Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pogácsa maradék krumplipüréből

Pogácsa maradék krumplipüréből
Pogácsa maradék krumplipüréből
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még sohasem sütöttem olyan pogácsát, ahol tejfölben kellett az élesztőt eldolgozni, de nagyon jól működött a dolog. A hajtogatás, pihentetés miatt hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de minden perce megéri, hisz ez az egyik legfinomabb pogácsa, amit valaha készítettem. A gyerek is pillanatok alatt tüntette el egyik darabot a másik után. Olyan kapós lett, hogy most is pihen egy adag tészta a hűtőben :-)

Ha nincs maradék krumplipürénk, akkor természetesen a megfőzött és összetört krumpli is alkalmas helyette.

35 db pogácsa lett ebből az adag tésztából.

hozzávalók / 8 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót, és elmorzsoljuk benne a krumplipürét.
  2. A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük.
  3. Az élesztős tejfölt, a tojást és a margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani, és lisztes kézzel kidagasztani.
  4. Majd pár órára hűtőbe rakjuk. (Én egy fedeles kelesztőtálba raktam, és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk, és másnap reggel nyújtjuk.)
  5. Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra, és téglalap alakúra elnyújtjuk.
  6. Háromszor hajtogatjuk, 20 perces pihentetések beiktatásával. A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük. A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre.
  7. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk.
  8. Egy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
  9. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
  10. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
  11. 180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • tepsi mérete: 38*30 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 4
össznézettség: 21 945
elküldve: 2
receptkönyvben: 145
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Andi80

Mióta szakács: 2011.12.16.
380 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, szilveszter
fogás: egyéb fogás
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pogácsa
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

kelt pogácsa, krumplis kelt pogácsa, krumplipürés pogácsa

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Dettos
Dettos Fri, 2016-01-01 20:43

Az egyik legjobb pogácsa recept. Mindenkinek csak ajánlani tudom! Isteni!

455
finomliszt 10 dkg
rétesliszt 40 dkg
2 teáskanál
burgonyapüré 25 dkg
tejföl 15 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
cukor 1 teáskanál
tojássárgája 1 db
margarin 15 dkg
tojás 1 db