Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizza Margherita

Pizza Margherita
Pizza Margherita
70 perc / előkészület: 45 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennek a pizzának a receptje állítólag 1889-ből származik, mikor is I. Umberto olasz király feleségének, Margherita királynének arra támadt kedve, hogy megízlelje a pórias pizzát. A palotába hívatták Nápoly leghíresebb pizzasütőjét, don Raffaelle Espositot, aki felesége, donna Rosa kíséretében be is vonult a királyi konyhába. Háromféle pizzát készítettek: egy hagyományosat olajjal, sajttal, bazsalikommal; egy másikat olajjal, paradicsommal, fokhagymával; és egy teljesen újat - piros paradicsommal, fehér mozzarellával és zöld bazsalikommal, az olasz nemzeti színeket idézve. Margherita királynénak ez utóbbi tetszett a legjobban, így don Raffaele másnap már Pizza Margherita néven reklámozta legújabb kreációját.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A meglangyosított tejben feloldjuk a cukrot, elkeverjük benne az élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk.
  2. A lisztet mély tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk. Egy kevés lisztet még a tetejére szórunk, és konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  3. Aztán hozzáadjuk a sót, az olajat, és annyi vizet, hogy kissé ragacsos, lágy masszát kapjunk. Alaposan kidolgozzuk, a rétestésztához hasonlóan jópárszor a deszkához csapjuk, cipót formálunk belőle, konyharuhával letakarva ismét kétszeresére kelesztjük.
  4. Ezután lisztezett deszkára helyezzük, lazán átgyúrjuk, és aszerint, hogy 1 nagyobb vagy több kisebb pizzát akarunk belőle sütni, tenyerünkkel a kívánt formájúra és nagyságúra alakítjuk.
  5. Kiolajozott/ kivajazott sütőformába terítjük úgy, hogy a közepe vékonyabb, a pereme vastagabb legyen.
  6. A peremet kb. 2 cm szélesen takaratlanul hagyjuk, belsejét vékonyan megkenjük olajjal. Megrakjuk a csíkokra vágott vagy lazán szétnyomkodott paradicsomokkal, a vékonyan felszeletelt vagy kockákra vágott mozzarella felével, sózzuk, meghintjük bazsalikommal, majd olívaolajjal meglocsoljuk.
  7. Forró sütőben 20-25 percig sütjük.
  8. A sütés befejezése előtt 5 perccel rakunk még rá vékonyan felszeletelt vagy lereszelt mozzarellát. Tetejét bazsalikomlevelekkel díszíthetjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 22 209
elküldve: 1
receptkönyvben: 249
elkészítve: 2/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Bambi333

Mióta szakács: 2010.07.05.
3 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szezon: bármikor
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pizza
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

paradicsomos-mozzarellás-bazsalikomos pizza

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

strawberry
Juci (strawberry) / strawberry Fri, 2010-07-09 13:02

Nekem ez az egyik leges legkedvencebb pizzám. Semmi fakszni, csak jó sok sajt :))) A sztori helyes, legalábbis én is így ismerem ezt a legendát, bár az olaszok híresek arról, hogy minden nemzeti eledelük köré lányregényeket szőjenek:))
Juciszakács

560
finomliszt 40 dkg
tej 1 dl
kockacukor 2 db
élesztő 2 dkg
napraforgó olaj 2 ek
1 kk
paradicsom 40 dkg
mozzarella 30 dkg
bazsalikom 15 levél
0 ízlés szerint
olívaolaj 1 teáskanál
vaj 1 ek