Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Polenta kelkáposztával

Polenta kelkáposztával
Polenta kelkáposztával
55 perc / előkészület: 15 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (18)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Tradicionális Toszkán egytálétel, amin szegények generációja nőtt fel. Én nem vagyok egy nagy polentarajongó, de ez az étel nagyon finom - és elképesztően olcsó is, ha a parmezánt kihagyjuk belőle. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a rusztikus ételeket és az olasz konyhát.

hozzávalók / 5 adag

ajánlat

Ez egy alaprecept - van, hogy adnak hozzá babot is, de ne fogjátok vissza magatokat - nyugodtan adjatok hozzá karikára vágott kolbászt vagy szalonnát, de köretként is tökéletes.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A lilahagymát megpucoljuk, és karikára vágjuk. Nem kell nagyon finomra, úgyis össze fog főni.
  2. Az olívaolajat felmelegítjük, rátesszük a hagymát, és kis lángon, néha megkeverve, letakarva főzzük 10-15 percig.
  3. Közben levelekre szedjük a káposztát, a vastag eret kivágjuk belőle, és felcsíkozzuk. Ha kész, megmossuk, és hozzáadjuk a lilahagymához. A chilit is felszeleteljük, az is mehet a káposzta után.
  4. Ráöntjük az alaplé felét, sózzuk, borsozzuk, és lefedve jó 20-25 percig főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a kukoricadarát, a másik 5 dl alaplevet, majd mehet bele a parmezán is (ha használunk), és kis lángon 10 percig kevergetjük, amíg besűrűsödik
  5. Elzárjuk alatta a gázt, és azonnal tálaljuk.
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 14 651
elküldve: 8
receptkönyvben: 430
elkészítve: 22/22
Facebookon megjelent: 1

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
532 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
diéta: cukormentes, gluténmentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: köretek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
mikor: ebéd, vacsora
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 5 főre
fogás: főétel

receptkategóriák

egyéb elnevezések

kelkáposztás polenta, olasz kukoricamálé

Hozzászólások (18)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

hedi1
hedi1 Thu, 2019-02-07 13:08

Kedves Nóra, a fekete az sötétzöld. Az a kel sötétebb levele. Ez tiszta sor, de van a képen, az étel tetején 2 kicsi piros valami is. Az mi?

witch
witch / witch Mon, 2017-02-06 19:01

A vasarnapi marhasult melle keszitettem el, nagyon jol passzolt a ropogos hus melle a kremes puliszka. Koszi a receptet!

L♥ve, witch

enique
enique / enique Sat, 2015-11-21 01:59

Nagyon finom recept. (Én önhatalmúlag kevés fokhagymát is tettem bele - valahogy a kelkáposztához kívánkozott - nem bántam meg..:)

memilia
memilia Fri, 2014-10-10 21:22

Szia Nóra,

sokáig gondolkoztam rajta, mi legyen az első állomása a "Dacota túrámnak", végül erre a receptre esett a választásom. A kukoricadara nem (volt) a barátom már jó rég óta, év(tized)ekkel ezelőtti kellemetlen élmények miatt. De itt volt az ideje, hogy ez megváltozzon.
Merem állítani, hogy a kelkáposztával készült ételek közül nekem egyik kedvencem lett, bár egy kis füstölt sonka, vagy szalonna kerekebbé tette volna az ízét. Majd legközelebb. :) Frissen jobban kedvemre való volt, mint este felmelegítve, de ez gondolom ízlés dolga.
Páromnak is ízlett, és a kis hat fogú Törpénk is turmixolva ugyan, de lelkesen majszolta. A nagyobbik Manómnak azonban annyira nem jött be, de ez inkább a kelkáposztának tudható be - nem barátok még :).
Gyerekek miatt chili nem került bele, csak szegfűbors. Annyival egészíteném ki, hogy az egy bögre nekem 150 gramm darát jelentett.
Mivel nem volt 100 %-os a sikerem, ezért még finomítok majd rajta, és biztos, hogy elkészítem máskor is.
Üdv
Emi

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sat, 2014-10-11 03:49

Szia Emi,

Igen, szerintem is biztos illik bele egy kis hús - valamiért nekem a roppanósra pirított kolbászkarika illene mellé a leginkább. :) Azért nem tettem bele, mert kíváncsi voltam erre az olasz szegénykajára, és abba ugye nem megy a hús. :) Örülök, hogy ízlett - majdnem mindenkinek! :)
Szép napot!
üdvözlettel,
Nóra

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2014-10-07 17:11

Szia,
Nem, az a kelkáposzta.
A lilahagyma majdnem teljesen elveszíti a színét, amíg főzöd. :)

297
kukoricadara 1 bögre
kelkáposzta 1 kis db
lila hagyma 2 nagy fej
olívaolaj 2 ek
chili 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
alaplé 1 l
parmezán sajt 80 g