Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizza Férjecske módra

Pizza Férjecske módra
Pizza Férjecske módra
50 perc / előkészület: 30 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (15)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A világ talán legfinomabb pizzáját Férjecske készíti, ezt a receptet Tőle idézem:
"A pizzában az a legtutibb, hogy elegánsan leplezhetjük vele az esetleges hűtőszekrény takarítást is (amit találok rádobom). A feltétek végtelen kombinációjával zsonglőrködhetünk, valahol még csokis-mascarponés megoldást is láttam. Hát...
Az étel alapja a jó tészta, aminek az elkészítésénél nem szabad grammra pontosan a receptekre hagyatkozni, mert ahány liszt annyiféle viselkedés.
Az a lényeg, hogy az összegyúrt tészta kilapításkor ne törjön, azt az állapotot próbáljuk elérni, amikor az anyag kissé gumiszerűen rugalmas, nem ragad a konyhapulthoz. Ha törik, pár csepp vízzel gyúrjuk jól át, ha ragacsos, csipet liszt hozzáadásával próbáljunk korrigálni. Aranyszabály a mértékletesség és türelem."

hozzávalók / 4 adag

A paradicsommártáshoz

A feltéthez

ajánlat

A túl forró tejben elhalnak az élesztő gombák - nem fog felfutni. Ujjpróba, ha égeti a tej, pár csepp hideggel korrigáljunk.
Ha a sűrített paradicsomhoz sok vizet adtunk, ne essünk kétségbe, lassú tűzön főzzük el a víztartalmát, ettől besűrűsödik.
A megkelt pizzatészta remekül eltartható a hűtőszekrényben.
Unatkozó kreatívok a kinyújtott pizza széleire tehetnek kis sajtot, amire a tésztát ráhajtják (sajttal töltött szélű pizzát kapnak).
Ha marad tészta és paradicsomszósz, vagy feltét, készítsük el töltött kiflinek.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az 1 dl tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a 10 g cukrot és beleöntjük a 7 g instant élesztőt - a poharat meleg helyre félre tesszük, hogy az élesztő beinduljon.
  2. Az 500 g szobahőmérsékletű lisztet és a 15 g sót tálba öntjük (precízek át is szitálhatják a lisztet)
  3. A felfutott élesztőt a liszt közepébe mélyesztett üregbe öntjük, elkezdjük összedolgozni. Pár kézmozdulat után hozzáadunk 1,5 dl langyos vizet (nem a teljes mennyiséget!!), majd tovább gyúrjuk a tésztát.
  4. Ennél a pontnál lép életbe a mértékletes korrigálás a liszttel vagy vízzel, hogy a bevezetőben leírt állagú tésztát kapjuk.
  5. Az összedolgozott tésztát tegyük meleg helyre és takarjuk le egy meleg vízzel benedvesített konyharuhával - nagyjából fél órát pihentetjük, kelesztjük.
  6. Öntsük a 2,5 dl paradicsomszószt egy lábosba (ha sűrített paradicsom konzerveket használunk, adjunk hozzá egy kis vizet.)
  7. Adjuk a paradicsomhoz a morzsolt oreganót, bazsalikomot, reszelt (vagy apróra vágott) fokhagymát, a sót, cukrot és tört borsot, majd alacsony lángon (alacsony fokozaton) főzzük össze. Amikor kóstolásra megfelelő az íz és az állag is krémes, húzzuk le a tűzhelyről.
  8. Gyújtsuk be a sütőt 190-200 fokra (5-6-os fokozat) 8. Vegyük elő a megkelt tésztát és nyújtsuk ki kb. 3-5mm vastagságúra. Aki a vastagabb tésztát szereti, ne nyújtsa ennyire vékonyra. Nyújtás előtt érdemes kiválasztani, miben fogjuk megsütni és ehhez a formához (négyzetes, kör) igazítani a nyújtandó tésztát.
  9. A jó zománcos vagy teflon tepsit/pizzasütőt nem kell sem olajjal sem vajjal kikenni, elég, ha a kinyújtott tészta alja kicsit lisztes. Ha nem bízunk a tepsiben, akkor kis olívaolajat kenhetünk alá - de ne ússzon benne a tészta.
  10. A tepsibe igazított tésztára kenjük rá a paradicsomszószt, majd szépérzékünknek megfelelően tegyük rá a felvágott sonkát, olívabogyót, hagymakarikákat és a szintén felkarikázott mozzarellát. Oregano mániások még szórhatnak rá egy kicsit a fűszerből.
  11. Tegyük be a műremeket az előmelegített 190-200 fokos sütőbe és süssük 15-20 percig, amíg a sajt teteje kicsit megpirul.

  • sütési hőfok: 195°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 34 782
elküldve: 8
receptkönyvben: 596
elkészítve: 17/25
Facebookon megjelent: -

szakács

Receptműves

Mióta szakács: 2010.10.23.
119 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
nehézség: közepes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

sonkás-mozzarellás-lilahagymás pizza

Hozzászólások (15)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dpanni
Dpanni Wed, 2015-01-07 15:07

Az lenne a kérdésem, hogy a graham lisztet pótolhatom-e finom liszttel?

bma
bma Tue, 2012-07-24 09:21

Nagyon köszönöm a receptet! Már többféle pizzával kísérleteztem, de ez a legjobb tészta! Nem marad nyers a pizza közepe, a dúsan megrakott feltétek alatt sem. Válogatós 2 és féléves kislányom kedvence, a héten másodszor sütöm :o) Gyorsan, kevés munkával elkészíthető finom főétel. Mindenkinek szívből ajánlom! Minden jót kívánok a konyhában, az életben!

momomo
momomo Thu, 2011-01-27 19:50

Köszönöm ezt a fantasztikus receptet,isteni volt,páromnak ez a pizzatészta tetszett eddig a legjobban.

hópárduc
hópárduc Wed, 2010-11-10 11:07

Szia Receptműves!
Nagyon praktikus a leírás, és sok tanácsokkal látsz el bennünket. Kifogom próbálni a te tészta-receptedet is. Talán ezekkel a liszt kompinációkkal nem is annyira "hizlal". Köszi a receptet.

673
teljeskiőrlésű tönkölybúza liszt 200 g
graham-liszt 200 g
teljes kiőrlésű liszt 100 g
15 g
víz 2 dl
tej 1 dl
cukor 10 g
instant élesztő 7 g
paradicsomszósz 2.5 dl
fokhagyma 2 gerezd
oregánó 0 ízlés szerint
bazsalikom 0 ízlés szerint
1 csipet
cukor 1 késhegynyi
bors 0 ízlés szerint
sonka 100 g
mozzarella 200 g
lila hagyma 1 közepes fej
olajbogyó 50 g