Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizzagolyók L&A konyhájából

Pizzagolyók L&A konyhájából
Pizzagolyók L&A konyhájából
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 50 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egyik hétvégén megkívántuk a pizzagolyót, rendeltünk hát egy itt meg nem nevezett étteremből, de nem igazán ízlett. Viszont még mindig úgy voltunk, hogy jó lenne enni egy finomat. Hát fogtam magam, és másnap összeraktam a saját verziómat. :) Ez volna az.

A pizzaszósz házi elkészítése időigényes, így aki azzal nem szeretne bíbelődni, használjon bátran bolti verziót. Bevallom, nekünk is ez volt a "B" tervünk, de nem volt rá szükség.

hozzávalók / 4 adag

a tészta hozzávalói

a paradicsomszósz hozzávalói

a töltelék hozzávalói

ajánlat

A golyókat fokhagymás tejföllel vagy a frissen készült pizzaszósszal mártogatós falatkák gyanánt lehet kínálni. Családi összejövetelekre és filmnézős nasinak is kiválóak.

Szólj hozzá!

elkészítés

a tészta előkészítése

  1. Először is a tejet öntsük egy tálba. Ha a tej hideg, picit melegítsük, amíg kéz-meleg nem lesz. Oldjuk fel benne a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és hagyjuk állni, amíg az élesztő felfut (kb. 10-15 perc).
  2. Amikor az élesztő felfutott, akkor a tészta többi hozzávalójával keverjük össze egy nagyobb tálban. Kicsit gyúrjuk át, és ha ragadós, adjunk még hozzá lisztet, amíg már könnyen elválik a tál falától.
  3. Ha ez megvan, tegyük félre kelni (kb. 40-45 perc).

a paradicsomok meghámozása

  1. A paradicsomokat tegyük egy tálba, és forrázzuk le őket. A paradicsomokat lepje el teljesen a víz.
  2. 1-2 perc elteltével öntsük le a vizet róluk, várjunk, amíg egy kicsit hűlnek. Ezután a héjukat könnyedén le lehet húzni.
  3. Hámozzuk meg, majd vágjuk fel őket.

a paradicsomszósz elkészítése

  1. A zöldségeket (hagyma, fokhagyma, répa, fehérrépa) hámozzuk meg, és vágjuk apró darabokra. A hagyma egyből mehet a főzőedénybe, a többit összekeverhetjük egy tálban, úgyis egyszerre kerülnek majd az edénybe.
  2. A hagymát némi zsiradékon pirítsuk üvegesre. Én napraforgó olajat használtam, de olívaolajjal is ugyanolyan jó. Ki mit szeret :) (kb. 5 perc)
  3. Amikor megpirult, adjuk hozzá az többi előkészített zöldséget (hámozott felvágott paradicsom, apróra vágott répa és fehérrépa, fokhagyma), és fűszerezzük (só, bors, oregánó, bazsalikom).
  4. Közepes lángon főzzük addig, amíg a répadarabokat egy villával már szét tudjuk nyomni (kb. 20-30 perc). Ekkor egy botmixerrel turmixoljuk le az edény tartalmát
  5. Gyakori kevergetés mellett főzzük addig, amíg közepesen sűrű szószt kapunk. Fontos, hogy gyakran átkeverjük, mert ahogy sűrűsödik, odakaphat. Ha nagyon fő, csapkod, ahogy rotyog, akkor inkább vegyük kisebbre a hőfokot. Menet közben kóstoljuk meg, és ízlés szerint fűszerezzük (kb. 15-20 perc). Mielőtt a pizzára kennénk, hagyjuk kihűlni.

a pizzagolyók előkészítése és sütése

  1. Reszeljük le a sajtot.
  2. A tészta felét nyújtsuk ki, kb. fél centi vastagságúra és téglalap alakúra.
  3. Kenjük meg a kinyújtott tésztát a friss pizzaszósszal, majd helyezzünk rá egy réteg sonkát és egy réteg sajtot. Érdemes kevesebb feltéttel dolgozni, mint egy sima pizza esetében.
  4. Óvatosan tekerjük fel a tésztát a töltelékkel. Ha túl sok tölteléket halmoztunk fel, akkor egy picit macerás lesz, de ha ügyes vagy, megoldod :)
  5. A feltekert tésztát vágjuk 3-5 centis darabokra. Majd ezeket a részeket helyezzük sütőpapírral vagy alufóliával kibélelt tepsibe, úgy hogy a tekercsek felfelé nézzenek, és halmozzunk rájuk még egy kis sajtot.
  6. 180°-os sütőben, légkeveréssel süssük készre a golyókat.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 737
elküldve: 0
receptkönyvben: 32
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

dotvihar

Mióta szakács: 2019.01.05.
1 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, uzsonna, vacsora
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
kategória: sós süti
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc

receptkategóriák

egyéb elnevezések

pizzatekercs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1089
tej 250 ml
cukor 1 teáskanál
friss élesztő 2 dkg
finomliszt 40 dkg
napraforgó olaj 5 ek
paradicsom 1 kg
vöröshagyma 1 közepes db
sárgarépa 1 közepes db
fehérrépa 1 kis db
fokhagyma 1 gerezd
petrezselyem 1 csokor
bazsalikom 1 teáskanál
oregánó 1 teáskanál
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 1 ek
sajt 50 dkg
csirkemell sonka 25 dkg