Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pita 4.

Pita 4.
Pita 4.
25 perc / előkészület: 20 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (23)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A pita eredetileg kenyértésztából készült, kicsi, lapos kenyér. A keleti konyha kenyereinek sokszínűségét is gazdagítja. A mezzeasztal gyakori szereplője, hiszen az előételként szereplő különféle krémeket, mint a babaganush krémet is jellemzően pitával fogyasztják. Régóta készültem már pitasütésre, eddig valahogy elmaradt. Most a babaganush készítése arra ösztönzött, hogy a hosszú tervezgetés után megvalósuljon a pitasütés. Receptet több szakácskönyvben is kerestem, de valahogy egyik sem nyerte el a tetszésemet. Így maradt az internet: az itt talált recept mellett döntöttem. Jónak, egyszerűnek találtam és minden úgy működött, ahogy le van írva :)

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A cukrot elkeverjük a langyos vízzel, és belemorzsoljuk az élesztőt.
  2. A lisztet egy tálba tesszük (mikrohullámú sütőben kicsit meglangyosítottam a lisztet, hogy jobban beinduljon a tészta kelése), hozzáadjuk a sót.
  3. Az élesztős vízhez keverjük az olívaolajat, amit a liszthez adunk, és lágy tésztát gyúrunk belőle.
  4. Letakarva egy óra alatt duplájára kelesztjük.
  5. Átgyúrjuk, majd 8 darabot gömbölyítünk belőle. 5-10 perc pihentetés után 12-15 cm átmérőjű lapos kerek formákat nyújtunk belőle, ruhával letakarjuk, 30 percet pihentetjük.
  6. Ezt követően előmelegített sütőben, 2-3 darab pitatésztát a rácsra téve 5-6 perc alatt megsütünk (A tészta sülés közben felfúvódik gombóccá, de a sütőből kivéve szép lassan leapad... tehát ne ijedjünk meg a pita ufóktól :) Nagyon elégedett voltam az elkészült pitákkal, jól tölthetőek, puhák és finomak.
  • sütési hőfok: 220°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 74 470
elküldve: 19
receptkönyvben: 1 447
elkészítve: 77/90
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: arab
mikor: mindig
szezon: bármikor
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: péksütemény
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: köret

receptkategóriák

főkategória: péksütemény
alkategória: pita
hasonló kategóriák: zsemle, croissant, bagel, buci, briós, édes leveles, hamburger-buci, perec, burek, kifli

egyéb elnevezések

pitakenyér, pita házilag

Hozzászólások (23)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vargattila22
V.Attila / vargattila22 Sun, 2016-10-02 21:57

imádjuk!!!!! Megtöltjük és csak......... Alig várom a következő alkalmat, hogy valami kifogást találjak, hogy elkészítsem!!!!!

Mentafagyi
Mentafagyi Thu, 2015-05-07 17:45

Elkészítettem, nagyon aranyosra sikeredtek a kis puffancsok. Finom, puha, de mikor teljesen tele töltöm (így szeretem), szerencsére nem esik szét. Köszönöm a receptet.

liliom98
liliom98 Sat, 2014-06-28 20:55

Szia Tündér
Ma megsütöttem a recepted alapján a pitákat és nagyon finomak lettek igazi kis ufók
lilom98

Nensy
Nensy Sat, 2014-05-31 17:10

Én lettem a nap hőse! Nagyon finomak és szépek lettek, puha és abszolút nem sérült a töltésnél. Nekem kicsit nehezen indult el a kelés, pedig be is fűtöttem neki. Rácson sütöttem, de úgy, hogy tettem a rácsra sütőpapírt. Ez jó ötlet szerintem. Többet nem kell pita után szaladgálnom a boltokba. És ez olyan jó érzés, hogy magam készítettem. Köszönöm.

gbubu01
gbubu01 Thu, 2014-05-08 14:34

Szia Tündér,

Elsőnek próbáltuk ki a receptet.Nagyon folyós lett a tészta, azt hittük egy katasztrófa lesz.Megsült, megkóstoltuk.Nagyon-nagyon finom lett.Köszi a receptet!! :D

Lindy
Lindy / Lindy Fri, 2013-08-02 15:01

Szia Tündér!
Ma elkészítem a pitádat, fantasztikusan sikerült!!!!!!Nagyon ízlett páromnak is és kislányomnak is. Felvettük a családi recepttárba!!!!!
Köszönjük!!!!!

Hyjal
Hyjal Wed, 2012-04-11 14:27

Köszönet!
Nekem nem lett ufós, zsebes. Viszont nagyon kiadós (nem bírtuk mind megenni :D), és nagyon jó puha. Agyontöltve sem szakad el :D Többet nem veszek boltit.

Mártika2
Márti / Mártika2 Wed, 2012-03-07 18:28

Most készítettem el először, isteni lett! Szerintem jobb, mint a bolti, az állandóan szétmegy, nem lehet megtölteni! Köszi a receptet!!
Márti

gemabo
gemabo Mon, 2011-11-07 15:51

Tegnap megcsináltam ezt a pitát, nagy reményekkel kezdtem hozzá, de a végeredmény eléggé lesújtó lett. Az elsőket nagyon vékonyra nyújthattam, zsebe nem lett, viszont a rácsra tettem sülni, így a szélei belógtak a rácsközökbe, ettől eleve nem tudott feljönni. a következő 2-őt vastagabbra nyújtottam, és tepsibe raktam, az feljött, de lehet, hogy sokáig sütöttem, mert amikor felvátam, és beletöltöttem a gyrost, salátákat, széttöredezett. Hát úgylátszik ez nekem nem megy! El is vagyok keseredve.
Majd ha kiheverem ezt a kudarcot, újra megcsinálom. Egyszer majdcsak sikerül!

Döme-Ádám
Döme-Ádám Fri, 2011-10-07 12:49

Szia!
Már nem először sütöm ezt a pitát Limara receptje szerint, családom nagy örömére! Ha mindent a leírtak szerint csinálunk, akkor biztos a siker és szép zsebesre feljön. Én 220 fokon légkeveréssel sütöttem, s vizzel telt lábas volt a sütőben.
Köszi a receptet, hogy felraktad!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2011-03-18 22:20

Üdv Tündér Tündi! Mikor elküldtem a hozzászólást - "rákattintottam" - akkor rájöttem, hogy nem Andi vagy. De már este volt, és én jóllakott.... ilyenkor már lanyhul a figyelem! :) Üdv: Tamás

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Fri, 2011-03-18 00:05

Kedves Tamás! A kelesztés után az egész tésztát gyúrjuk át, majd ekkor osztjuk több részre, formázzuk, gömbölyítjük. Ismét pihentetjük 10 percet, ezt követően könnyen tudjuk nyújtani. Újabb pihentetés, most 30 percig, majd jön a sütés. Tehát már gömbölyítés után nincs átgyúrás, csak az egész adag tésztánál.
Üdv: Tündér Tündi (az Andi nem én vagyok:)

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2011-03-15 22:20

Szia Tündér Andi! Kösz a receptet, nagyon király! Most először sütöttem pitát, igaz, csak fél adagot, de nagyon jó lett. Az is igaz, hogy a fele nem jött fel, de már sejtem, hogy hol a hiba. Lehet, egy kissé kevés volt alatta a liszt, ill. a sodrásnál is lehettek gondok. Föltétlen át kell gyúrni? Mert valamelyik pitarecept hozzászólásánál azt olvastam, hogy "amelyiket átgyúrtam, az nem jött fel ." Szóval nekem bejött a Te recepted, elsőre is ez volt a legszimpatikusabb. Ha teheted, kérlek válaszolj.

Üdv: Tamás

bandita
bandita Wed, 2011-02-23 14:11

Szia Tündér,
az élesztőt fel kell futtatnom a langyos vízben az elején? Vagy majd a liszttel együtt megkel?
köszi

andi

503
finomliszt 50 dkg
élesztő 3 dkg
víz 3 dl
cukor 1 teáskanál
2 tk
olívaolaj 2 ek