sütőt előmelegítjük 180C fokra.
  5. A második dagasztást követően egy szögletes tepsibe belenyújtjuk a tésztát, ami ildomos, ha vékonyabb mint a pizzatészta. Szépen ráoszlatjuk a karamellizált hagymánkat, egyenletesen elrendezzük rajta rács alakban a szardellákat, és a félbevágott olajbogyókat, meghintjük a maradék kakukkfűvel, és berakjuk a sütőbe.
  6. Amikor a tészta széle, barnulni kezd, illetve a tészta alja is ropogós már, készen van, amúgy pont emiatt olyan funkciót érdemes beállítani a sütőnkön hogy felülről és alulról is kapja a meleget, ez gázsütőnél elkerülhető, mivel ugye ott alulról jön a hő !?
  7. Vékony szeletekre szelve tálaljuk, és finom vörösbort iszunk hozzá, ahogy illik. :D

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 17 467
elküldve: 2
receptkönyvben: 108
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

obey

Mióta szakács: 2008.05.17.
4 recept

receptjellemzők

konyha: francia
mikor: reggeli, ebéd, vacsora
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
adag: 2 főre
kalória: magas
fogás: meleg előétel
elkészítési idő: 60-120 perc

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

819
rétesliszt 250 g
víz 1.5 dl
1 teáskanál
bors 0 ízlés szerint
élesztő 5 g
cukor 1 csipet
olívaolaj 2 teáskanál
salottahagyma 10 db
vaj 30 g
kakukkfű 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fekete olajbogyó 12 dkg
szardella 5 dkg