Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pottukukko - finn töltött kenyér

Pottukukko - finn töltött kenyér
Pottukukko - finn töltött kenyér
155 perc / előkészület: 30 perc főzés: 5 perc sütés: 120 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Még hogy nem esznek zsírosan a finnek.:) Itt az élő bizonyíték!

Ez a tradicionális egytálétel nagy múltú hagyományokra tekint vissza. Anno a gazdagok étke volt ez, mivel elég sok húst tartalmaz, a szegények csak burgonyával és vajjal ették.

Főként Közép- és Észak Finnországban fogyasztják a pottukukko-t (szó szerint krumplikakast). A párom anyukájától tanultam ezt a receptet, aki Kajaaniban él. Ott ezt az ételt mindenki ismeri, nem úgy mint itt, Helsinkiben, szóval még a finneknek is tudok meglepetéseket okozni.

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

ajánlat

Vaj-vaj-vaj és nem margarin!!!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos vízben, eközben a liszteket és a sót egymáshoz keverjük.
  2. Miután az élesztő felfutott, a lisztbe mélyedést csinálunk a kezünkkel, és beleöntjük az élesztős vizet, az olajat és további vizet.
  3. A kenyérsütőt dagasztó-kelesztő programra állítjuk (másfél óra).
  4. Ezalatt a kolozsvári szalonnát vékony szeletekre, a tarját csíkokra és a krumplit szintén vékony szeletekre vágjuk.
  5. A burgonyát 5 perc alatt előfőzzük, majd leszűrjük, és kihűtjük.
  6. Egy deszkára bőséges lisztet szórunk, és a már megkelt rozslisztes tésztánkat kicsit újra átgyúrjuk rajta.
  7. Közben a sütőt feltekerjük 250 fokra.
  8. A tésztát két egyenlő részre osztjuk, és kb. fél cm-es vastagságúra nyújtjuk (a tészta nagysága nagytepsi méretű legyen).
  9. A tepsinket kibéleljük sütőpapírral, majd erre szépen ráegyengetjük az első kinyújtott tésztánkat.
  10. A tésztára úgy helyezzük rá a szalonnaszeleteket, hogy egy fél cm-nyi rész maradjon ki a széleinél. Ezután a burgonya következik. A krumplit enyhén sózzuk-borsozzuk, majd elsimítjuk rajta a tarjadarabokat, és ezt újra krumplikarikákkal fedjük. A fűszerezésről itt se feledkezzünk el.
  11. Az egész tetejére félkemény vékony vajdarabokat szeletelünk, majd a második kinyújtott tésztával befedjük a művünket, és a széleinél összetapasztjuk őket.
  12. A tészta tetejét befedjük vastagon alufóliával.
  13. Ekkor a sütőt 150 fokosra csavarjuk le, és végig ezen a hőmérsékleten tartjuk. (Közben egyszer kivesszük a sütőből a kukko-t, és megkenjük a tetejét tojássárgájával.)
  14. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, az alufóliát rajtahagyjuk, és dupla konyharuhával és/vagy törölközővel körbetekerjük. Melegen hagyjuk állni legalább 1 órát, de inkább kettőt.
  15. Tálaláskor felvágjuk a kukko-t, és sok-sok vaj kenegetésével fogyasztjuk!
  • sütési hőfok: 150°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 455
elküldve: 0
receptkönyvben: 39
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Auringonkukka

Mióta szakács: 2011.10.03.
61 recept

receptjellemzők

szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kenyerek
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
konyha: skandináv
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

burgonyával-hússal töltött kenyér, sertéstarjával és burgonyával töltött kenyér

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-02-19 15:07

Nagyon érdekes a sütés menete :) köszi a megosztást! Üdv, Torma :)

1129
finomliszt 30 dkg
rozsliszt 30 dkg
napraforgó olaj 2 ek
élesztő 2.5 dkg
víz 4.5 dl
2 kk
cukor 1 csipet
sertéstarja 45 dkg
kolozsvári szalonna 40 dkg
burgonya 1 kg
vaj 5 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
tojássárgája 1 db