Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Portobello gombaleves

Portobello gombaleves
Portobello gombaleves
35 perc / előkészület: 10 perc főzés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ha ősz, akkor gombaszezon, ilyenkor gombaleves nélkül nem telhet el egy hét! A nagyfejű barna csiperke, más néven portobello gomba a kedvencünk, és egyben a legjobb fajta gombaleves-készítéshez. Csak ajánlani tudom.

 

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A fehérbor vagy a sherry minden gombalevest ízletesebbé tesz, de ha valaki nem szereti a pikáns ízvilágot, el is hagyhatja. Tálaláskor frissen aprított petrezselymet, tárkonyt is szórhatunk a levesre, illetve ha igazán különlegessé szeretnénk tenni, akkor fűszerezzük cayenne borssal.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Tisztítsuk meg a gombafejeket konyhai papírtörlővel, majd rögtön felhasználás előtt öblítsük le őket és vágjuk szeletekre. Semmiképpen ne hámozzuk meg, hiszen a héja alatt vannak a legértékesebb táp- és ízanyagok.
  2. Vágjuk apró kockákba a megtisztított póréhagymát.
  3. Egy nagy, öblös (széles) leveses lábasban közepes lángon hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a hagymakockákat, és pároljuk puhára, ez kb. 3 percet vesz igénybe.
  4. Ekkor jöhetnek a gombaszeletek, melyekkel tovább pároljuk az alapot úgy 5 percig, barnuljon át a száruk is. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  5. Közben egy kis tálban keverjük csomómentesre az alaplevet a liszttel. Aztán mehet a gomba-hagyma keverékhez, és forraljuk össze vele.
  6. Csökkentsük a hőmérsékletet, és lassan öntsük, keverjük a leveshez a tejszínt és a bort, melyekkel még további 5-10 percig pároljuk a gombát.
  7. Tálaláskor díszítsük póré karikákkal, frissen őrölt borssal a levest. Jó étvágyat hozzá!
  • elkészítettem: 25 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 2
össznézettség: 7 482
elküldve: 3
receptkönyvben: 291
elkészítve: 16/16
Facebookon megjelent: -

szakács

Gréti

Mióta szakács: 2012.01.30.
286 recept

receptjellemzők

konyha: francia
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, tojásmentes
konyhatitkok: gourmet
nehézség: könnyű
kategória: levesek
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: leves
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

gombaleves, csipekeleves, pórés gombaleves

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

b-n
b-n Sun, 2014-11-09 18:13

Szárított vargányából készítettem, azzal is finom lett! Nehéz a gombából ízes ételt tálalni, ezért is örültem ennek a receptnek.

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2014-11-10 02:20

Hogyne! Szárított gombából is nagyszerű, csak be kell áztatni előtte a csomagoláson írottak szerint. Imádom a Nagymamámtól örökölt paprikás alapú levesreceptet is, de ez tényleg nagyon finom gombaleves! Üdv, G

158
portobello gomba 4 db
póréhagyma 1 közepes db
olívaolaj 1 ek
zöldség alaplé 4 dl
finomliszt 1 púpozott ek
fehérbor 0.5 dl
habtejszín 1 dl
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint