Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Polipsaláta

Polipsaláta
Polipsaláta
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Két évvel ezelőtt, egy barcelonai utazás alkalmával kedveltem meg igazán a polipot. Mégpedig a tapas bárokban gyakran választható polipsaláta formájában. M. Zs. barátunk készíti eképp.

hozzávalók / 2 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A polipokat sós vízben, a babérlevél társaságában, közepes tűzön megfőzzük (kb. 1 óra kellett nekem hozzá, de a főzési idő nyilván függ a polipok méretétől: villát beleszúrva ellenőrizzük, hogy jó-e már). Leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel (ekkor könnyedén lejön a bőre) és leszárítjuk. Falatnyi darabokra vágjuk, a keskeny kis karjait egészben hagyjuk. Tálba tesszük.
  2. A fokhagymát és a sonkahagymát extra finomra vágjuk, a kapribogyókat pedig félbe. A paradicsomot kimagozzuk és apró kockákra vágjuk a húsát. A petrezselymet szintén finomra aprítjuk. Az összes előkészített hozzávalót a poliphoz adjuk, nyakon öntjük az olívaolajjal, ráfacsarjuk a citromok levét és alaposan összeforgatjuk.
  3. Lefóliázva hűtőbe tesszük 2-3 órára (ez fontos, mert hidegen fogyasztva lesz igazán finom, és kell egy kis idő is az ízek érvényesüléséhez).
  4. Friss, ropogós héjú fehér kenyérrel tálaljuk.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 6
össznézettség: 24 945
elküldve: 2
receptkönyvben: 79
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Petra

Mióta szakács: 2007.11.15.
529 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
konyhatitkok: gourmet
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: könnyű
szezon: nyár
kategória: saláta
adag: 2 főre
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: spanyol
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: főétel

egyéb elnevezések

Saláta polipból

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Mon, 2009-09-21 22:18

Sziasztok!
Kb 10-12 éve készítünk polipsalátát a családi nyaralások, főleg kempingezések alkalmával. Valami újra vágytam éskeresgélni kezdtem. Legelőször ezt areceptet találtam a neten és nagyon elcsodálkoztam rajta. Valószínű tévedés lehet. A leírás nem írja, a kép pedig mutatja, hogy a szerző kihagyta vagy nem ismerte a készítés egy fontos momentumát. A megfelelően megfőtt polipot nem, hogy meg kell szabadítani az addigra vörösessé vált bőrétől hanem nem lehet szinte azzal tálalni mivel lemálik róla. A megfelelően megfőtt polip bőre lilás bordó, a tapadókorongok egyben leválnak a bőr pedig nyúlós foszlányokban lemálik vagy vízzel lemoshatóvá válik. A polip húsa főve csak így élvezhető. Ha ezt nem tesszük meg garantáltan nem fog ízleni. Ez akkor is fontos ha nem magunk fogjuk az állatot - mert akkor a tintaeresztés a szigonyozás pillanatában a seben keresztül be is "kormozza" a bőrt és az kesernyéssé válik - hanem akkor is amikor fagyasztott polipot használunk. A bőrt csak grillezéskor hagyják az állaton és azt is csak a bébi polipon. A panírozott polip húst elő főzik mint a tintahalnál vagy a bőrős halaknál. A recept többi része tökéletes. én legutóbb oliva olajon meg is pirítottam és még forrón meg is sóztam a bagett szeleteket mellé.
Szerintem a képen pirított polip látható saláta vagy más ágyon. Ha gondolják nekem van egy kész étel fotóm.

petra
Petra / petra Wed, 2008-07-23 14:00

szia Linda,
a sonkahagyma külsejét tekintve: hosszúkás formájú, kb. 6-8 cm hosszú, lehet barnás és lilás árnyalatú is;
az íze pedig nagyon kellemes, édeskés, nem csípős; salátákba kiváló
sokan keverik a salotta- vagy más néven mogyoróhagymával, de ez utóbbi még a sonkahagymánál is kifinomultabb ízű hagymafajta

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2008-07-23 13:30

Kedves Petra!
Nem ismerem a sonkahagymát, sőt eddig nem is hallottam, hogy van ilyen. Hogy néz ki, milyen az íze, mihez hasonlítanád? Köszi.

345
polip 500 g
babérlevél 1 db
2 kávéskanál
fokhagyma 0.5 gerezd
sonkahagyma 1 db
kapribogyó 1 ek
paradicsom 1 kis db
petrezselyem 0.5 csokor
olívaolaj 3 ek
citromlé 1.5 citromból nyert