Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Portugál fahéjas-narancsos kosárka

Portugál fahéjas-narancsos kosárka
Portugál fahéjas-narancsos kosárka
48 perc / előkészület: 30 perc sütés: 18 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A recept természetesen nem saját ötlet. A Jamie Oliver 30 perces kajáiból merítettem, de mindenképp ki kell próbálni. Istenien frissítő narancsos íze egy pohár tejeskávéval vagy akár egy gyümölcsös borral a fellegekbe repíti az embert.

hozzávalók / 3 adag

Tésztához

Töltelékhez

Karamellhez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához: melegítsük elő a sütőt 200°C-ra.
  2. A leveles tésztát szeljük olyan hosszúra, amilyen széles, a maradékot rakjuk el a hűtőbe későbbi felhasználásra.
  3. Hintsük meg a tésztalapot a fahéjjal és a cukorral, majd egyenletesen oszlassuk el. Tekerjük fel a tésztalapot. Szeljünk kb. 2,5-3 centis csigákat, és lapítsuk ki őket.
  4. Nyomkodjuk a kilapított korongokat egy muffin formába (ez a mennyiség 6-8 korongocskára elég) úgy, hogy a széle feljöjjön a forma falán.
  5. Helyezzük a muffin formát a sütőbe 10 percre, vagy míg aranybarna nem lesz.
  6. A töltelékhez: egy tálba szedjünk kb. 125 g natúr görög joghurtot. Keverjük bele a mézet, vanília sűrítményt vagy kivonatot (semmiképp sem aroma), az egész tojást és a narancs reszelt héját. Kóstoljuk meg, és ízlés szerint édesítsük.
  7. A sütőből kivett és aranybarna gombócokat egy kanál segítségével nyomkodjuk vissza, hogy fészket képezzünk bennük, majd töltsük bele a tölteléket, és helyezzük vissza a sütőbe 6-8 percre.
  8. A tetejére készítsünk karamell bevonatot. Hevítsünk fel a közepesnél enyhé kisebb lángon 3-4 evőkanál barna cukrot egy serpenyőben, és mikor olvadásnak indul, facsarjuk bele a lereszelt narancs felének a levét. Ez visszahűti a cukrot, de további forralással is még felolvad a cukor, és miközben enyhén habzik, egy kanállal óvatosan kavargassuk körbe, hogy ne égjen le a cukor. Mikor már egészen habos, szinte levegős állaga van, vegyük le a gázról a serpenyőt, és kanalazzuk a kosárkák tetejére. FONTOS!!! Még véletlenül se nyúljunk a forró karamellhez, mert égési sérülést okoz!!! A kiöntése előtt érdemes a kosárkákat egy grillrácsra helyezni, és alá sütőpapírt vagy szalvétát rakni, a tisztítás megkönnyítése végett.
  9. Langyosan fogyasztva a legjobb, ekkor még enyhén lágy a karamell, és nem ropog a fogunk alatt.:)
  • sütési hőfok: 200°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 3 492
elküldve: 1
receptkönyvben: 32
elkészítve: 0/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Vajni

Mióta szakács: 2013.09.12.
1 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
konyha: portugál
adag: 3 főre
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fahéjas-narancsos kosárka, leveles kosárkák, narancsos kosárkák

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

zodes
zodes Wed, 2013-11-27 19:34

Egyáltalán megcsinálta ezt valaki Jamie-n kívűl???? :-))

483
leveles tészta 1 csomag
fahéj 2 teáskanál
barna cukor 2 teáskanál
görög joghurt 3 ek
méz 1 ek
vanília kivonat 1 teáskanál
narancshéj 1 narancsból nyert
tojás 1 db
barna cukor 4 ek
narancslé 1 fél narancsból nyert