Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pöfeteg gomba krumplis bundában

Pöfeteg gomba krumplis bundában
Pöfeteg gomba krumplis bundában
20 perc / előkészület: 15 perc sütés: 5 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A szomszédunktól kaptuk ezt a nem mindennapi gombát.
Ez csak egy kisebb változata ennek a gombának, de egy család így is jóllakik belőle.
Néhány információ erről a gombáról:

Az óriáspöfeteg (Langermannia gigantea, vagy Calvatia maxima) egyike a legnagyobb méretű vadon termő gombáknak, hiszen emberfej nagyságúra vagy akár még sokkal nagyobbra is megnő, átmérője 10-30 cm, sőt, félméteres is lehet. Termőteste nem különül el kalapra és szárra, tönkre, hanem gömb alakú. Fehér színű, idősebb korában barnás-fehéres. Termőtestének külső burka teljesen sima, tapintása szarvasbőrre emlékeztet, a belső burok vékony, puha.

Húsa fiatalon fehér, tömött . Szaga kellemesen aromás, jellegzetes, erős . Íze meglehetősen semleges, ezért vagy más gombával keverik, vagy a szokottnál gondosabban fűszerezik. Erdőszéleken, ritkás erdőkben, akácosban, bokros-füves helyeken terem, kertben, utak mentén is sokfelé előfordul. Főleg nyáron és kora ősszel terem. Nem gyakori, de igen feltűnő gomba.

Tápláló, értékes élelmiszer, nem hizlal, koleszterinmentes. Egy-egy nagyobb példányából egy egész család is jóllakhat.
Remek húspótló, annál is inkább, mert fehérjéjének összetétele az állati fehérjéhez hasonló. Ezen kívül szénhidrátokat, ásványi sókat (foszfor, kálium, stb.), vasat, és kinint, B, D, E vitaminokat is tartalmaz. Egyik összetevőjének, a calvacinnak vírus- és tumorgátló hatást tulajdonítanak.

Kiadós, laktató, ugyanakkor alacsony kalóriájú, így fogyókúrában és vegetáriánusoknak is kiváló.
Csak a fehér színű és húsú példányok ehetőek. Húsa illatos, de gyorsan érik, ezért tanácsos hamar felhasználni. Szívós burkait le kell hámozni. Amíg belseje még fehér, jó, ehető. Legjobb szeletelve, rántva, így íze halszerű. Felhasználható elő- és főételként, sütve, más gombával keverve levesbe és hús mellé is. Jól szárítható, a szárítmánya is fehér, aromás, fűszeres, ezért kitűnő ételízesítő.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Mindenkinek ajánlom, érdemes megkóstolni!

Szólj hozzá!

elkészítés

 

A gombát alaposan megmossuk, majd vékonyan levágjuk a héját, az esetleges rossz részeket kivágjuk.

  • Lesózzuk, és kis ideig állni hagyjuk.
  • Előkészítjük a bundázáshoz az alapot: felverjük a tojásokat, majd belekeverjük a lisztet, hozzáadjuk a nyersen lereszelt krumplit, a sót, a borsot, a pirospaprikát, majd a zúzott fokhagymát.
  • Egy tányérba lisztet teszünk, a gombákat beleforgatjuk, majd a krumplis masszába tesszük. (Óvatosan kell dolgoznunk, mert a gomba könnyen törik.)

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 12 553
elküldve: 2
receptkönyvben: 48
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

pötyi64

Mióta szakács: 2010.07.08.
57 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, laktózmentes, tejmentes
nehézség: könnyű
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
konyhatechnológia: rántott ételek
kategória: tapas
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

pöfeteg tócsniban

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

532
gomba 30 dkg
0 ízlés szerint
tojás 3 db
finomliszt 4 evőkanál
burgonya 2 db
fokhagyma 4 gerezd
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fűszerpaprika 0 ízlés szerint
napraforgó olaj 2 dl