Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pöttyös mákos

Pöttyös mákos
Pöttyös mákos
65 perc / előkészület: 30 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Eredetileg  pöttyös rácsos néven kaptam ezt a receptet lassan 20 éve. A  recept szerint dióval készül, de az évek során sokszor készítettem már dióval-mákkal egyaránt.

hozzávalók / 6 adag

A linzertésztához

A mákos réteghez

ajánlat

Ha dióval készítjük, szintén 15 dkg-ot tegyünk bele.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Elkészítjük a linzertésztát. A hozzávalókat összegyúrjuk, szükség esetén tehetünk még hozzá tejfölt. A tészta egy kicsit több, mint felét kisodorjuk, és kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük. Hosszúkás tepsit használjunk!
  2. Megkenjük lekvárral. A maradék tésztából 6 db tepsi hosszúságú rudat sodrunk, és a rudakat egyenletesen elosztjuk a tepsiben úgy, hogy szeleteléskor 1-1 süti közepébe 2-2 pötty kerüljön.
  3. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd beletesszük a cukrot, a tojások sárgáit, és egy rövid ideig még tovább verjük. Óvatosan belekeverjük a mákot, a sütőport, a citromhéjat és a lisztet.
  4. A mákos habot ráöntjük a tepsiben lévő linzertésztára, elegyengetjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 24x34 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 881
elküldve: 3
receptkönyvben: 343
elkészítve: 8/13
Facebookon megjelent: -

szakács

klivi

Mióta szakács: 2011.01.09.
158 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

pöttyös rácsos, pöttyös rácsos diós, mákos sütemény

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Kendeanyu
Kendeanyu Wed, 2011-06-08 13:47

Kedves Livi!
Már sokféle lepényt és linzertésztát megsütöttem, de a te Pöttyös mákosod viszi a pálmát!!
Gratulálok a recepthez és köszönöm, hogy megosztottad velünk :D
Üdv!
Timi

klivi
klivi / klivi Mon, 2011-05-23 12:50

Kedves Mézecske és Margaréta!
Köszi a kedves hozzászólásokat. Érdemes kipróbálni, mert egyszerű és finom.
Üdv.
Livi

k.margaréta
k.margaréta Mon, 2011-05-23 07:52

Klivi!
Jó, hogy eszedbe jutott megcsinálni és főleg, hogy feltetted sokunk örömére. Ez valami pompás, ezt meg kell csinálnom. Mák imádó a család
Köszi.
Üdv.
Margit

803
finomliszt 30 dkg
vaj 15 dkg
porcukor 10 dkg
tojássárgája 1 db
1 csipet
tejföl 1 ek
sütőpor 0.5 tk
citromhéj 0.5 citromból nyert
lekvár/ dzsem 2 ek
vaj 1 ek
finomliszt 1 evőkanál
tojásfehérje 5 db
tojássárgája 4 db
cukor 15 dkg
mák 15 dkg
sütőpor 1 késhegynyi
citromhéj 0.5 citromból nyert
rétesliszt 3 evőkanál