Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pizzás csiga vagy pizza

Pizzás csiga vagy pizza
Pizzás csiga vagy pizza
60 perc / előkészület: 35 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évekig kerestem a tökéletes pizzatésztát, de valahogy sosem lett finom. Vagy az íze volt rossz, vagy túl keményre sült, vagy nem kelt meg... pár éve viszont megtaláltam ezt a receptet, kicsit átalakítottam, és azóta nincs olyan hónap, hogy ne kelljen vagy pizzát, vagy pizzás csigát csinálnom. Igen, ez a recept mind a kettőhöz megfelel, és isteni finom :)

Ebből az adagból 4 tepsinyi pizza jön ki, vagy nagyjából 50-60 pizzás csiga.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A feltéthez

Szólj hozzá!

elkészítés

A tésztához

  1. A langyos vízzel összekeverjük a cukrot, majd beleöntjük az élesztőt, és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. Amíg az élesztőre várunk, összeöntjük a maradék hozzávalót. Én úgy szoktam, hogy kimérem a lisztet, beleteszem a cukrot, a sót és a borsot (aki szeretne, tehet bele oregánót is), majd jó alaposan elkeverem a száraz hozzávalókat. Ha jól összekevertem, mélyedést csinálok a liszt közepébe egy kanállal, hogy oda önthessem az olajat. Lehet használni olívaolajat is, vagy keverni a kettőt, de csak mértékkel! Elsőre maximum 2 evőkanállal tegyünk a lisztbe, mert még ott van az élesztős víz is.
  3. Ha felfutott az élesztő, akkor a habját kezdjük el átkanalazni a lisztre. Elsőre én ilyenkor még szoktam hozzá tenni nagyjából 3-4 evőkanálnyit a vízből is, de itt is mértéket kell tartani, hogy ne egy ragacsos massza legyen a végén. Inkább apránként adjuk hozzá az élesztős vizet, míg gyúrjuk.
  4. Amint elkezd magától leválni a kezünkről a tészta, jöhet az izommunka. Nagyjából 5-7 percig szoktam dagasztani. Hogy megfelelő-e a tészta, úgy szoktam megnézni, hogy labdává gyúrom, alulról rászorítok, majd az egyik ujjamat belisztezem, és finoman belenyomom a tésztába. Ha rugalmasan visszaugrik a tészta, akkor tökéletesen sikerült a dagasztás.
  5. Meleg helyen 1,5-2 órán át kelesztjük, ennyi idő alatt gyönyörűen megkel.

A feltéthez

  1. Ha megkelt a tészta, akkor (pizzához) 4 felé szedjük, és egyesével nekiállunk mindegyiket megrakni a feltéttel, ha csigákat szeretnénk, akkor az egészet egyben nyújtjuk ki lisztezett deszkán (mind a kettőnél kb. 1 cm vastagra nyújtjuk). Mindenki ízlése szerint variálhatja a hozzávalókat, szerintem nincs olyan, hogy rossz választás.
  2. A kinyújtott tésztát megkenjük paradicsomszósszal, rátesszük a csemegekukoricát, a szalámit, sonkát, majd reszelünk rá sajtot. Mindenki saját szájíze szerint annyit tesz rá, amennyit szeretne, de majd a feltekert csigák tetejére is kerül még sajt. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát (itt be lehet tenni a hűtőbe 1-2 órára, de szerintem felesleges), majd nagyjából 1,5-2 cm vastag szeleteket vágunk belőle, és szép sorban egymás mellé fektetjük a tepsin, ahol megszórjuk még sajttal a tetejüket. Ne rakjuk őket túl közel egymáshoz, mert megnőnek majd a sütőben!
  3. Ha elkészültünk a feltéttel, akkor előmelegített sütőbe toljuk a pizzát/csigákat, majd 200 fokon addig sütjük, míg szépen meg nem barnulnak/a sajt el nem olvad. Ne felejtsünk el sütőpapírt használni, amennyiben szükséges.
  4. Ha már kinézetre szépek és az illatuk is jó, kivehetjük a sütőből a tepsit, hogy nekiálljunk az újabb adagnak. Jó étvágyat kívánok hozzá!
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 282
elküldve: 0
receptkönyvben: 37
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Oli_R

Mióta szakács: 2019.06.24.
2 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

szalámis pizza, pizzás tekercs

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

565
finomliszt 40 dkg
instant élesztő 7 g
víz 2.5 dl
cukor 1 teáskanál
cukor 2.5 csapott ek
1.5 kávéskanál
bors 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 ek
paradicsomszósz 5 ek
csemegekukorica 5 dkg
sonka 3 dkg
szalámi 3 dkg
sajt 8 dkg