Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Pozsonyi almatorta

Pozsonyi almatorta
Pozsonyi almatorta
100 perc / előkészület: 40 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Anyukámnál, egy nagyon régi Nők Lapjából kitépett lapon találtam. Lajos Mari receptje nyomán osztom meg Veletek. Mi nagyon szeretjük, különleges a tölteléke. Egyébként is szeretem a pozsonyi tésztát (omlós élesztős tészta) használni, és a belőle készült sütiket is.

hozzávalók / 8 adag

Tészta

Almás töltelék

ajánlat

Savanykás almát válasszunk. A maradék pudingporból tejjel főzzünk pudingot és 1 tojásfehérje habjából készíthetünk egy finom sodót, de ha szeretjük az ún. "hot&ice" variációt, akkor vanília fagyival is tálalhatjuk. Ekkor ne várjuk meg, amíg teljesen kihűl a sütemény.

Szólj hozzá!

elkészítés

Alma

  1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházukat kiemeljük, és nem túl vékony gerezdekre szeljük. Azonnal meglocsoljuk az egyik citrom levével, hogy ne barnuljanak.
  2. A kristálycukrot aranybarnára pirítjuk, majd a másik citrom átszűrt levével együtt hozzáadjuk az almaszeleteket, a fahéjat és a vajat/margarint. Élénk tűzön 5 percig forraljuk.
  3. ½ dl hideg vízben feloldjuk a pudingport, az almához keverjük, és éppen csak összeforraljuk. A fahéjat távolítsuk el. (Dolgozhatunk őrölt fahéjjal is, ez esetben fél mokkáskanál elegendő, vagy ízlés szerint adagoljuk). Hagyjuk kihűlni.

Tészta

  1. Egy 30 cm átmérőjű cakkos tortaformát kikenünk vajjal/margarinnal, kiszórjuk liszttel, a felesleget kirázzuk belőle. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  2. A liszthez hozzáadjuk a porcukrot és a sót, majd belevagdaljuk a vajat/margarint 1cm-es kis kockákra, olyan módon, hogy folyamatosan a lisztben dolgozunk, a vaj/margarin mindig legyen lisztes. Ezután még apróbbra morzsoljuk két tenyerünk segítségével. Dolgozzunk gyorsan, hogy ne olvadjon meg a zsiradék.
  3. Mikróban kéz-melegre langyosítjuk a tejfölt, belemorzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük benne az egyik tojás sárgáját. Ezt hozzáadjuk a lisztes-vajas keverékhez. Szép sima tésztát gyúrunk, szintén dolgozzunk gyorsan.

Összeállítás

  1. A tésztából félreteszünk egy 200 g-os adagot. A nagyobb adag tésztát 36 cm átmérőjű korongra nyújtjuk, a nyújtófa segítségével (előbb rátekerni, aztán a forma széléről indulva letekerni) a formába terítjük. Alaposan megszurkáljuk villával. A túllógó tésztaszéleket levágjuk, félretesszük. A tészta alját meghintjük darált dióval, és rákanalazzuk-elsimítjuk rajta a tölteléket, majd megszórjuk a durvára vágott dióval.
  2. A maradék egy tojás sárgáját elkeverjük az olajjal, megkenjük vele a tésztabélés szegélyét. A kisebbik tésztából vékony lapot nyújtunk, és derelyevágóval 2 cm-es csíkokat vágunk belőle. A torta tetejét berácsozzuk ezekkel a csíkokkal. (Szövés szerűen). A tésztacsíkok végét a torta szegélyéhez ragasztjuk.
  3. A maradék tésztát összegyúrjuk, és 2 db kb. 1 m-es ceruza vékonyságú rudat formázunk belőle, összesodorjuk, és körben a torta szegélyére fektetjük, nyomkodjuk. A sodort szegélyt és a rácsokat megkenjük az olajos tojássárgájával.
  4. A sütő középső bordájára állítjuk a sütőrácsot, és kb. egy órán keresztül sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, akkor sütőpapírral takarjuk le. Sajnos más tanácsot nem tudok adni a sütéshez, mindenki a saját sütőjét ismeri, az a lényeg, hogy közepes hőmérsékleten lassan süssük. Formában hagyjuk kihűlni, tálalásnál meghinthetjük fahéjas porcukorral.
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 1 679
elküldve: 0
receptkönyvben: 20
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

én kicsi konyhám

Mióta szakács: 2014.04.26.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: édes süti
receptverseny: Judafest 2. receptverseny
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

almás süti, almás rácsos, almás torta, almatorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

826
dió 80 g
dió 50 g
finomliszt 400 g
vaj 200 g
porcukor 50 g
1 csipet
tejföl 1 dl
friss élesztő 20 g
tojássárgája 2 db
napraforgó olaj 1 teáskanál
alma 1500 g
citromlé 2 citromból nyert
cukor 200 g
fahéjrúd 1 db
vaj 100 g
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
víz 0.5 dl