Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pithiviers

Pithiviers
Pithiviers
75 perc / előkészület: 45 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Pithiviers (ejtsd: pitivié) nem más, mint francia Pithivier járásból származó mandulás, leveles tésztás finomság. Készíthetjük bolti leveles tésztából is, bár én most saját készítésűt használtam, de még így is egyszerűen elkészíthetjük, ha betartjuk a Pithivier készítés szabályait.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tészta kenéséhez és szórásához

ajánlat

A mandulát mogyoróval is helyettesíthetjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A töltelékhez a szobahőmérsékletű vajat összekeverjük a cukorral, hozzáadjuk a tojásokat, a rumot, a reszelt narancshéjat. Jól összekeverjük, majd beleforgatjuk az őrölt mandulát/ mogyorót és a lisztet. (Amíg a tésztát előkészítjük, hűtőbe tesszük a tölteléket.)
  2. A tésztát kétfelé osztjuk. Az egyik felét lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy egy 28 cm átmérőjű kört ki tudjunk vágni belőle. (Könnyen kivághatjuk a kört, ha egy 28 cm átmérőjű tortasütő formát a tésztára helyezünk, és derelyevágóval körbevágjuk a forma mellett.)
  3. A kör alakú lapunkat egy sütőpapírral bélelt nagyobb tepsire fektetjük. A tészta közepére kenjük a tölteléket úgy, hogy a tészta szélén körben 2 cm-es peremet üresen hagyunk.
  4. Ezt követően kinyújtjuk a másik tésztát, és az előzőek szerint kivágjuk a másik kör alakú lapot is. Egy vékony pengéjű kés segítségével (a képen látható) rozetta mintát karcoljuk a tésztába úgy, hogy nehogy átvágjuk a tésztát. Az alsó lap üresen hagyott peremét megkenjük tojással, ráfektetjük a rozetta mintás lapot, úgy, hogy teljesen egymáshoz illeszkedjenek.
  5. A Pithivierst 1-2 órára, de legjobb, ha egy éjszakára, hűtőbe vagy hűvös helyre tesszük.
  6. A sütéshez 220 fokra előmelegítjük a sütőt. A tészta tetejét megkenjük felvert tojással úgy, hogy az oldalára ne csorogjon le, mert akkor nem tud szépen megemelkedni. 25-30 percig sütjük, amíg szépen feljön a tészta, és aranybarnásra nem sül.
  7. Hűtjük, porcukorral megszórva, szeletekre vágva kínáljuk.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 11 004
elküldve: 2
receptkönyvben: 139
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: francia
alkalom: húsvét, karácsonyi édességek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

mandulatorta leveles tésztából, francia leveles mandulatorta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Ízes kalandok
Tündér / Ízes kalandok Tue, 2012-04-03 08:01

Kedves Labionda! Bolti levelestésztából is készíthető (az emberek többsége ezt használja) Aki feltétlenül házi leveles tésztából szeretné készíteni és nincs receptje - az interneten százával talál receptet. Ez a recept nem a levelestésztáról szól, nem véletlen, hogy nem írtam le...
Üdv, Tündér

labionda
labionda / labionda Mon, 2012-04-02 19:49

nagyon finom lehet, de jó lett volna az egyszerű levelestészta leírását is közzétenni - én tudok hájast és leveles tésztát is készíteni, de ha receptet írok, ugye akkor minden konkrétan le kell írni, mert vannak akiknek szüksége van rá.. én mindenesetre meg fogom húsvétra sütni és köszi:)

816
leveles tészta 60 dkg
vaj 14 dkg
cukor 13 dkg
tojás 2 db
rum 2 ek
narancshéj 1 narancsból nyert
mandula 14 dkg
finomliszt 1 evőkanál
tojás 1 db
porcukor 1 ek